Miért fontos az Antimüller hormon?

A terhesség létrejöttének valószínűségét több tényező is befolyásolja, többek között a hormonális zavarok. Bár az esetek többségében a kivizsgálás a nő hormonális paramétereinek ellenőrzésével történik, ám olykor kimarad az úgynevezett Antimüller hormon szintjének vizsgálata, pedig ez igen fontos információkkal szolgálhat a petefészek működéséről.

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa az antimüller hormon szintjének ellenőrzésére hívta fel a figyelmet.

Mi az Antimüller hormon szerepe?

A petefészekben keletkező antimüller hormon (AMH) előre jelzi a jövőben termelődő petesejtek mennyiségét, mivel még az érés előtt álló petesejtek is termelik. Ezáltal képet kaphatunk a petefészek működéséről, valamint arról, meddig számít nemzőképesnek az illető. Mennyisége az életkor előrehaladtával egyre kevesebb lesz, aminek következtében csökken a teherbeesés esélye.

Éppen ezért ma már a szakemberek azt javasolják, hogy 35 éves kor felett érdemes megbizonyosodni a szintjéről, ugyanis ha az illető gyermeket szeretne, akkor alacsony mennyiség esetén IVF lehet szükséges, ahol a megfelelő stimulációban nagy segítséget nyújt a hormon szintjének meghatározása. Azonban nem árt azzal tisztában lenni, hogy az AMH igen csekély mennyisége esetén a lombikprogram sikeres kimenetele is csupán minimális.

Ha nem sikerül teherbe esni, lehet, hogy az Antimüller hormon a ludas, Antimüller hormon AMH teherbeesés hormonok lombikprogram PCOS
Ha nem sikerül teherbe esni, lehet, hogy az Antimüller hormon a ludas

Az antimüller hormon szintjét több tényező is befolyásolja, többek között az autoimmun pajzsmirigybetegség, a D-vitamin-hiány , klimax, cukorbetegség, dohányzás, túlsúlyosság, PCOS , illetve különböző daganatok - mondja Dr. Lőrincz Ildikó.

A pajzsmirigy funkciók és az AMH

A pajzsmirigyzavarok az egész hormonrendszer állapotára komoly hatást gyakorolnak - ez a petefészek által termelt hormonokkal és a petesejt minőségével sincs másként. Ennek oka, hogy a pajzsmirigy elégtelen működése rontja az érésben lévő petesejt növekedését és érését. Tanulmányok szerint komoly összefüggés van a TSH, T3, T4 és az antimüller hormon szintje között, ám ennek pontos oka egyelőre még nem tisztázott.

Tilos házilag értelmezni a pajzsmirigyleletet A pajzsmirigy rendellenes működése az egész szervezetre kihat, emiatt kezelését is csak holisztikus megközelítésben, az egész embert, a tüneteket a laborlelettel és egyéb vizsgálatokkal összevetve szabadna végezni. Sokan mégis úgy érzik, hogy a diagnózis alfája és omegája a TSH-érték .

A hormonpótlás megoldást jelent?

Amennyiben pajzsmirigy-alulműködés okozza az AMH alacsony szintjét, felvetődhet a kérdés, miszerint megoldást jelenthet-e a pajzsmirigyhormonok mesterséges pótlása? Kutatások azt sugallják, hogy igen, mivel szakértők azt tapasztalták, hogy bár több nem, de így lényegesen jobb minőségű petesejtek keletkeztek, aminek következtében nem csak a teherbeesés esélye nő meg, de csökken a vetélések rizikója is.

A szakértő azonban azt hozzátette, hogy amennyiben az AMH mennyisége egy bizonyos szint alá csökken, úgy a teherbeesés esélye még mesterséges úton is igen csekély.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra