Babavárás asztmával: mire figyeljünk?

Az asztma komplikációkat okozhat a terhesség alatt, ha nem kezelik megfelelően. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Már a tervezett teherbeesés előtt is érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, mert a terhesség kapcsán a gyógyszerek cseréjére lehet szükség. Várandósság esetén a helyileg ható - inhalációs szteroidok és inhalációs rövid hatású béta-agonista hörgőtágító - készítményeket szokták ajánlani a szakemberek. Ha ezekkel nem sikerül tünetmentességet elérni, akkor kombinált inhalációs gyógyszerekre lehet szükség. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, ezen kívül mire kell még figyelniük az asztmás kismamáknak.

asztma, várandósság, gyógyszerek, asztmás rohamok, babavárás
Nagyon fontos a gyógyszerek szedése és a rendszeres kontroll. Fotó: iStock

Szedni kell a felírt gyógyszereket!

Sok kismama a mellékhatásoktól tartva inkább nem szedi a gyógyszereit, vagy csökkenti az orvos által előírt mennyiséget. A nem megfelelően kezeltasztmamiatt azonban előfordulhat, hogy a magzat nem jut elegendő oxigénhez, így alacsony súlyú vagy nem megfelelően fejlett baba születhet, de fennáll a terhességi magas vérnyomás és a koraszülés kockázata is.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a belélegzett szteroid tartalmú gyógyszereknek - kis és közepes dózisban, illetve az utasítások betartásával használva - nincs káros hatásuk a magzatra, és a mellékhatásoktól sem kell tartani. A szisztémás - tablettás, injekciós - készítményeket pedig csak tartós tünetes állapot vagy asztmás roham esetén kell beépíteni a kezelésbe, de csak a feltétlenül szükséges ideig.

Fontos a rendszeres kontroll

Várandósan is kontrollálható az asztma - részletek itt!

Eltérő, hogy ki hogyan reagál a terhességre: egyes asztmás kismamák tünetei javulnak, míg mások rosszabbodásról számolnak be. A súlyosbodás kockázata a közepesen súlyos vagy súlyos asztmával küzdő várandós nőknél jelentősen megnő, jellemzően a második trimeszter végén.

Annak érdekében, hogy a magzat oxigén ellátottsága megfelelő legyen és csökkenthessük a komplikációk esélyét, fontos, hogy a megbeszélt időpontban, de panaszok esetén soron kívül is konzultáljunk a kezelőorvossal. Szükség esetén a gyógyszerek beállítását módosítani lehet a terhesség alatt, annak érdekében, hogy a kismama tünetmentes legyen.

További jó tanácsok

  • A légúti fertőzések miatt is fellángolhat az asztma, így téli időszakban mindenképp kérjük orvosunk tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban.
  • Ha túlzottan stresszelünk, az asztma is rosszabbodhat. Ilyen esetben érdemes stresszcsökkentő foglalkozásokon részt venni.
  • A gyomorégés is felerősítheti az asztmás tüneteket. Előfordulhat, hogy valaki már ilyen panaszokkal kezdi a terhességét, de az idő előrehaladtával szinte biztosan megjelenik majd a reflux. Ha a szokásos praktikák - többszöri étkezés, kis adagok fogyasztása, az ágy fejvégének megemelése - nem segítenek, konzultáljunk egy gasztroenterológussal a terhesség alatti kezelési lehetőségekről
)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció