Szülés utáni folyás: természetes vagy kóros?

Terhesség alatt és szülés után sok szokatlan tünetet fedezhetünk fel magunkon. Vajon mikor kell orvoshoz fordulunk?

A szülés utáni folyással minden újdonsült anya találkozik. De vajon meddig kell ennek tartania, és mikortól válik kórossá a jelenség? A részleteket Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ismerteti.

Gyermekágyi folyás (lochia)

Így változik meg a hüvely szülés után - részletek!

A szülés után a méhből távozik a placenta is, amely addig a magzatot táplálta. Ezt követően a méh belső falán egy seb keletkezik, ami a gyermekágyi időszak alatt fokozatosan begyógyul. A vérzéssel is járó gyógyulási szakaszt tisztulásnak, szakszóval pedig lochiának is nevezik. A gyermekágyi folyás kezdetben élénk piros színű és kissé alvadékos, később azonban barnássá válik. Idővel fokozatosan halványodik sárgás, majd fehér folyássá. A folyás mértéke akár napról napra változhat, ez teljesen normális. A folyás mennyiségét befolyásolja a gravitáció, illetve a csecsemő táplálásának módja is. Ha tehát az anyuka sokat fekszik az első hetekben, kevesebb váladék ürül, a szoptatás azonban fokozza a méhösszehúzódásokat, így megnövelheti a folyás mennyiségét is.

A szülés utáni folyással minden újdonsült anya találkozik
A szülés utáni folyással minden újdonsült anya találkozik. Fotó: iStock

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A gyermekágyi folyás tehát 6-8 hétig tart, színe pedig idővel változik. Ám ha a tisztulás folyamata túlságosan elhúzódik, viszketés kíséri, túl nagy mennyiségű váladék ürül, és a folyás színe sem változik, az már gyanúra adhat okot. Figyelmeztető jel továbbá, ha a váladék tele van nagyobb alvadtvér-darabkákkal, és ha kellemetlen szagúvá válik - a lochiának ugyanis normál esetben édeskés a szaga. A gyermekágyi lázat sem szabad figyelmen kívül hagyni, ez ugyanis fertőzésre és gyulladásra utal. A fenti tünetek a leggyakrabban akkor fordulhatnak elő, ha a méhlepény után maradt sebet kórokozók lepik el, vagy ha placentadarabkák maradnak a méhben.

Hogyan kezelhető a kóros gyermekágyi folyást?

Először is azt kell tisztázni, mi okozza a problémát. Ha csak egy hüvelyi fertőzésről van szó, akkor gombaölő vagy baktériumölő gyógyszerrel, hüvelykúppal kell kezelni a problémát, kiegészítésként pedig lactobacillus-helyreállító kúrát szoktak javasolni a szakemberek.

Ha gyermekágyi lázról és gyulladásról van szó, akkor általában antibiotikumkúrát írnak fel, de egyes esetekben szükség lehet jódos méhüregöblítésre vagy egészségügyi kaparásra is. Ha pedig a méhösszehúzódások gyengesége miatt nem ürül kellő ütemben a méh, akkor gyógyszeres vagy injekciós terápiával fokozni lehet az összehúzódásokat. Így felgyorsítható a tisztulási folyamat és a gyógyulás.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: