Petefészekciszta: mennyire veszélyes?

A petefészekciszta egy folyadékkal teli, vékony falú kis tömlő, mely a petefészekben található. Az esetek nagy részében nem jelent különösebb problémát, annak eltávolítására sokszor nincs is szükség.

A petefészekciszta gondot okozhat

A ciszta egy zárt, vékony falú, folyadékkal teli tömlőcske (nagyon hasonlít egy vízhólyaghoz), mely a testünk bármelyik részén kialakulhat. Bár a szöveten belül alakul ki, nem képezi szerves részét annak, és bár gyakran észre sem vesszük, hogy ott van, problémákat is okozhat.

PCOS, policisztás ovárium szindróma, endometriózis, funkcionális ciszta, patológiás ciszta, ciszta, menstruáció, petefészekciszta, hormonok, petefészek
A petefészekcisztáknak két nagyobb csoportja van

A petefészekciszták főleg a fogamzóképes nőket érintik, de bármilyen életkorban előfordulhatnak. A ciszták mérete igen változatos lehet: a két centiméternél nagyobb elváltozásokat tekinthetjük cisztának, és a méretük általában a borsószemnyi és a narancsnyi között változik. Nagy ritkán a petefészekciszta akkorára megnőhet, hogy az érintett nő várandósnak látszódik. A nagyobb méretű (5 cm-nél nagyobb) vagy fájdalmat, esetleg vérzést okozó cisztákat mindenképpen el kell távolítani.

Kétféle petefészekciszta létezik

A petefészekcisztáknak két nagyobb csoportját különböztethetjük meg: a funkcionális ciszta teljesen ártalmatlan, és a petefészek normális működése okozza a kialakulásukat. Általában saját maguktól felszívódnak, de gyógyszeres kezeléssel is el lehet sorvasztani őket. Funkcionális ciszta alakulhat ki például meg nem repedt tüszőből - ez felboríthatja a hormonális egyensúlyt és a menstruációs ciklust is. A patológiás ciszta ezzel szemben valamilyen betegség, rendellenesség miatt alakul ki, és jó-és rosszindulatú egyaránt lehet. Ennek gyógyítása a legtöbbször műtéti úton történik.

A petefészekciszta a legtöbb esetben (mivel apró és jóindulatú) nem okoz tüneteket. Ugyanakkor azok a tünetek, melyeket a petefészekcisztának tulajdonítunk, sokszor egyéb betegségekre, például endometriózisra, kismedencei gyulladása, petefészekrákra vagy méhen kívüli terhességre is utalhatnak, ezért önmagukban a tünetekből nem állapíthatják meg a betegséget. Ehhez képalkotó vizsgálat is szükséges.

A petefészekciszta tünetei

Szabálytalan, fájdalmas, a szokásosnál erősebb vagy jóval gyengébb menstruáció; medencetájékifájdalom(ez kisugározhat a derékba vagy a combokba is); fájdalmas szexuális együttlét; hasi puffadás, hasi nehézségérzet; sürgető vizelési vagy székelési inger; hormonális problémák, illetve a korai terhességre emlékeztető tünetek, például a mellek érzékenysége vagy a hányinger.

Néhány betegség jelentősen növelheti a petefészekciszták kialakulásának lehetőségét. Ezek közé tartozik például azendometriózisvagy a policisztás ovárium szindróma (PCOS). A legtöbb esetben a petefészekcisztánál semmilyen beavatkozásra nincs szükség. Az apróbb ciszták, a fiatalabb korosztályba tartozó betegeknél gyakran saját maguktól is felszívódnak, általában néhány hónapon belül. A későbbi petefészekciszták kialakulása ellen javasolhatják a fogamzásgátló tablettákat.

Kérdezze meg kezelőorvosát! Amennyiben a tünetek, a ciszta mérete, a páciens életkora vagy általános egészségi állapota megköveteli, esetleg a ciszta folyamatosan növekedik, vagy több hónapon keresztül nem látható rajta változás, a kezelőorvos a ciszta műtéti eltávolítását is javasolhatja. A műtét történhet a hasfal felnyitásával vagy laparoszkópiás eljárással is.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)