Hormonpótlás - II.

A hormonpótló terápiák alapvetően nem fogamzásgátló módszerek. Az utolsó rendszeres vérzésig bármikor bekövetkezhet terhesség, sőt, igaz nagyon kivételes esetekben, de még utána is. Ezért ebben az időben is gondolni kell a fogamzásgátlásra.

Fogamzóképesség, fogamzásgátlás és hormonpótlás

Azoknál a nőknél, akik már a premenopauza idején hormonpótlásban részesülnek, le kell mondani a hormonális fogamzásgátlásról, de a ciklus bizonytalansága miatt a naptármódszer sem alkalmas már.

A változókor idején tehát mindenképpen újra kell gondolni az addig alkalmazott fogamzásgátlási módszereket. Egyrészt a változó hormonszintek és csökkenő termékenység miatt, másrészt a szexuális élet megváltozása miatt.

Az ún. természetes eljárások, mint az ébredési testhőmérséklet változásán alapuló naptármódszer a perimenozpauza idején semmiképp nem ajánlottak, hiszen ezek csak pontos ciklusok idején alkalmazhatók, és akkor is csak viszonylagos biztonsággal. A ciklusok felborulásával e módszerek lényegében alkalmazhatatlanná válnak.

A gumióvszer, pesszárium, spermicid készítmények használatának nincsenek perimenopauzális ellenjavallatai.

A nők változó korában két tendencia egyszerre érvényesül. Főképp a családos, gyermekes nők nagy része éli meg a vérzés elmaradását megkönnyebbülésként, bár náluk is fokozódhat a gyermek utáni vágy. Mások addig igyekeznek eljutni a gyermekáldásig, amíg még lehetséges, és mindent megpróbálnak ennek érdekében. Természetesen csak az előbbi csoportnál jöhet szóba a sterilizáció, mely a magyarországi törvények értelmében csak a harmincöt évnél idősebb és legalább három gyermeket szült nőkön, ill. a 40 évnél idősebb, legalább két gyermeket szült nőkön alkalmazható.

A lényeges változtatás elsősorban a tablettás, vagyis hormonális fogamzásgátlás területén következik be.

Ezek a tabletták elsősorban ösztrogént és egy progesztatív (sárgatest-serkentő hatású) vegyületet tartalmaznak, amelyeket váltakozva kell használni a ciklus során.

A progesztatív készítmények elsősorban azoknak ajánlottak, akiknek valamilyen jóindulatú emlő- vagy méhbetegségük van, szoptatnak, vagy valamilyen oknál fogva ellenjavallt az ösztrogén tartalmú gyógyszer szedése, ezek az étvágy fokozásán keresztül súlygyarapodást okozhatnak.

A változókorban logikusan indokolt az alacsonyabb ösztrogén hormontartalmú készítmények alkalmazására, ill. egyre inkább az ún. harmadik generációs progesztatív vegyületet tartalmazó tablettákra való áttérés. A fogamzásgátló tabletta előnyös hatásai közé tartozik, hogy enyhíthetik az e korra jellemző kellemetlen tüneteket és zavarokat.

A gyermekáldás lehetőségei

Bár a termékenységgel kapcsolatos ismeretek bővülésével és az orvostudomány mai vívmányainak köszönhetően egyre nő a 40 éves kor fölötti gyermekvállalás lehetősége, mindenkinek számot kell vetnie azzal, hogy nem ez az ideális kor a gyermekvállalásra.

A megtermékenyülés esélye ekkor már csökken, a vetélések aránya pedig jelentősen megnő. 100 nőből mintegy 70 tud teherbe esni, és közülük 16-nak vannak magzatkihordási nehézségei.

Gyakoribbak a terhességi magas-vérnyomás, az elhízás, cukorbaj, a mióma, a császármetszés. A magzatnál pedig nagyobb az esélye a Down-kór előfordulásának. A gyermekvállalás elhatározása előtt nagyon is érdemes kikérni az orvos tanácsát. Ebben a korban még inkább érdemes a közösülés időpontját közvetlenül az ovuláció időpontja utánra időzíteni. (Peteéréskor a reggeli alaphőmérséklet 3-5 tizedfoknyi emelkedést mutat. A havi görbét tekintve a görbe az ovuláció napján éri el legalacsonyabb pontját, mielőtt újra emelkedni kezdene a hőmérséklet.)

Amennyiben a rendszeres hőmérőzés nem mutat ki ovuláció utáni hőmérséklet-emelkedést, orvosi segítséget kell kérni. Terhességre akkor van esély, ha a vizsgálatok nem mutatnak ki magas tüszőserkentő-hormon-szintet, a méh és petefészkek állapota megfelelő, illetve a petefészek még mesterségesen stimulálható.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső