Hormonpótlás - II.

A hormonpótló terápiák alapvetően nem fogamzásgátló módszerek. Az utolsó rendszeres vérzésig bármikor bekövetkezhet terhesség, sőt, igaz nagyon kivételes esetekben, de még utána is. Ezért ebben az időben is gondolni kell a fogamzásgátlásra.

Fogamzóképesség, fogamzásgátlás és hormonpótlás

Azoknál a nőknél, akik már a premenopauza idején hormonpótlásban részesülnek, le kell mondani a hormonális fogamzásgátlásról, de a ciklus bizonytalansága miatt a naptármódszer sem alkalmas már.

A változókor idején tehát mindenképpen újra kell gondolni az addig alkalmazott fogamzásgátlási módszereket. Egyrészt a változó hormonszintek és csökkenő termékenység miatt, másrészt a szexuális élet megváltozása miatt.

Az ún. természetes eljárások, mint az ébredési testhőmérséklet változásán alapuló naptármódszer a perimenozpauza idején semmiképp nem ajánlottak, hiszen ezek csak pontos ciklusok idején alkalmazhatók, és akkor is csak viszonylagos biztonsággal. A ciklusok felborulásával e módszerek lényegében alkalmazhatatlanná válnak.

A gumióvszer, pesszárium, spermicid készítmények használatának nincsenek perimenopauzális ellenjavallatai.

A nők változó korában két tendencia egyszerre érvényesül. Főképp a családos, gyermekes nők nagy része éli meg a vérzés elmaradását megkönnyebbülésként, bár náluk is fokozódhat a gyermek utáni vágy. Mások addig igyekeznek eljutni a gyermekáldásig, amíg még lehetséges, és mindent megpróbálnak ennek érdekében. Természetesen csak az előbbi csoportnál jöhet szóba a sterilizáció, mely a magyarországi törvények értelmében csak a harmincöt évnél idősebb és legalább három gyermeket szült nőkön, ill. a 40 évnél idősebb, legalább két gyermeket szült nőkön alkalmazható.

A lényeges változtatás elsősorban a tablettás, vagyis hormonális fogamzásgátlás területén következik be.

Ezek a tabletták elsősorban ösztrogént és egy progesztatív (sárgatest-serkentő hatású) vegyületet tartalmaznak, amelyeket váltakozva kell használni a ciklus során.

A progesztatív készítmények elsősorban azoknak ajánlottak, akiknek valamilyen jóindulatú emlő- vagy méhbetegségük van, szoptatnak, vagy valamilyen oknál fogva ellenjavallt az ösztrogén tartalmú gyógyszer szedése, ezek az étvágy fokozásán keresztül súlygyarapodást okozhatnak.

A változókorban logikusan indokolt az alacsonyabb ösztrogén hormontartalmú készítmények alkalmazására, ill. egyre inkább az ún. harmadik generációs progesztatív vegyületet tartalmazó tablettákra való áttérés. A fogamzásgátló tabletta előnyös hatásai közé tartozik, hogy enyhíthetik az e korra jellemző kellemetlen tüneteket és zavarokat.

A gyermekáldás lehetőségei

Bár a termékenységgel kapcsolatos ismeretek bővülésével és az orvostudomány mai vívmányainak köszönhetően egyre nő a 40 éves kor fölötti gyermekvállalás lehetősége, mindenkinek számot kell vetnie azzal, hogy nem ez az ideális kor a gyermekvállalásra.

A megtermékenyülés esélye ekkor már csökken, a vetélések aránya pedig jelentősen megnő. 100 nőből mintegy 70 tud teherbe esni, és közülük 16-nak vannak magzatkihordási nehézségei.

Gyakoribbak a terhességi magas-vérnyomás, az elhízás, cukorbaj, a mióma, a császármetszés. A magzatnál pedig nagyobb az esélye a Down-kór előfordulásának. A gyermekvállalás elhatározása előtt nagyon is érdemes kikérni az orvos tanácsát. Ebben a korban még inkább érdemes a közösülés időpontját közvetlenül az ovuláció időpontja utánra időzíteni. (Peteéréskor a reggeli alaphőmérséklet 3-5 tizedfoknyi emelkedést mutat. A havi görbét tekintve a görbe az ovuláció napján éri el legalacsonyabb pontját, mielőtt újra emelkedni kezdene a hőmérséklet.)

Amennyiben a rendszeres hőmérőzés nem mutat ki ovuláció utáni hőmérséklet-emelkedést, orvosi segítséget kell kérni. Terhességre akkor van esély, ha a vizsgálatok nem mutatnak ki magas tüszőserkentő-hormon-szintet, a méh és petefészkek állapota megfelelő, illetve a petefészek még mesterségesen stimulálható.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Nagy baj lehet a gyermekkori nassolásokból

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra