"Itt van az ősz, itt van újra"

Különleges állapot a nők hormonális és utódnemző képességének az életkorral összefüggő változása. Életciklusuk tartogat egy "őszt", a változás korának beköszöntét. Sok nő tragédiaként, súlyos testi-lelki tehertételként éli meg nőiességének hanyatlását.

Az orvostudomány azonban napjainkban már segítséget nyújt a nőknek életük ezen - gyakorta nehéz - szakaszában is.

Menopauza

A férfiak és nők ivarmirigyeinek működése sok tekintetben különbözik. A férfiak ivarmirigyeiben, a herékben a nemi érést követően lényegében folyamatosan termelődnek a hímivarsejtek, valamint a nemi hormonok. A petefészkek működése azonban nem folyamatos: havonta többnyire csak egy petesejt érik meg, és a nemi hormonok termelődése is ciklikus változatosságot mutat. Az egészséges férfiak utódnemző képessége a nemi érést követően elméletileg legalábbis csaknem az egész élet folyamán megtartott lehet, míg a nők reproduktív periódusa korlátozott, a hatodik évtized kezdetére gyakorlatilag minden körülmények között megszűnik, bár a hírekben olvashatunk ennél idősebb asszonyok terhességéről is, ezek a szenzációszámba menő híresztelések azonban többnyire minden valós alapot nélkülöznek. A nők tehát a jelenlegi élettartam-kilátások mellett életük csaknem egyharmadát a nem szaporodóképes korban töltik el. Menopauzán a petefészkek által vezérelt utolsó havivérzés idő-pontját értjük, melyet 6 hónapon belül újabb nem követ, de ezzel a szóval illetjük az ezt követő időszakot is, melyet a petefészek funkcióhanyatlása és megszűnése által kiváltott tünetek jellemeznek. A nő életének ezt a szakaszát a változás korának, klimaxnak nevezzük (a görög szó az élet "kritikus" kihívására utal). Az utóbbi években egyre több megfigyelés szól a férfiak klimaxáról, mely a herék működésének fokozatos csökkenésével magyarázható tünetegyüttest jelenti, de sokkal kevésbé körülírható, mint a női változó kor tünettana.

Programozott halál

A menopauza átlagosan a 47. év körül várható, de néha még 52-53 évesen is jelentkezhetnek rendszeres havi vérzések. Érdekes megfigyelés a menopauza területi megoszlását illetően, hogy Észak-Amerikában, illetve Nyugat-Európában leggyakrabban 49 éves korban, míg Ázsia egyes területein és Közép-Afrikában 44 éves kor előtt következik be. A századforduló előtt a nők döntő többsége meg sem érte a változás korát! A javuló életminőségnek egyre hosszabbodó életkori kilátás lett a következménye, mely előtérbe helyezte a nők problémáit a változás korában.
A menopauza központi eseménye a petefészkek működésének fokozatos leállása, melynek oka a petefészkekben található tüszők apoptózisa, vagyis "programozott halála". Ezen folyamat okai teljes részletességben még nem ismertek, de biztosnak látszik az örökletes tényezők igen meghatározó szerepe. Ezzel magyarázható az a megfigyelés, miszerint anyai ágon örökletesség észlelhető a menopauza idejét illetően. Érdekes megfigyelés a menstruáció kezdetének, majd később jellegének, fájdalmasságának, legvégül elmúlásának anyai ágon történő "megöröklése". A petefészkek működésének hanyatlása a tüszőérés elmaradásában, illetve ezzel egy időben a nemi hormonok termelődésének csökkenésében nyilvánul meg. A hormonszintek változásának kritikus eleme a tüszőhormon (ösztrogén) szintjének látványos csökkenése.
Rendszerint a menopauza közelében az addig többé-kevésbé szabályos ciklus felborul, a ciklushossz rövidebb vagy hosszabb is lehet, és tüszőrepedés már csak elvétve fordulhat elő.

Klimaxos tünetek

A jól kimutatható hormonális változásokat a klimax jellegzetes tünetei kísérik. A menstruáció szabálytalanná válásán, majd elmaradásán túl a leglátványosabb, talán legkellemetlenebb tünetcsoport az erek tónusának szabályozásából fakadó úgynevezett vasomotoros tünetekből áll. A hőhullámok, kipirulások, gyakori éjszakai izzadások, szívdobogás-érzés, gyakori fejfájások mind az erek összehúzódásának megváltozott szabályozására vezethetők vissza. A tünetek másik nagy csoportját a hormonhiány következtében kialakuló sorvadásos tünetek alkotják: a nemi szervek és a húgyutak sorvadása, hüvelyszárazság, vizelési és közösülési zavarok, bőrszárazság, a haj és a köröm töredezetté válása.
Mindezen nyilvánvaló kellemetlen szervi panaszok mellett lelki eltérések is felléphetnek: hangulati labilitás, depresszióra való fokozott hajlam, a koncentrálóképesség csökkenése, ingerlékenység, alvászavarok, a nemi vágy csökkenése.
A változás korának legsúlyosabb következményei a szenvedő nőnek - egy darabig legalábbis - rejtve maradnak:
a csontritkulás kialakulása, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának jelentős emelkedése már csak a súlyos szövődmények megjelenésekor válnak nyilvánvalóvá.
A klimax kezdetekor gyakran tapasztalt, nagyon kellemetlen tünet a hőhullámok megjelenése. A változás korában lévő nőben elsősorban az arc, a nyak, a mellkas felső részén lévő kis erek, kapillárisok kitágulása következtében erős melegség-érzés, hőhullám jelentkezik, melyet komoly izzadás kísérhet. A menopauza beállta után néhány évvel a hőhullámok megszűnnek, de ez a néhány év komoly próbatételt jelent a nőknek. A hőhullámok gyakoriságában, az általuk okozott kellemetlen tünetekben egyébként jelentős egyéni különbségek lehetnek. A hőhullámok kialakulásának pontos oka nem tisztázott, de hormonfüggőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tüszőhormon-kezeléssel a jelenség kivédhető.
A változás korában megkezdődik, és megfelelő kezelés hiányában progresszíven tovább folytatódik a tüszőhormon-függő szervek, szövetek sorvadása. A méh megkisebbedik, a méhbelhártya sorvad. A hüvelyhám elvékonyodik, sérülékennyé, szárazzá válik. Csökken a nemi izgalom hatására kialakuló nedvesedés, fájdalmassá válhat a közösülés. Az emlők sorvadnak, méretük, tónusuk csökken.
A változás korában szinte törvényszerűnek mondható bizonyos lelki változások kialakulása. Feszültség, ingerlékenység, hangulati nyomottság, esetenként depresszió jelentkezhet. A nemi vágy és az orgazmuskészség megtartott maradhat, a gondtalan nemi életnek azonban gyakorta szervi okok jelenthetnek akadályt.

Kapuzárási pánik

A változás korában lévő nő gyakorta az önértékelésének csökkenésével éli meg utódnemzési képességének megszűnését, miközben görcsösen ragaszkodik a fiatalságához ("kapuzárási pánik"). Ez utóbbi "kapuzárási pánikot" férfiakban is leírták: idősödő férfiak hirtelen megfiatalodási szándéka, gyakorta válása, és fiatal feleséggel történő újraházasodása, a környezet felé történő fiatalosság erőltetett bizonyítási vágya képében jelentkező tünetcsoportként.
A menopauzát követően szinte törvényszerű a csontszövet állományának csökkenése, a csontritkulás (oszteoporózis).
A csontállomány a menopauzát követően évi kb. 1-2 százalékkal csökken, a 80. életév elérésekor már csak a menopauza előtti állomány mintegy 50 százaléka van meg. Az oszteoporózis következtében a csontok szilárdsága, rugalmassága csökken, érzékenyebbé válnak a mechanikai traumákkal szemben, gyakoriak a csonttörések, melyek akár spontán is előfordulhatnak. Idős nők testmagasság csökkenése részben magyarázható a csontritkulással.
További lényeges változás a menopauza után a zsíranyag-cserével összefüggően kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések arányának komoly emelkedése. Menopauza előtt a nők kevésbé hajlamosak szívkoszorúér megbetegedésre, mint a férfiak, a változás korát követően ez a különbség eltűnik. A különbségért az úgynevezett védő koleszterin (HDL) magasabb szintje a felelős, mely tüszőhormon-függő anyagcsere folyamatok eredményeképpen alakul ki.

Hormonpótlás

A nők néhány százalékában a menopauza a szokásosnál korábban is beköszönthet. A 40. életév előtt jelentkező menopauzát kórosnak tekintjük. A változás korában jelentkező kellemetlen és káros testi és lelki következmények megelőzésében, illetve kezelésében a hormonpótló kezelésnek van napjainkban már létjogosultsága, mely a hiányzó vagy alacsony koncentrációban lévő petefészekhormonok pótlását jelenti. Hatására elmúlnak a hőhullámok, megszűnnek a kellemetlen pszichés tünetek, mérséklődnek a sorvadásos jelenségek, a nemi élet közel zavartalanná válik, de ami talán a legfontosabb: csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, valamint mérséklődik a csontritkulás is.A hormonpótló kezelésnek azonban nemcsak előnyei, de hátrányai is vannak. Ezek közül magasan kiemelkedik egyes nőgyógyászati rákos betegségek (emlő-, illetve méhbelhártya-rák) emelkedett kockázata. A gyógyszeres kezelés javallatának megállapítása, az esetleges ellenjavallatok mérlegelése nőgyógyász-szakorvos feladata. Abszolút ellenjavallatot jelent emlő- vagy méhbelhártya-rákos folyamat megléte, aktív májbetegség, illetve trombózis. Relatív, tehát viszonylagosan ellenjavallt a kezelés gyógyult emlőrákot követően, illetve egyéb kóros májfunkciós leletek esetén.

Egyénre szabott kezelések

A hormonpótló kezelést megelőzően alapos és gondos kivizsgálás szükséges, melyek eredménye alapján történhet meg az egyénre szabott legmegfelelőbb kezelés megválasztása.
A gyógyszeres kezelés beállítását követően rendszeres, tehát minimum évenkénti ellenőrzés javasolt. A kezeléssel egy időben azonban étrendi és életmódbeli változtatásokat is szükségesnek tartunk: az egészséges táplálkozás, fokozott ásványianyag- bevitel, különösen a kalciumpótlás elengedhetetlen része a kezelésnek. Az erőnlét, vitalitás, valamint a csontok ásványianyag-tartalmának megelőzése céljából a rendszeres testedzés is mindenképpen javasolt.
A hormonpótló kezelés a 21. század küszöbén tehát reális és megbízható megoldását jelentheti a nőket érintő változás kellemetlen, és adott esetben veszélyes tünetek, illetve szövődmények kialakulásának megelőzésében. Mindazonáltal nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, miszerint e készítmények nem megfelelő alkalmazást vagy nem körültekintő ellenőrzést követően potenciálisan veszélyessé és súlyos betegségek forrásává válhatnak. Az orvostudomány ezen vívmánya tehát a nőkért, a nők teljes értékű életének meghosszabbításáért született meg, alkalmazása azonban csak szakember kezében jelent valódi biztonságot.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+6, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, ezekből heéyenként előfordulhatnak futó záporok.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag