Rejtett betegség: minden 10. nő érintett lehet

Az endometriózis - ami gyakorlatilag bármelyik szervet érintheti - fizikailag és lelkileg is teljesen tönkreteheti a betegeket. Különösen, ha évekig nem sikerül diagnosztizálni.

Noha évről évre egyre többet tudunk meg az endometriózisról, még mindig sokak számára tabutémának számít. Holott ez a fájdalmas betegség becslések szerint világszerte minden tizedik reproduktív korú nőt érinti.

endometriozis
Azendometriózistüneteinek megjelenése és a diagnózis között évek telhetnek el. Fotó: Getty Images

Mi is az az endometriózis?

Az endometriózis során a méh nyálkahártyasejtjei a méhüregen kívül máshol is megjelennek - például a petefészkekben, a kismedencei hashártyán, a bélben, vagy akár a húgyhólyagban - ahol gyulladást generálhatnak, letapadásokat, összenövéseket idézhetnek elő, rendkívül nagy fájdalmat okozva az érintetteknek. Ezek a méhen kívülre vándorolt nyálkahártyasejtek ráadásul minden hónapban - amenstruációidején - ugyanúgy leválnak, mint a méhüregben lévők.

Sok nő évekig szenved a kellemetlen tünetektől: a diagnózisra Nagy-Britanniában például átlagosan nyolc évet kell várni. A BBC Online riportjában megszólaltatott két érintettet, akik elmesélték, hogyan nyomta rá bélyegét életükre a betegség. Egyikük, a kenyai Njambi Koikai már 17 éve él endometriózissal. Éppen az iskolába tartott busszal, amikor először érezte a leírhatatlan fájdalmat a gyomrában. Mint fogalmazott: ez volt a legszörnyűbb élménye. Olyan érzés volt, mintha sav és szögesdrót lett volna a gyomrában, miközben erősen verejtékezett.

Bár az endometriózis egyik fő tünete a fájdalom, más is felhívhatja a betegségre a figyelmet. Mutatjuk, a szakemberek szerint mi adhat még okot a gyanúra.

A nőnél - aki többször megjárta a kórházat is - az évek során mellkasi endometriózis alakult ki, vagyis a méhnyálkahártya-sejtek egészen a tüdejéig jutottak. "Minden hónapban, amikor menstruáltam, a tüdőm összeomlott" - mesélte. Hiába tudta, hogy nagy a baj, az orvosok eleinte nem vették komolyan, azt állították, hogy az egész csak a fejében létezik, vagy hogy csak így szeretne figyelmet kicsikarni magának. Njambi szerint a menstruációval kapcsolatos kulturális megbélyegzés késleltetheti a diagnózis felállítását és a kezelést. Egyes kultúrákban a téma még mindig tabunak számít, a menstruáló nő pedig tisztátalannak. Az endometriózis diagnózisát az is megnehezíti, hogy sokan különösen erős menstruációs fájdalomnak gondolják, ami a havi vérzés kellemetlen velejárója.

Egy másik ijesztő történet

A BBC korábbi riportjában megszólaló 26 éves Tara Doherty szintén azok közé a fiatal nők közé tartozik, akik úgy éltek együtt ezzel a betegséggel, hogy nem diagnosztizálták időben. Először egy szexuális együttlét után érezte, hogy nagy a baj: heves alhasi görcsök gyötörték. Kínjában a fürdőszobában feküdt a földön, mert úgy érezte, különben összeesik a fájdalomtól, és addig nem is tudott felállni, amíg a görcsök nem enyhültek.

Doherty tízéves korában kezdett menstruálni, 12 évesen pedig márfogamzásgátlótablettát szedett. Évekig szenvedett a fáradtságtól, rendszeresen bekerült valamelyik kórház sürgősségi osztályára. Egy idő után a mesterségesen előidézett menopauza okozta testi-, lelki-, és hormonális változások miatt már a munkahelyén sem tudott teljesíteni. Doherty-nél végül 12 évvel az első tünetek megjelenése után diagnosztizálták az endometriózist.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)