Mikor nincs rendben a hüvely?

A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával, fertőzéssel. Ezek közül összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Gombás fertőzések

A leggyakoribb hüvelyi fertőzéseket gombák okozzák, ezek közül legtöbbször a Candida élesztőgomba. Élete során a nők 75%-a legalább egyszer találkozik ezzel a problémával. A fertőzés nem csak a hüvelyben okoz tüneteket, hanem a környező területeken is.

A fertőzés viszketéssel, sűrű, fehér, túrós-állagú folyással jelentkezik, gyulladás, általános hüvelyi irritáció, duzzanat is jelentkezhet, és fájdalom a szexuális együttlét során. Aki először találkozik ezekkel a tünetekkel, fontos, hogy mielőbb felkeresse nőgyógyászát a megfelelő kezelés miatt!

Trichomoniázis

A trichomoniázis a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, a tünetek a fertőzés után 5-28 nappal később jelentkezhetnek. A leggyakoribb tünetek a sárgászöld, szúrós szagú hüvelyi folyás , fájdalom a szexuális aktus során és vizelés közben, általános hüvelyi irritáció és viszketés. Ritkább esetben medencetájéki fájdalommal is együtt járhat. Ha azt gyanítja, hogy elkapta a fertőzést, mielőbb keresse fel nőgyógyászát. Ha diagnosztizálják a trichomoniázist, akkor a partnerénél is diagnosztizálni kell, és amíg ki nem kezelik a betegséget, nem tanácsos a szexuális együttlét.

Mikor nincs rendben a hüvely?
Hüvelyi gombás fertőzéssel legalább egyszer minden nő találkozik élete során

Bakteriális vaginózis

A reproduktív korban lévő nőknél a leggyakoribb hüvelyt érintő probléma a bakteriális vaginózis, amely egy úgynevezett "álgyulladásos" betegség. Kialakulásáért a hüvely baktériumflórájának felborulása a felelős, a lactobacillusok száma megcsappan, a helyüket pedig más baktériumok veszik át. A klasszikus gyulladásos tünetek, a duzzanat és az égő érzés nem jelentkezik mindenkinél, a leggyakrabban az erős szagú, kóros mennyiségű, fehér vagy szürke hüvelyváladékból lehet a betegségre következtetni, amely lehet habos vagy vizes állagú is.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság általában a menopauza idején jelenik meg, amikor a hüvely fala elvékonyodik, az ösztrogénszint pedig lecsökken . A hüvely érezhető szárazságán kívül irritáció, viszketés, égő érzés társulhat tünetként, illetve a szexuális aktus közben érzett fájdalom.

Azoknak a hölgyeknek, akik a hüvelyi szárazság tüneteit tapasztalják, már számos kezelési mód áll rendelkezésükre, a hormonterápiától kezdve a helyi kezelésig - mint az ösztrogéngyűrű, vagy az ösztrogénkrém, de egyéb hidratálószerek és krémek is léteznek.

A hüvelyszárazság lézeres kezelése A hüvelyszárazság nagyon erős hajlamosító tényező az összes bakteriális és gombás, akut és krónikus fertőzés vonatkozásában, ezért javasolt mielőbb orvosolni ezt a problémát, hogy kisebb esélye legyen a fertőzéseknek. A hüvelyszárazságot gyorsan és hatékonyan lehet megszüntetni a lézeres kezeléssel, amely megerősíti a hüvelyhám alatt található kötőszövetet és megszünteti a hüvely folyamatosan gyulladt állapotát. Hatására a hüvelyfal visszanyeri eredeti anatómiáját és működését, újra rugalmassá válik, ezáltal megszűnnek a korábbi szárazság okozta panaszok.

Hüvelyi stressz inkontinencia

Stressz inkontinenciának azt nevezzük, amikor valamilyen tevékenység, például köhögés, tüsszentés, nevetés, emelés, mozgás hatására kisebb mennyiségű vizelet szivárog a húgycsőből. A probléma nem csak a menopeuza során jelentkezhet, hanem a fiatalabb korosztályt is érintheti, sok hölgy tapasztalja a szülést követően. A vizelet mennyisége lehet csupán néhány csepp, de akár akkora mennyiség is, mint vizeletürítéskor.

A stressz inkontinencia azért alakulhat ki, mert a hüvely szövetei elvékonyodnak, elvesztik rugalmasságukat, csökken a kollagénszintjük, így nem tudják megfelelően alátámasztani húgyhólyagot. A probléma sebészeti beavatkozással és lézeres kezeléssel orvosolható.

Forrás: verywell.com , medicinenet.com , webmd.com

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: