Libidó és néhány jó tanács

Sok kérdés felmerül a kombinált fogamzásgátló tabletták libidóra kifejtett hatásáról és a szedésükkel kapcsolatban. Ezekre és sok más, közérdeklődésre számot tartó kérdésre adunk részletes választ az alábbiakban.

A fogamzásgátló tabletta hat a libidóra?

A libidó a szexuális késztetés és érzékenység bonyolult egysége. Sok tényező összessége: a nemi vágy, az együttlétek gyakorisága, a szexuális válaszkészség (erektilis funkció, nemi váladékok termelése) foka, valamint az orgazmusra való képesség és annak mértéke. A nőkben a nemi vágyat hormonálisan főként a szabad androgének (pl. tesztoszteron) szabályozzák, melyek részben a petefészekben, részben pedig a mellékvesekéregben termelődnek. A szexuális válaszkészséget főként az ösztrogének szabályozzák, melyek hatással vannak a nemi szervek érzékenységére, vérellátására és a nemi váladékok termelődéséért felelős mirigyek működésére.

Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő fogamzásgátlás fokozza a szexuális késztetést, mivel a terhességtől való félelem szorongáskeltő hatása alól a pár felszabadul, és az együttlét kötetlenebbé, örömtelibbé válik. A fogamzásgátló tablettát szedő nők 5-10 százaléka azonban átmenetileg vagy tartósan a szexuális élet visszaesését tapasztalja a tabletta szedése során.

Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a fogamzásgátlók hosszú távon egyrészt csökkentik az androgének termelődését a petefészekben, másrészt serkentik a májban egy hormonkötő fehérje termelődését, aminek eredményeként csökken a biológiailag hozzáférhető androgének szintje.

A libidó csökkenése főleg azoknál a tablettáknál jelentkezik, amelyek kozmetikailag előnyös antiandrogén hatással bírnak. Megfelelő fogamzásgátló tabletta kiválasztásával elkerülhető a libidócsökkenés. Jó tudni, hogy libidócsökkenést okozhat a partnerkapcsolati-válság, a hűtlenség, a bűntudat, a tartós fizikai, szellemi és érzelmi megterhelés is.

A fogamzásgátló tabletta szedése és védelme

A fogamzásgátló tabletta szedését a menstruációs vérzés első napján kell elkezdeni, majd 7-10 napig még más módon is ajánlatos védekezni - például óvszerrel - és attól kezdve már védelmet nyújt. Ha a menstruációs vérzés 2-5. napján kezdi el szedni, akkor a ciklus végéig kell egyéb módon is védekezni, majd a következő levél elkezdésétől már védelmet nyújt a tabletta. Minden nap, lehetőleg azonos időpontban 1 tablettát kell bevenni, a többfázisú tabletta esetében a megjelölt sorrendben. 21 tabletta bevétele után 7 hormonmentes nap következik, általában ilyenkor zajlik le a menstruáció-szerű ún. "megvonásos" vérzés. A következő csomag szedését a 8. napon kell elkezdeni, függetlenül a vérzés hosszától.

Ha a tablettát előírásszerűen minden nap bevette, akkor a 7 napos, tablettamentes szünet alatt is fennáll-e a tabletta nyújtotta védelem.

Amennyiben az érintett a 7 napos szünet után nem folytatja a tabletta szedését, a következő naptól az már nem ad megnyugtató védettséget.

Sokakat érintő kérdésként merül fel az is, hogy hány éves kortól szedhető a fogamzásgátló tabletta. Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres menstruációs ciklus beállta után mintegy egy évvel már felírható fogamzásgátló tabletta, mivel ekkorra a méh nagysága már kialakul. Ez az időszak a serdülőknél általában 15-16 éves korra tehető.

Meddig szedhetők a fogamzásgátló tabletták?

A fogamzásgátló tabletták rendszeres orvosi ellenőrzés mellett évekig szedhetők folyamatosan, szünet nélkül. Semmilyen kedvező hatással nem jár, ha a folyamatos szedést egy-két hónapos rövid szünettel szakítjuk meg. Sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy pontosan ilyenkor jön létre nem kívánt terhesség. Az életkor előrehaladtával természetesen gyakoribbá válnak viszont azok a betegségek, melyek növelik a hormontabletták használatának kockázatát. A hazánkban kapható valamennyi fogamzásgátló tabletta, egyéb ellenjavallat híján, egészen a változókorig (45-50 év) szedhető.

Az tévhit, hogy 2-3 évente érdemes váltogatni a fogamzásgátló tablettát, mert enélkül a szervezet hozzászokik, és csökken a fogamzásgátló hatás. Amennyiben egy tabletta bevált, értelmetlen változtatni. A kezdeti esetleges kellemetlen mellékhatások a szedés első néhány hónapja alatt enyhülnek vagy elmúlnak. Csak számottevő mellékhatás jelentkezése - pl. az áttöréses vérzések nem szűnnek meg, a vérzések rendszertelenek maradnak -, illetve az egyén egészségügyi állapotában bekövetkező változás indokolhatja egy másik tabletta szedésének elkezdését. Az átállítás felelősségteljes szakorvosi feladat, és nem divat kérdése!

Mi a teendő, ha elfelejtette a tabletta bevételét?

Ha a tabletta bevételének késedelme:

  • nem haladja meg a 12 órát, pótolja az elfelejtett tablettát, majd a szokott időben (még akkor is, ha aznap 2 tablettát vesz be) vegye be a következőt; kiegészítő fogamzásgátlásról nem kell gondoskodni.
  • meghaladja a 12 órát, esetleg 2 vagy több tablettát felejtett el bevenni, folytassa a szedést tovább (ha nem így tesz, megvonásos vérzés jelentkezhet) és egyéb módszerrel is védekezzen (például óvszer) a ciklus végéig.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: