Libidó és néhány jó tanács

Sok kérdés felmerül a kombinált fogamzásgátló tabletták libidóra kifejtett hatásáról és a szedésükkel kapcsolatban. Ezekre és sok más, közérdeklődésre számot tartó kérdésre adunk részletes választ az alábbiakban.

A fogamzásgátló tabletta hat a libidóra?

A libidó a szexuális késztetés és érzékenység bonyolult egysége. Sok tényező összessége: a nemi vágy, az együttlétek gyakorisága, a szexuális válaszkészség (erektilis funkció, nemi váladékok termelése) foka, valamint az orgazmusra való képesség és annak mértéke. A nőkben a nemi vágyat hormonálisan főként a szabad androgének (pl. tesztoszteron) szabályozzák, melyek részben a petefészekben, részben pedig a mellékvesekéregben termelődnek. A szexuális válaszkészséget főként az ösztrogének szabályozzák, melyek hatással vannak a nemi szervek érzékenységére, vérellátására és a nemi váladékok termelődéséért felelős mirigyek működésére.

Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő fogamzásgátlás fokozza a szexuális késztetést, mivel a terhességtől való félelem szorongáskeltő hatása alól a pár felszabadul, és az együttlét kötetlenebbé, örömtelibbé válik. A fogamzásgátló tablettát szedő nők 5-10 százaléka azonban átmenetileg vagy tartósan a szexuális élet visszaesését tapasztalja a tabletta szedése során.

Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a fogamzásgátlók hosszú távon egyrészt csökkentik az androgének termelődését a petefészekben, másrészt serkentik a májban egy hormonkötő fehérje termelődését, aminek eredményeként csökken a biológiailag hozzáférhető androgének szintje.

A libidó csökkenése főleg azoknál a tablettáknál jelentkezik, amelyek kozmetikailag előnyös antiandrogén hatással bírnak. Megfelelő fogamzásgátló tabletta kiválasztásával elkerülhető a libidócsökkenés. Jó tudni, hogy libidócsökkenést okozhat a partnerkapcsolati-válság, a hűtlenség, a bűntudat, a tartós fizikai, szellemi és érzelmi megterhelés is.

A fogamzásgátló tabletta szedése és védelme

A fogamzásgátló tabletta szedését a menstruációs vérzés első napján kell elkezdeni, majd 7-10 napig még más módon is ajánlatos védekezni - például óvszerrel - és attól kezdve már védelmet nyújt. Ha a menstruációs vérzés 2-5. napján kezdi el szedni, akkor a ciklus végéig kell egyéb módon is védekezni, majd a következő levél elkezdésétől már védelmet nyújt a tabletta. Minden nap, lehetőleg azonos időpontban 1 tablettát kell bevenni, a többfázisú tabletta esetében a megjelölt sorrendben. 21 tabletta bevétele után 7 hormonmentes nap következik, általában ilyenkor zajlik le a menstruáció-szerű ún. "megvonásos" vérzés. A következő csomag szedését a 8. napon kell elkezdeni, függetlenül a vérzés hosszától.

Ha a tablettát előírásszerűen minden nap bevette, akkor a 7 napos, tablettamentes szünet alatt is fennáll-e a tabletta nyújtotta védelem.

Amennyiben az érintett a 7 napos szünet után nem folytatja a tabletta szedését, a következő naptól az már nem ad megnyugtató védettséget.

Sokakat érintő kérdésként merül fel az is, hogy hány éves kortól szedhető a fogamzásgátló tabletta. Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres menstruációs ciklus beállta után mintegy egy évvel már felírható fogamzásgátló tabletta, mivel ekkorra a méh nagysága már kialakul. Ez az időszak a serdülőknél általában 15-16 éves korra tehető.

Meddig szedhetők a fogamzásgátló tabletták?

A fogamzásgátló tabletták rendszeres orvosi ellenőrzés mellett évekig szedhetők folyamatosan, szünet nélkül. Semmilyen kedvező hatással nem jár, ha a folyamatos szedést egy-két hónapos rövid szünettel szakítjuk meg. Sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy pontosan ilyenkor jön létre nem kívánt terhesség. Az életkor előrehaladtával természetesen gyakoribbá válnak viszont azok a betegségek, melyek növelik a hormontabletták használatának kockázatát. A hazánkban kapható valamennyi fogamzásgátló tabletta, egyéb ellenjavallat híján, egészen a változókorig (45-50 év) szedhető.

Az tévhit, hogy 2-3 évente érdemes váltogatni a fogamzásgátló tablettát, mert enélkül a szervezet hozzászokik, és csökken a fogamzásgátló hatás. Amennyiben egy tabletta bevált, értelmetlen változtatni. A kezdeti esetleges kellemetlen mellékhatások a szedés első néhány hónapja alatt enyhülnek vagy elmúlnak. Csak számottevő mellékhatás jelentkezése - pl. az áttöréses vérzések nem szűnnek meg, a vérzések rendszertelenek maradnak -, illetve az egyén egészségügyi állapotában bekövetkező változás indokolhatja egy másik tabletta szedésének elkezdését. Az átállítás felelősségteljes szakorvosi feladat, és nem divat kérdése!

Mi a teendő, ha elfelejtette a tabletta bevételét?

Ha a tabletta bevételének késedelme:

  • nem haladja meg a 12 órát, pótolja az elfelejtett tablettát, majd a szokott időben (még akkor is, ha aznap 2 tablettát vesz be) vegye be a következőt; kiegészítő fogamzásgátlásról nem kell gondoskodni.
  • meghaladja a 12 órát, esetleg 2 vagy több tablettát felejtett el bevenni, folytassa a szedést tovább (ha nem így tesz, megvonásos vérzés jelentkezhet) és egyéb módszerrel is védekezzen (például óvszer) a ciklus végéig.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +4 °C

A pára, ködfoltok feloszlása után napközben alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Ugyan a legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra