Miért fontos az Antimüller hormon?

A terhesség létrejöttének valószínűségét több tényező is befolyásolja, többek között a hormonális zavarok. Bár az esetek többségében a kivizsgálás a nő hormonális paramétereinek ellenőrzésével történik, ám olykor kimarad az úgynevezett Antimüller hormon szintjének vizsgálata, pedig ez igen fontos információkkal szolgálhat a petefészek működéséről.

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa az antimüller hormon szintjének ellenőrzésére hívta fel a figyelmet.

Mi az Antimüller hormon szerepe?

A petefészekben keletkező antimüller hormon (AMH) előre jelzi a jövőben termelődő petesejtek mennyiségét, mivel még az érés előtt álló petesejtek is termelik. Ezáltal képet kaphatunk a petefészek működéséről, valamint arról, meddig számít nemzőképesnek az illető. Mennyisége az életkor előrehaladtával egyre kevesebb lesz, aminek következtében csökken a teherbeesés esélye.

Éppen ezért ma már a szakemberek azt javasolják, hogy 35 éves kor felett érdemes megbizonyosodni a szintjéről, ugyanis ha az illető gyermeket szeretne, akkor alacsony mennyiség esetén IVF lehet szükséges, ahol a megfelelő stimulációban nagy segítséget nyújt a hormon szintjének meghatározása. Azonban nem árt azzal tisztában lenni, hogy az AMH igen csekély mennyisége esetén a lombikprogram sikeres kimenetele is csupán minimális.

Ha nem sikerül teherbe esni, lehet, hogy az Antimüller hormon a ludas, Antimüller hormon AMH teherbeesés hormonok lombikprogram PCOS
Ha nem sikerül teherbe esni, lehet, hogy az Antimüller hormon a ludas

Az antimüller hormon szintjét több tényező is befolyásolja, többek között az autoimmun pajzsmirigybetegség, a D-vitamin-hiány , klimax, cukorbetegség, dohányzás, túlsúlyosság, PCOS , illetve különböző daganatok - mondja Dr. Lőrincz Ildikó.

A pajzsmirigy funkciók és az AMH

A pajzsmirigyzavarok az egész hormonrendszer állapotára komoly hatást gyakorolnak - ez a petefészek által termelt hormonokkal és a petesejt minőségével sincs másként. Ennek oka, hogy a pajzsmirigy elégtelen működése rontja az érésben lévő petesejt növekedését és érését. Tanulmányok szerint komoly összefüggés van a TSH, T3, T4 és az antimüller hormon szintje között, ám ennek pontos oka egyelőre még nem tisztázott.

Tilos házilag értelmezni a pajzsmirigyleletet A pajzsmirigy rendellenes működése az egész szervezetre kihat, emiatt kezelését is csak holisztikus megközelítésben, az egész embert, a tüneteket a laborlelettel és egyéb vizsgálatokkal összevetve szabadna végezni. Sokan mégis úgy érzik, hogy a diagnózis alfája és omegája a TSH-érték .

A hormonpótlás megoldást jelent?

Amennyiben pajzsmirigy-alulműködés okozza az AMH alacsony szintjét, felvetődhet a kérdés, miszerint megoldást jelenthet-e a pajzsmirigyhormonok mesterséges pótlása? Kutatások azt sugallják, hogy igen, mivel szakértők azt tapasztalták, hogy bár több nem, de így lényegesen jobb minőségű petesejtek keletkeztek, aminek következtében nem csak a teherbeesés esélye nő meg, de csökken a vetélések rizikója is.

A szakértő azonban azt hozzátette, hogy amennyiben az AMH mennyisége egy bizonyos szint alá csökken, úgy a teherbeesés esélye még mesterséges úton is igen csekély.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: