Kihez forduljunk, ha rémálom a menstruáció?

A görcsös, alvadékos menstruáció az endometriózis egyik tipikus tünete a sok közül. Kihez fordulhatunk a pontos diagnózis reményében, ha ilyen és hasonló szimptómáink jelentkeznek? Mire kell a vizsgálatok során számítani?

Habár a tinilányok gyakran panaszkodnak fájdalmas vérzésre , az endometriózis jellegzetesen nem az ő betegségük, így nekik akkor érdemes szakemberhez, endometriózis-centrumhoz fordulniuk, ha komoly tünetek vannak. A 20-25 év feletti hölgyeknél viszont akár az enyhébb tipikus tünetek megjelenésekor is tanácsos szakembert felkeresni. A specialistát kérdeztük a további tudnivalókról.

Melyek az endometriózis tipikus tünetei a görcsös vérzés mellett?

A görcsös menstruáció mellett tipikus tünet az erős, alvadékos vagy akár menzesztől független vérzés, illetve a kismedencei fájdalom is. Előfordulhatnak fájdalmas bélmozgások és a székletürítési szokások vagy a széklet minőségének megváltozása: sokkal hígabb és gyakoribb, vagy keményebb és ritkább, esetleg nyákos vagy véres. De az endometriózis vizelési problémákat is okozhat: fájdalmas vizeletürítést a menzesz alatt, vagy azon kívül is, esetleg hólyaghurutos tüneteket, amelyek antibiotikum hatására sem múlnak el. Tünet lehet még a fájdalmas szexuális élet is bizonyos pozíciókban, vagy akár a levertség a menzesz alatt.

Centrumok Nézze meg címtárunkban, hol van az Önhöz leközelebbi endometriózis központ!

Hogy lehet eljutni a legközelebbi endometriózis centrumba?

A nőgyógyász feladata, hogy felismerje a problémát, és a megfelelő helyre utalja a betegeket. Az országban több ilyen centrum van, ezeket az interneten is könnyen meg lehet találni. Az endometriózis kezelése nem egyszerű, sok nőgyógyásznak nincs tapasztalata benne. Az ilyen centrumokban viszont az orvosok speciális tudással vannak felvértezve, ismerik a megfelelő kezeléseket, a beszerzési lehetőségeket, és így kialakíthatják a gyógyuláshoz vezető ideális terápiát.

Mivel segíthetjük az orvos munkáját a diagnózis felállításában?

Egy profi menzesznaptár nagy segítség egy nőgyógyász számára. A ciklus feljegyzése mellett a görcsöket, a széklet minőségét, a fájdalmat, a barnás folyást, sőt a fájdalmas közösülést is számon kell tartani. Ha valamelyik tünet csak egyszer fordul elő, azzal nem érdemes foglalkozni, de ha több alkalommal jelentkezik, akkor azt már jellegzetes szimptómaként kezeljük.

Milyen vizsgálatokra kell számítani egy endometriózis-centrumban?

Alapvetően egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálatra kell gondolni, amiben van hüvelyi feltárás, hüvelyi ultrahang és kétkezes nőgyógyászati vizsgálat - természetesen egy nagyon alapos, a kórelőzményre kiterjedő kikérdezéssel, beszélgetéssel ötvözve. Ha az orvos pontos, célirányos kérdéseket tesz fel, hamar fel lehet állítani a diagnózist.

Ha beigazolódik a gyanú, milyen további vizsgálatokra lehet számítani?

Ha érezzük, hogy van valamilyen elváltozás, de a kiterjedését nem tudjuk megítélni, akkor extra műszeres vizsgálatokat kérünk. Ilyen a kismedencei MRI-vizsgálat vagy a sebészeti ultrahangvizsgálat végbélen keresztül. Sok módszerrel lehet pontosítani a diagnózist, amire azért van szükség, mert a műtéti terv felállításánál nagyon fontos tudni, hogy a fő elváltozás pontosan hol van, pontosan mekkora és a környezetével milyen viszonyban van.

Névjegy: Dr. Fülöp István

A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem befejezése után, 1996-ban a Veszprém Megyei Kórház Szülészeti Osztályán kezdte pályáját és szerzett szakvizsgát szülészet-nőgyógyászat szakterületen. 2002 óta dolgozik a budapesti Nyírő Gyula Kórház Meddőségi és Asszisztált Reprodukciós Centrumában. 2007 óta a Róbert Károly Magánklinikaként továbbműködő intézet részlegvezető főorvosa, emellett magánpraxist is visz. Endometriózis- és meddőségspecialista.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: