Miről árulkodik a hüvelyi folyás?

A hüvelyi folyás sok nőnek okoz olykor bosszúságot. Ha a normálistól eltérő az állaga, a mennyisége, illetve a szaga, akkor az nagy valószínűséggel valamilyen fertőzésre utal, amelyet mihamarabb kezelni kell.

A hüvelyből ürülő váladék normális esetben is többkomponensű. Kiürülnek a nemi mirigyek váladékai, a hüvelyi nyálkahártya elhalt sejtjei, a hüvelyben élő lactobacillusok, illetve egyéb hüvelyflórát alkotó kórokozók, de időnként távozik a méhszájban lévő nyákcsap is. Bővebb mennyiségben termelődik nemi izgalom hatására,menstruációelőtt, valamint ovuláció és várandósság idején. Fő szerepe a fertőzésekkel szembeni védekezés a benne található tejsavbaktériumoknak köszönhetően, ezek ugyanis segítik a savas közeg létrejöttét, amely nem kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának. Színét tekintve általában átlátszó, esetleg fehér, szagtalan, nem darabos - mondta dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

vaginális fertőzés
A hüvelyfertőzés nem csak kellemetlen, de veszélyes is. Indokolt lehhet a sürgős kivizsgálás

A váladék a következők miatt változhat meg:

▪ megfelelő intim higiénia hiánya

▪ hüvely irrigálása

▪ gyógyszerek (pl. antibiotikum)

▪ szexuális úton történő fertőzés

▪ hormonprobléma

▪ méhszájseb

▪ endometriózis

▪ méhnyakrák

▪ pszichés zavarok

Fertőzést jelezhet, ha megváltozik a hüvelyi váladék

Amennyiben valakinél megváltozik a váladék mennyisége, állaga, színe, szaga, akkor valószínűleg valamilyen (bakteriális vagy gombás)fertőzésáll a hétterében. Ekkor a hüvely savas ph-ja eltolódik, így sokkal könnyebben megtelepednek és szaporodnak el a mikroorganizmusok, gyulladást okozva ezzel. A hüvelyi folyás ekkor sárgás, zöldes színű, állagát tekintve túrós, darabos, esetleg habos és bűzös. A probléma kísérő tünetei közt gyakran szerepel az égő, viszkető érzés, fájdalmas közösülés, illetve alhasifájdalomis.

Leggyakrabban nagyobb mennyiségű e-coli baktérium az oka a rendellenes folyásnak, amely bár a végbél nyílásánál nagyobb mennyiségben van jelen, ám a hüvelybe kerülve kellemetlen problémákat generál. Ezen kívül a háttérben előfordulhatcandidaalbicans nevű gombás fertőzés, de olyan szexuális úton terjedő betegség is, mint a chlamydia vagy a gonorrhea.

Érdemes tudni, hogy vannak olyan állapotok, amelyek megnövelik a fertőzések kialakulásának esélyét. Ilyen például az antibiotikumos kezelés, ugyanis a terápia hatására elpusztulnak a "jó" baktériumok is, a hüvely ph-ja megváltozik, a baktériumflórája felborul, így megnyílik az út a káros mikroorganizumusok előtt. (Éppen ezért érdemes ilyen esetekben Lactobacillus-t tartalmazó hüvelykúpot alkalmazni megelőzésképpen). Ezenkívül elősegítheti a problémát hormonhiány vagy akárcukorbetegségis, így ha valakinél vissza-visszatér a panasz, érdemes kiterjedtebb vizsgálatokat is elvégezni. Dr. Lőrincz Ildikó arra is figyelmeztet, hogy az alapos kivizsgálás azért is elengedhetetlen, mert komoly betegség, példáulméhnyakrákis előidézheti a problémát.

Megszabadulni a kellemetlen problémától

A rendellenes folyás nem csak kellemetlen, de igen veszélyes is, hiszen a felszálló fertőzés komoly szövődményeket! A kezelés során fontos a mögöttes okok felkutatása is, hiszen, ha az alap probléma kezeletlenül marad, úgy a fertőzés újra és újra előjöhet és krónikussá válhat, és akár meddőséget is okozhat! Ráadásul, ha súlyos betegség okozza a panaszt (például cukorbetegség vagy daganat), úgy a mielőbbi terápia akár életmentő lehet.

A leggyakoribb panasz, amivel a hölgyek nőgyógyászhoz fordulnak a hüvelyfolyás. A nők többsége azonnal gombás fertőzésre gyanakszik a gyakran kínos tünetek esetén, pedig a háttérben nagyobb eséllyel állhat más probléma. Részletek!

Hogy pontosan miként szükséges kezelni a problémát, az természetesen a kiváltó okoktól függ. Ennek alapján az orvos gombaellenes szereket, baktériumölő készítményeket, hüvelyflóra-pótló készítményeket, egyéb gyógyszeres kezelést javasolhat, súlyosabb esetben (például méhszájban zajló kóros folyamatok esetén) pedig műtétre is sor kerülhet.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: