Mutatjuk, mi állhat a bakteriális hüvelyfertőzés hátterében

A bakteriális hüvelyfertőzés rengeteg tinédzser lány és fiatal nő számára okoz kellemetlen napokat. A háttérben számos dolog állhat. Mutatjuk, mire érdemes nagyobb figyelmet fordítani a probléma elkerülése érdekében.

Ha szóba kerülnek a hüvelyfertőzések, a legtöbb nő első gondolata a hüvelygomba. Pedig a bakteriális hüvelyfertőzés – vagy más néven bakteriális vaginózis – még ennél is gyakrabban fordul elő. A fő problémát a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza: ha ugyanis a hüvely ideális savas kémhatása lúgos irányba változik, akkor a védelem gyengül, és könnyebben szaporodásnak indulnak a kórokozók. Az alábbiakban ismertetjük, hogy ez milyen okok miatt történhet meg, illetve felhívjuk a figyelmet a jellemző tünetekre és az időben elkezdett kezelés fontosságára.

Rossz szokások, amelyek hajlamosíthatnak

Meglepő lehet, de egyes káros szokások – például a dohányzás vagy az alkoholizmus – is hozzájárulnak ahhoz, hogy lúgos irányba tolódjon el a hüvely enyhén savas kémhatása. Sok múlik továbbá az intim higiénián is: mind az elhanyagolt, mind a túlzásba vitt tisztálkodás előidézheti a bajt. Kifejezetten árthat továbbá a hüvely indokolatlan öblögetése (irrigálás) és az illatosított intim termékek használata.

bakteriális hüvelyfertőzés, bakteriális vaginózis
A bakteriális hüvelyfertőzés rengeteg tinédzser lány és fiatal nő számára okoz kellemetlen napokat. Fotó: Getty Images

A szex is rizikótényezőnek számít

A bakteriális vaginózis nem szexuális úton terjedő fertőzés, kialakulásában mégis fontos szerepet játszhat a szex. A túl aktív nemi élet, a gyakori partnerváltás és egy esetleg meglévő nemi betegség kétségkívül megváltoztatja a hüvelyflórát, ahogy az óvszer nélküli és a menstruáció alatti közösülés is növeli a rizikót.

Nem mindegy, milyen fehérneműt viselünk

A műszálas, csipkés, nem jól szellőző alsóneműk viselése sem tesz jót az intim területeinknek. Ha ugyanis beizzadunk odalent, azzal a káros baktériumok szaporodásának kedvező meleg és nedves környezet alakul ki. A népszerű tangafazon sem a legjobb választás, egyes feltételezések szerint ugyanis megkönnyítheti a végbélnyílásban és környékén tanyázó baktériumok átjutását a hüvelybe.

Betegségek és gyógyszerek is okozhatnak bajt

Egyes betegségek és gyógyszerek szintén fokozhatják a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásának veszélyét. Előbbiek közé sorolható például a cukorbetegség és a vérszegénység, míg utóbbi csoportba egyebek mellett a hormontartalmú fogamzásgátlók, méhen belüli fogamzásgátló eszközök (spirál) és az antibiotikumok tartoznak.

Egyéb kiváltó tényezők

A fentiekhez hasonlóan a hüvelyflóra kényes egyensúlyának felborulásához vezethetnek az alábbiak:

  • túlzott stressz,
  • változókor,
  • uszodahasználat,
  • elhízás,
  • nyilvános vagy közös használatú mellékhelyiségek igénybevétele.

A bakteriális vaginózis tünetei és lehetséges szövődményei

A hüvelyflóra felborulására és a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulására akkor gyanakodhatunk, ha bőséges, híg, fehér vagy szürkés színű folyásunk lesz, amely kellemetlen, halra emlékeztető szagot áraszt. Vizelés közben égő érzés jelentkezhet, de attól függetlenül is érezhetünk fájdalmat, viszketést. A panaszok jellemzően súlyosbodnak a havivérzés idején, valamint szexuális együttlét után. Fontos azonban kiemelni, hogy az esetek mintegy felében nem tapasztalják meg az érintettek a jellegzetes tüneteket – ilyenkor talán a folyás jellegének megváltozása az egyetlen, ami gyanút ébreszthet.

A problémát semmiképpen sem szabad félvállról venni, kezeletlenül hagyva ugyanis a fertőzés tovább terjedhet, méhnyálkahártya-gyulladást, hólyaghurutot vagy egyéb kismedencei gyulladásokat okozva. Különösen nagy odafigyelést igényel a várandósság alatti bakteriális vaginózis, mert kezelés nélkül a betegség vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet.

Gyakori probléma, de jól kezelhető

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket is tapasztaljuk, feltétlenül forduljunk orvoshoz – főleg akkor, ha az említett rizikócsoportok valamelyikébe tartozunk. Kövessük pontosan a nőgyógyász utasításait. Ügyeljünk arra, hogy a szakember által meghatározott mennyiségben és ideig alkalmazzuk az előírt gyógyszereket – ha a panaszok enyhülésének megörülve, idő előtt abbahagyjuk a terápiát, akkor jó esély van a fertőzés kiújulására. Gondoskodjunk továbbá a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállításáról is, ugyanis csak így tud regenerálódni a hüvely természetes védőpajzsa.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: