Szedhetnek-e a szívbetegek fogamzásgátlót?

A kombinált fogamzásgátló tablettákkal való ellenérzéseket két betegségcsoporttól, a trombózistól és a daganatoktól való félelem táplálja. Hogy indokolt-e, a tabletták és az érelzáródás közötti összefüggésekről szólva kiderül.

Az első kombinált, vagyis ösztrogént és szintetikus progeszteron származékot (= progesztin) tartalmazó fogamzásgátló tablettát az Egyesült Államokban Enovid néven hozták forgalomba 1961-ben. Csakhamar szemet szúrt az orvosoknak, hogy a gyógyszer alkalmazása mellett megszaporodtak a vérrögösödésre visszavezethető érelzáródásos betegségek (trombózis, embólia). Ez a mára már igencsak megkopott információ aktualitását veszítette. Részben azért, mert megértettük a tabletták véralvadási rendszerre ("hemosztázisra") gyakorolt hatásainak lényegét, másfelől ahogy a tabletták hormontartalma drasztikusan csökkent, vele együtt váltak egyre ritkábbá a mellékhatások és szövődmények is. Ma egy egész doboz tabletta tartalmaz annyi hormont, mint az első generációs tabletták egyetlen szeme! Tekintsük át, mi jót és mi rosszat tesznek a tabletták az érelzáródásos betegségek gyakoriságának alakulásában.

A trombózis legjellemzőbb okai

Rudolf Virchow, német patológus már a XIX. század közepén leírta klasszikussá vált megfigyelését - amit ma is Virchow-triásznak hív az orvostudomány -, miszerint a trombózist okozó tényezőket három csoportba sorolhatjuk:

 1. A vérkeringés lassulása, mellyel többek között az alábbi esetekben kell számolni:
  • Súlyos visszértágulat
  • Tartós ágynyugalom
  • Sérült, operált végtag tartós rögzítése
 2. Az érfal sérülése, melynek legjellemzőbb okozói:
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Érelmeszesedés
  • Krónikus vesebetegség
 3. A vér alvadékonyságának fokozódása van jelen, mellyel találkozhatunk például:
  • Fokozott vörösvérsejt-képzés (policitémia)
  • Dohányzás
  • Fogamzásgátló tabletta szedése
  • Az V. véralvadási faktor Leiden-mutációja
  • Kiszáradás kapcsán
  • Terhesség során
  • Fokozott vérlemezke-szám, például lépeltávolítás miatt
  • Széteső daganatok (melyből nagy mennyiségben szabadul fel III-as véralvadási faktor, az úgynevezett szöveti tromboplasztin) esetén.

A felsorolás természetesen a teljesség igénye nélkül készült. A lényege az elmélet gerince, a Virchow-triász.

Mit tesznek a tabletták a trombózis megelőzésében?

 1. Védik az érfalat: Az ösztrogéneknek, mégha szintetikusak is, jelentős szerepük van a kollagén kötőszöveti rostok termelésében. Ezáltal az érfal rugalmas lesz, a kisebb sérüléseket az ösztrogének által serkentett fibroblasztok hamar kijavítják.
 2. Javítják a zsíranyagcserét: Az ösztrogének csökkentik az érelmeszesedésért igazoltan felelős alacsony sűrűségű zsír-fehérje komplexek, az LDL-koleszterin (low density lipoprotein-koleszterin) vérszintjét, ezzel egy időben fokozzák a máj érelmeszesedés ellen ható, nagy sűrűségű zsír-fehérje komplexek (HDL-koleszterin = high density lipoprotein-koleszterin) szintézisét. A HDL a perifériás vérkeringés "utcaseprője", összeszedi a felesleges, szabadon kószáló zsírokat és zsírsavakat, melyeket a máj számára ismét hasznosíthatóvá tesz.
 3. Az ösztrogén antioxidáns: Az LDL-koleszterin normális esetben a máj LDL-receptoraihoz kötődik, és zsírtartalma hasznosul, vagy az epével kiválasztódik. Bizonyos oxidáns anyagok képesek az LDL-koleszterin szerkezetét oly módon megváltoztatni, hogy azok a máj számára felismerhetetlenné válnak. Az oxidánsok elleni védelmet az LDL-részekben vitaminok (A-,C-,E-.vitaminok), könnyen oxidálódó anyagok (glutation) és a könnyen oxidálódó anyagok helyreállításáért felelős glutation reduktáz enzim felel. Ez utóbbi enzim fontos alkotóeleme a szelén, a szelénnek tulajdonított csodálatos élettani hatások javarésze a glutation reduktáz enzimhez kötődik. Az oxidáló anyagok ("oxidatív stressz") ellen az ösztrogének is bizonyított védőhatással bírnak.
  Az ösztrogének bizonyítottan védenek az érelmeszesedéssel szemben (Thorneycroft). Akkor minden rendben,- mondhatnánk - szedjen mindenki fogamzásgátló tablettát az érelzáródásos betegség megelőzésére. Vagy van az éremnek másik oldala is? Természetesen minden éremnek van.

Mit tesznek a hormonális fogamzásgátlók a trombózis létrejöttéért?

Fokozzák a vér alvadékonyságát, mert növelik bizonyos alvadási faktorok szintézisét és aktivitását. A fogamzásgátló mégsem tekinthető önmagában trombogén hatású gyógyszernek. Ahhoz, hogy elősegítse a vérrögösödést, társuló állapotok szükségeltetnek. Ezek között a leggyakoribbak:

 1. Dohányzás: A dohányzás fokozza a vérlemezkék összecsapzódását elősegítő prosztaglandin, az úgynevezett tromboxán (TxA2) szintézisét és csökkenti a vérrögoldó antitrombin III. szintézisét. Emellett érfalkárosodást okoz és a kiserek összehúzódása révén csökkenti a vérkeringés sebességét is. Talán a dohányzás az egyetlen tényező, mely a Virchow-triász mindhárom sarokpontja ellen hat.
 2. Leiden-mutáció (vagy más típusú trombofília). Az alvadékonyság növekedésén alapuló fokozott trombózishajlamot hívjuk trombofíliának. Hazánkban ennek leggyakoribb (nem kizárólagos) oka az V. alvadási faktor génhibája, a Leiden-mutáció. Az aktivált protein C (APC) ugyanis képtelen lebontani a V. alvadási faktort, jelentősen megnövekszik ez által a vér alvadékonysága. Mindez a magyar lakosság kb. 5%-át érinti. Amíg a magyar egészségügyi kormányzat nem teszi lehetővé a Leiden-mutáció újszülöttkori szűrését egy olyan országban, melynek minden második állampolgára szív és érrendszeri betegségben hal meg, aligha sorolhatjuk hazánkat a fejlett világhoz.
 3. Érelmeszesedés: Amint az előzőekben említettük, az érelmeszesedés ellen az ösztrogének hatékony védelmet nyújtanak, kivéve az alábbi eseteket: magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség, idült vesebetegség. Ha tehát érelmeszesedés még nincs vagy nem jellemző, a tabletták trombogén hatása elhanyagolható. Ha viszont az érelmeszesedés jelentős, az "érfalkárosodás" és a vér alvadékonyságának fokozódása egymást erősítő hatások a trombózis kialakításában.

Mi a teendő? Szabad vagy nem szabad fogamzásgátlót szedni?

Bármennyire is furcsának tűnik az első hallásra, a legautentikusabb véleményt a szemészorvos adhatja meg. ő ugyanis képes arra, hogy az érfalkárosodás mértékét a szemfenék vizsgálatával megállapítsa. Ha nincs lényeges érelmeszesedés, hipertónia, diabétesz, kóros vérzsírértékek, stb., a tabletták nyugodtan szedhetők, feltéve, hogy nem mutatható ki a Leiden-mutáció! Erre a beteget feltétlenül ki kell vizsgálni!

Ha a szemfenéki vizsgálat jelentős érfalkárosodás mutat, a tabletták összeadódó ("additív") véralvadékonyságot fokozó hatása könnyen megbosszulhatja magát.

Tanácsok tablettát szedők számára:

 1. Rendszeresen (havonta) ellenőrizze a vérnyomását, ha kétsége merülne fel, forduljon szakemberhez. A gyógyszertárak mindegyikében kapható rendkívül pontos digitális készülék, melynek adataiban tökéletesen megbízhat. Áruk 10.000 Ft körül van. Egy vérnyomásmérő azonban egy egész családot kiszolgál, tehát aligha lehet drágának nevezni ezeket a kivételesen precíz készülékeket.
 2. Rendszeresen (félévente) ellenőriztesse vércukorszintjét: A magas vércukorszint a klinikailag nyilvánvaló cukorbaj előtt is károsítja az ereket. Ehhez nemcsak drágább digitális készülékek, de közönséges tesztpapírok is rendelkezésünkre állnak.
 3. Évente ellenőriztesse vérzsír-értékeit: Ma is vitatéma, hogy a magas vérkoleszterin az érelmeszesedés okozója, avagy következménye-e. De minden bizonnyal annak jelzője ("markere").

A fogamzásgátló tabletták a méltatlanul és többször meghurcolt gyógyszerek közé tartoznak. Ennek ellentmond az amerikai orvosi csúcstestület (AMA =American Medical Association), mely a hormonális fogamzásgátlást, az antibiotikumok és a védőoltások után az orvostudomány harmadik legjelentősebb áttörésének nyilvánította. Mint minden orvosi eszközzel, módszerrel lehet élni és visszaélni. Írásunk az előbbi attitűd reményében készült.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső