Ingyenes lehet a mellrákszűrés már a harmincasoknak is

Már nagyon jó kezelések elérhetők, de ehhez időben kell lépni.


Egyre több érv szól amellett, hogy csökkentsék az ingyenes mellrákszűrés alsó korhatárát a jelenlegi 45 évről 40 évre. A legfrissebb adatok szerint ugyanis 30 százalékkal nőtt a mellrákkal diagnosztizált fiatal, 50 év alattiak száma - olvasható az az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület közleményében.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Az előző évtizedben nem emelkedett a mellrákkal diagnosztizáltak száma Magyarországon, de drámaian, 30 százalékkal nőtt a fiatal, 50 év alattiak érintettsége. A szűrésnek és a modern terápiáknak köszönhetően javultak a túlélési esélyek 2011 óta, de még mindig sokat kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb nő veszítse életét ebben a betegségben. Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, minden nyolcadik-kilencedik nőt érintheti. A közlemény idézi Tóth Krisztinát, az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület alelnökét, aki azt mondta: a friss kutatási eredmények igazolják, hogy helyes döntés a jelenleg a 45-65 év közötti korosztály tagjait érintő állami népegészségügyi szűrést kiterjeszteni a 40-70 évesekre. Ebben egyetértés van a szakma és a döntéshozók között, ennek köszönhetően hamarosan életbe léphet az új rendszer. – Addig is nagyon fontos: a 45 év alattiak ne higgyék el, hogy valaki túl fiatal a mellrákhoz. A 65 év fölöttiek pedig akkor is menjenek el évente, önként szűrésre, ha már nem hívják be őket - emelte ki.

Mühl Dorottya, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szakorvosa hozzátette: a modern terápiáknak köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a beteg minél előbb bekerüljön az egészségügyi ellátórendszerbe és a lehető leggyorsabban megkapja a szükséges ellátást. – Az új terápiák az életminőségben is javulást hoztak, a betegség típusától függően már nem a kemoterápia az egyetlen módja a gyógyulásnak. Október a mellrák, illetve a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezért immár húsz éve rendezi meg az egyesület a lánchídi sétát, amikor rózsaszínnel világítják meg az átkelőt. A rendezvény célja felhívni a társadalom figyelmét a betegségre, hogy minél többet tudjanak a nők az emlőrák megbetegedésről, a korai felismerés fontosságáról. Az idei lánchídi sétát október 8-án, vasárnap tartják.

Forrás: MTI

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra