Minden kezdet nehéz

Szokatlan témát választottunk: a nők szüzességéről lesz szó. Számtalan olvasói levél, valamint gyakorló nőgyógyászként az életben összegyűjtött rengeteg kérdés teszi fontossá ezt a kérdéskört.

Örök kérdés az életkor, vagyis mikor kerüljön sor a szüzesség elvételére (a latin kifejezés: defloráció nagyon szépen fejezi ki ezt a folyamatot - a virág leszakítása). A válasz nem egy kronológiai kor megadása! Sokkal inkább a biológiai, és ami talán még fontosabb, a lelki érettség állapota az, amely meghatározza ennek a megismételhetetlen pillanatnak az időpontját. A felelős és szerető párkapcsolat, mely ebben a nehéz pillanatban a nő egyedüli támasza. Az a partner, aki tisztában van vele, hogy ez az esemény egy nő életében alapvetően meghatározó jelentőségű, egyszeri és megismételhetetlen. Az a partner, aki ezt az óriási felelősséget szeretetével, gyengédségével, teljes odafigyelésével hálálja meg. A szüzesség ajándék, melyet csak egy embernek, egyszer lehet odaadni.

Mit értünk szüzesség alatt?

A szűzhártya épségét? A petting vagy az egyéb alternatív szexuális praktikák megkezdésének időpontját? Biológiai értelemben mindenképpen a szűzhártya épsége jelenti a nő szűz voltát. A szűzhártya vagy görög nevén a hymen (Hymenaiosz a görög mitológiában a házasság istene volt) egy nyálkahártya perem, amely szűkíti a hüvely bemenetét szüzekben. Alakját tekintve óriási a változatosság. Lehet keskeny, alig 1 milliméteres nyálkahártya redő, mely alig szűkíti a hüvely bemenetét, de előfordulhat a bemenetet gyakorlatilag teljesen elzáró lemez is. Amennyiben ritka esetben a szűzhártya a hüvely bemenetét teljesen elzárja, úgy a menstruációs vér elfolyása is akadályozott, így a menzesz megjelenésétől a vér fokozatosan összegyűlik a hüvelyben, majd a méh üregében, azt kitágítja, és erős fájdalmat okoz. Ez az állapot egyszerű orvosi beavatkozással, a szűzhártya bemetszésével kezelhető. A két szélsőség között óriási változatosság figyelhető meg a szűzhártya alakját, vastagságát illetően.

Ritkán a szűzhártya vaskos, de a rajta lévő nyílás nem akadályozza meg a pénisz behatolását a hüvelybe. Előfordulhat ilyen esetekben, hogy rendszeres és zavartalan nemi élet ellenére a szűzhártya mindvégig ép marad, az esetek egy részében azonban a vaskos hártya az aktus során fájdalmat okoz.

Mi történik az első együttlét során?

A szűzhártya a behatoláskor általában több ponton bereped, mely sérülés gyakran pár csepp vérzéssel és fájdalommal jár. A vérzés foka csak igen ritkán éri el azt a mértéket, mely orvosi ellátást igényelne, és a fájdalom is többnyire csak átmeneti jelenség. Ezt követően a repedések gyorsan gyógyulnak, a szűzhártya maradványai (carunculák) pedig a továbbiakban fájdalmatlanul utat engednek a pénisz behatolásakor.

Hogyan történjen a defloráció?

A legfontosabb egy stabil, megbízható, érzelmileg és intellektuálisan is érett párkapcsolat, a teljes odafigyelés és felelősségvállalás. Gyakran említik előnyként a férfipartner "tapasztaltságát". Kétségtelenül tény, hogy egy tapasztalt férfipartner technikailag alkalmasabb a feladat végrehajtására, ezen egyetlen feltétel minden más elé állítása azonban erősen túlzó megközelítés. Egy "rutinos" férfi is okozhat életre szóló rossz nyomokat egy nő életében, ha az első együttlét során nem tanúsít teljes odafigyelést, gyengédséget a nő iránt. Ugyanakkor egy ügyetlen, tapasztalatlan fiú is letépheti a virágot úgy, hogy maradandó jó élményt hagy a nő lelkében kíméletességével, odafigyelésével.

Sose rontsunk ajtóstól a házba! Fontos egymás testének alapos megismerése az első együttlét előtt. Előzze meg az első közösülést hosszú ideig tartó szexuális ismerkedés, petting, becézgetés. Ez nagymértékben megkönnyíti mind a nő, mind a férfi dolgát. A nő könnyebben lesz képes ellazulni, testét odaadni, míg a férfi könnyebben tud majd uralkodni szenvedélyén, érzékein.

Az első együttlét feltételeinek gondos megteremtése elengedhetetlen fontosságú. Fel kell készülni a védekezésre: nem szerencsés első alkalommal az óvszer használata, sem a megszakításos vagy számolásos praktikák alkalmazása. Célszerű a védekezésben a nőgyógyász segítségét kérni, aki megfelelő kivizsgálás után - amennyiben ellenjavallat nem áll fenn - gyógyszeres védekezést ajánlhat majd. Ez megkönnyíti az első alkalmat: gondolatainknak nem kell majd a védekezés körül forogni az egyébként is nehéz pillanatokban. A zavartalan egyéb körülmények biztosítása a másik elengedhetetlen fontosságú feladat. Ebben a helyzetben semmiképpen sem engedhető meg, hogy az együttlétet bármilyen zavaró tényező rossz irányban befolyásolja. Ugyanakkor mindenkit óvok az esemény túlszervezésétől: a legnagyobb segítség ebben a helyzetben a spontaneitás, a feszültségek, nagy rákészülések nélküli örömteli együttlét.

A nő első valódi szexuális élménye további nemi életében alapvetően meghatározó jelentőségű. Uraim: nagy a mi felelősségünk egy ilyen helyzetben! Tessék megfelelni az ilyen kihívásoknak! VIII. évf. / 11. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció