Hüvelygomba szex után. Megcsal a párom?

Hüvelyfolyás, viszketés, fájdalom - a hüvelygomba tipikus tünetei, amelyektől a nők háromnegyede élete során legalább egyszer biztosan szenved. De mire utalhat, ha a kellemetlen panaszok közvetlenül a szexuális együttlét után jelentkeznek?

A hüvelygomba az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés. Statisztikák szerint négyből három nőnél élete során legalább egyszer előfordul, és minden második érintett esetében legalább egyszer meg is ismétlődik a fertőzés.

A hüvelygomba gyakori tünetei:

  • viszkető, égő intim tájék;
  • sajgó érzés a hüvelybemenet környékén;
  • duzzadt szeméremajkak;
  • fehér, túrós állagú hüvelyváladék;
  • szex során tapasztalt fájdalom;
  • vizeléskor jelentkező fájdalom.

Hogyan "kaphatjuk el"?

A hüvelygombával kapcsolatban még ma is tartja magát az a tévhit, hogy kifejezetten szexuális úton terjed. Emiatt pedig a társadalom egy része az érintetteket hajlamos "könnyűvérűnek" bélyegezni, az érintettek pedig gyakran gondolják azt, hogy "csapodár" partnerüktől kapták el a kellemetlen kórt. Nagyon fontos tisztázni, hogy ezek az állítások inkább csak hiedelmek, mivel a hüvelygombás esetek döntő többségének nincs köze a szexuális aktivitáshoz - a fertőzések leggyakrabban szervezeten belülről erednek.

A hüvelygomba tipikus tüneteitől a nők háromnegyede élete során legalább egyszer biztosan szenved. Fotó: 123rf
A hüvelygomba tipikus tüneteitől a nők háromnegyede élete során legalább egyszer biztosan szenved. Fotó: 123rf

Hogy ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy a hüvelygombát jellemzően nem "elkapjuk" valakitől, hanem a hüvelyflórában normál körülmények között is jelen lévő Candida gomba túlszaporodása okozza. A Candida albicans nevű élesztőgomba tehát alapesetben is jelen van a hüvelyben, és csak akkor okoz gondot, ha felborul a hüvelyflóránk kényes egyensúlya, és a gombák utat tudnak törni maguknak. A hüvelyflóra egyensúlyát számos tényező felboríthatja: negatív hatással lehet rá a túlzott stressz is, de bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok szedése is megzavarhatja az egészséges flórát, valamint a túlzásba vitt intim higiénia is növeli a gombás fertőzések előfordulását.

Szexuális élet és a hüvelygomba

A gombásfertőzéstehát "hivatalosan" nem szexuális úton terjedő betegség, ám azt is fontos tudni, hogy maga az ondóváladék is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, és fogékonyabbá tehet bennünket egy másik fajta, bakteriális eredetű intim fertőzésre. Ráadásul létezik egyfajta ping-pong effektus is, ami azt jelenti, hogy a gombás fertőzést akár át is adhatjuk partnerünknek, aki pedig aztán "visszaadhatja" nekünk. Ez azért is történhet meg könnyen és szinte észrevétlenül, mert a férfiaknál a gombás fertőzés a legtöbb esetben tünetmentes marad. Éppen ezért, amennyiben gombás fertőzésünk van, érdemes egy ideig tartózkodni a szextől és a partnert is kezelni, például helyileg ható krémekkel.

Amit nem mertünk megkérdezni a hüvelygombáról Hiába érint rengeteg nőt, még ma is gyakorlatilag tabuként kezeljük. Szégyenkezünk miatta, nem merünk beszélni róla - gyakran még az orvosunkkal sem. Ez azért is nagy hiba, mert a hallgatások és elfojtások tökéletes táptalajt nyújthatnak a hüvelygombával kapcsolatos tévhiteknek. Kattintson a részletekért!

A szexuális együttlét után jelentkező hüvelygomba tehát nem feltétlenül jelenti azt, hogy partnerünk csapodár lenne. Nagy valószínűséggel valamilyen életmódbeli tényező borította fel a hüvelyflóránk egyensúlyát és ezért tudtak elszaporodni a kellemetlen tüneteket okozó gombák a hüvelyünkben. Ahelyett tehát, hogy párunkat kezdenénk el gyanúsítgatni, érdemesebb minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Szponzorált tartalom. Támogatta a www.intimfertozes.hu

L.HU.COM.CC.23.04.2019.1946

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)