Októberben kezdik a lányok oltását

Tízből nyolc szülő kérte 7. osztályos lányának a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást. Az első injekciót még októberben megkapják az érintettek.

A védőoltások szervezését az iskola-egészségügyi szolgálatoknál dolgozó védőnők végezték, akik az érintett szülőket és az oltásra jogosult leányokat tájékoztatták a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltás lehetőségéről és annak időpontjáról. A visszaérkezett nyilatkozatokat az iskolai védőnők begyűjtötték, összesítették az adatokat. Ebből kiderül, hogy a 44 ezer jogosult gyermek szülei közül csaknem 34 ezer kérte a védőoltást, ez országos átlagban közel 80 százalékot jelent - közölte az ÁNTSZ.

A Összeszedtük a legjellemzőbb tévhiteket és azok cáfolatát . A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is kaphatnak, akik a kedvezményes oltási programokból kimaradtak, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – többféle vakcina is hozzáférhető. Mivel az oltóanyag vényköteles, ezért ehhez előzőleg fel kell keresni a háziorvost.

Az első védőoltást 2015 októberében, a második vakcinát pedig 2016 áprilisában kapják meg az érintettek

A HPV a HPV-vírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. Az oltóanyag biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést.

Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet

.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra