Petefészekciszta: így zajlik a műtét

A petefészekciszta meglehetősen gyakori betegség a nőknél, bár tulajdonképpen inkább csak tünetnek tekinthető. A kóros elváltozásnak többnyire van valamilyen kiváltó oka.

Maga a ciszta szó annyit jelent, hogy tokkal körülvett, folyadékot tartalmazó üreg. A nők peteérése során ilyen üregek keletkezhetnek a petefészkekben, de csak akkor tekintjük őket cisztának, ha méretük eléri a 4 centimétert. A petefészekciszta okozhat alhasi kínokat, enyhe vagy heves hasi fájdalmat, elhúzódó, illetve fájdalmas menstruációt és különböző vérzési rendellenességeket.

Tudjon meg mindent a petefészekciszta tüneteiről és kezeléséről !

A kiváltó ok lehet többek között a stressz is, ezért olyan gyakori a betegség napjainkban. Nagyon gyakran daganatos eredetűek - lehetnek jó, avagy rosszindulatúak. A betegség diagnózisára az orvosok ultrahangvizsgálatot - elsősorban hüvelyi ultrahangot - írnak elő. A ciszta kezelése sok esetben mindössze abból áll, hogy folyamatosan megfigyelés mellett megvárják, míg magától felszívódik. Mindazonáltal, a daganatos megbetegedés esetén szükség lehet invazívabb eljárásra, erre általában kétféle megoldást használnak.

Előfordulhat, hogy műtéti úton kell eltávolítani a petefészekcisztát

Az első, egyszerűbb módszer az úgynevezett punkció, amely során egy tű segítségével csapolják le a cisztában lévő folyadékot, méghozzá a hüvelyen keresztül. A beavatkozást nem altatásban, csak helyi érzéstelenítés mellett végzik és a beteget a csapolást követően haza is engedik.

A másik komplikáltabb beavatkozás a hasi műtét, ami egyrészt történhet hasmetszéssel (laparotómia), másrészt hastükrözéssel (laparoszkópia). A hasmetszés viszonylag egyértelmű beavatkozás, míg a laparoszkópia során nem egy, hanem több kisebb metszéssel érik el a kismedencét. Erre azért van szükség, mert így a legbiztosabb, hogy a cisztát a petefészek lehető legkisebb károsodása mellett tudják eltávolítani.

Ráadásul ez utóbbi műtét után a gyógyulás is gyorsabban megy, és sokkal kisebb hegek maradnak a hason. Azonban ha a laparoszkópiára nincs mód - mert a ciszta túl nagy például - akkor a hasmetszés következik, ami után akár 15 centiméteres heg is maradhat a bőrön, ráadásul a lábadozási idő is hosszabb.

Mindkét műtétet altatásban végzik és a varratszedésre néhány napon belül sort kerítenek. A beavatkozás után általában szövettani vizsgálatot végeznek, aminek eredménye két hét alatt készül el. A betegek többsége a műtét után hat héttel - feltéve, hogy minden rendben zajlott - már teljesen gyógyultnak tekinthető.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra