Szülés utáni folyás: természetes vagy kóros?

Terhesség alatt és szülés után sok szokatlan tünetet fedezhetünk fel magunkon. Vajon mikor kell orvoshoz fordulunk?

A szülés utáni folyással minden újdonsült anya találkozik. De vajon meddig kell ennek tartania, és mikortól válik kórossá a jelenség? A részleteket Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ismerteti.

Gyermekágyi folyás (lochia)

Így változik meg a hüvely szülés után - részletek!

A szülés után a méhből távozik a placenta is, amely addig a magzatot táplálta. Ezt követően a méh belső falán egy seb keletkezik, ami a gyermekágyi időszak alatt fokozatosan begyógyul. A vérzéssel is járó gyógyulási szakaszt tisztulásnak, szakszóval pedig lochiának is nevezik. A gyermekágyi folyás kezdetben élénk piros színű és kissé alvadékos, később azonban barnássá válik. Idővel fokozatosan halványodik sárgás, majd fehér folyássá. A folyás mértéke akár napról napra változhat, ez teljesen normális. A folyás mennyiségét befolyásolja a gravitáció, illetve a csecsemő táplálásának módja is. Ha tehát az anyuka sokat fekszik az első hetekben, kevesebb váladék ürül, a szoptatás azonban fokozza a méhösszehúzódásokat, így megnövelheti a folyás mennyiségét is.

A szülés utáni folyással minden újdonsült anya találkozik
A szülés utáni folyással minden újdonsült anya találkozik

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A gyermekágyi folyás tehát 6-8 hétig tart, színe pedig idővel változik. Ám ha a tisztulás folyamata túlságosan elhúzódik, viszketés kíséri, túl nagy mennyiségű váladék ürül, és a folyás színe sem változik, az már gyanúra adhat okot. Figyelmeztető jel továbbá, ha a váladék tele van nagyobb alvadtvér-darabkákkal, és ha kellemetlen szagúvá válik - a lochiának ugyanis normál esetben édeskés a szaga. A gyermekágyi lázat sem szabad figyelmen kívül hagyni, ez ugyanis fertőzésre és gyulladásra utal. A fenti tünetek a leggyakrabban akkor fordulhatnak elő, ha a méhlepény után maradt sebet kórokozók lepik el, vagy ha placentadarabkák maradnak a méhben.

Hogyan kezelhető a kóros gyermekágyi folyást?

Először is azt kell tisztázni, mi okozza a problémát. Ha csak egy hüvelyi fertőzésről van szó, akkor gombaölő vagy baktériumölő gyógyszerrel, hüvelykúppal kell kezelni a problémát, kiegészítésként pedig lactobacillus-helyreállító kúrát szoktak javasolni a szakemberek.

Ha gyermekágyi lázról és gyulladásról van szó, akkor általában antibiotikumkúrát írnak fel, de egyes esetekben szükség lehet jódos méhüregöblítésre vagy egészségügyi kaparásra is. Ha pedig a méhösszehúzódások gyengesége miatt nem ürül kellő ütemben a méh, akkor gyógyszeres vagy injekciós terápiával fokozni lehet az összehúzódásokat. Így felgyorsítható a tisztulási folyamat és a gyógyulás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció