Petefészekciszta: így zajlik a műtét

A petefészekciszta meglehetősen gyakori betegség a nőknél, bár tulajdonképpen inkább csak tünetnek tekinthető. A kóros elváltozásnak többnyire van valamilyen kiváltó oka.

Maga a ciszta szó annyit jelent, hogy tokkal körülvett, folyadékot tartalmazó üreg. A nők peteérése során ilyen üregek keletkezhetnek a petefészkekben, de csak akkor tekintjük őket cisztának, ha méretük eléri a 4 centimétert. A petefészekciszta okozhat alhasi kínokat, enyhe vagy heves hasi fájdalmat, elhúzódó, illetve fájdalmas menstruációt és különböző vérzési rendellenességeket.

Tudjon meg mindent a petefészekciszta tüneteiről és kezeléséről!

A kiváltó ok lehet többek között a stressz is, ezért olyan gyakori a betegség napjainkban. Nagyon gyakran daganatos eredetűek - lehetnek jó, avagy rosszindulatúak. A betegség diagnózisára az orvosok ultrahangvizsgálatot - elsősorban hüvelyi ultrahangot - írnak elő. A ciszta kezelése sok esetben mindössze abból áll, hogy folyamatosan megfigyelés mellett megvárják, míg magától felszívódik. Mindazonáltal, a daganatos megbetegedés esetén szükség lehet invazívabb eljárásra, erre általában kétféle megoldást használnak.

Előfordulhat, hogy műtéti úton kell eltávolítani a petefészekcisztát

Az első, egyszerűbb módszer az úgynevezett punkció, amely során egy tű segítségével csapolják le a cisztában lévő folyadékot, méghozzá a hüvelyen keresztül. A beavatkozást nem altatásban, csak helyi érzéstelenítés mellett végzik és a beteget a csapolást követően haza is engedik.

A másik komplikáltabb beavatkozás a hasi műtét, ami egyrészt történhet hasmetszéssel (laparotómia), másrészt hastükrözéssel (laparoszkópia). A hasmetszés viszonylag egyértelmű beavatkozás, míg a laparoszkópia során nem egy, hanem több kisebb metszéssel érik el a kismedencét. Erre azért van szükség, mert így a legbiztosabb, hogy a cisztát a petefészek lehető legkisebb károsodása mellett tudják eltávolítani.

Ráadásul ez utóbbi műtét után a gyógyulás is gyorsabban megy, és sokkal kisebb hegek maradnak a hason. Azonban ha a laparoszkópiára nincs mód - mert a ciszta túl nagy például - akkor a hasmetszés következik, ami után akár 15 centiméteres heg is maradhat a bőrön, ráadásul a lábadozási idő is hosszabb.

Mindkét műtétet altatásban végzik és a varratszedésre néhány napon belül sort kerítenek. A beavatkozás után általában szövettani vizsgálatot végeznek, aminek eredménye két hét alatt készül el. A betegek többsége a műtét után hat héttel - feltéve, hogy minden rendben zajlott - már teljesen gyógyultnak tekinthető.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső