Antibiotikum-kúra után: miért fontos a hüvelyflóra helyreállítása?

Az antibiotikumok nem válogatnak: a hüvelynek a fertőzésekkel szembeni védelmét biztosító bacilusait is elpusztítják. A normál hüvelyflóra helyreállítására szolgáló készítményekkel elejét vehetjük, hogy az antibiotikumos kezelés kellemetlen folyományaként esetleg hüvelyi fertőzés lépjen fel.

A bakteriális vaginózis a hüvely leggyakoribb fertőzése: a hüvelyi folyástól szenvedő nők 50 százalékánál ez a fertőzés a probléma forrása. A bakteriális hüvelyfertőzésnek számos hajlamosító tényezője van, így a rossz higiénés és táplálkozási szokások, az alkohol, a dohányzás és más legális és illegális drogok, a fokozott szexuális aktivitás és gyakori partnercsere, a stressz és így tovább. A leggyakoribb okok közé tartozik még a különböző betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikum-kúra is. A hűvösebb idő beálltával - amikor még nem mindig jut eszünkbe, hogy a hidegebb estékre bekészítsük a tartalékpulóvert - könnyű megfázni, azaz egyre nagyobb eséllyel lehet szükségünk ezekre a gyógyszerekre.

Hüvelygyulladás tüneteiről és kezeléséről részletesen itt olvashat!

Az antibiotikumok ugyanis nem csak a bélflórát károsítják, ahogy azzal ma már viszonylag sokan tisztában vannak, de rombolják a hüvely természetes védelmi rendszerét is. A bélrendszerhez hasonlóan a vaginában is olyan baktériumok élnek, amelyek az egészséges testi funkciókat támogatják. Amikor ezek az együtt élő baktériumok egyensúlyban vannak, akkor beszélhetünk élettani, azaz normál hüvelyflóráról. Kóros esetben pedig, amikor ez az egyensúly felborul, a baktériumok száma és összetétele megváltozik.

Antibiotikum-kúra alatt figyeljünk a hüvelyflóra egyensúlyának megőrzésére is

Antibiotikum-kúra alatt figyeljünk a hüvelyflóra egyensúlyának megőrzésére is A hüvely ökológiai egyensúlyát egy antibiotikum-kúra könnyen megzavarhatja, az ilyen típusú gyógyszerek ugyanis a hüvelyben normál esetben megtalálható tejsavbaktériumokat (laktobacilusokat) is elpusztítják, azaz azokat a jótékony hatású bacilusokat, amelyek védelmet nyújthatnak a fertőzésekkel szemben.

Egy légúti fertőzés miatt alkalmazott antibiotikumos kezelés tehát - mivel károsítja a normál hüvelyflórát - könnyen bakteriális hüvelyfertőzéshez vezethet. Ezért legkésőbb a gyógyszerszedést követően, de inkább már azzal egyidejűleg érdemes lépéseket tenni a hüvely ökológiai egyensúlyának a helyreállításáért, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását és az esetleges szövődményeket. Hasonlóan ahhoz, ahogy a bélflóránkat óvjuk ilyen helyzetekben, a hüvelyflóráról sem lenne szabad megfeledkeznünk: ma már számos, erre szolgáló helyi készítmény - hüvelytabletta, kenőcs, kúp - áll rendelkezésünkre.

Természetesen legalább ennyire fontos, hogy mindent megtegyünk a fertőzések megelőzése érdekében. Bár a hűvösebb időben mindenkinek jólesik a szauna és a meleg, termálvizes fürdőzés, óvatosan érdemes élnünk velük, mert a nedves melegben a kórokozók is igen jól érzik magukat. A szaunában ügyeljünk a higiéniára, és ne üldögéljünk túl soká a termálvizes medencékben sem. Kerüljük a túl gyakori hüvelyöblítést - irrigálást - is, hiszen ezzel az eljárással kimoshatjuk a normál intim flóránkat. Aki hajlamos a hólyaghurutra, különösen figyeljen oda a természetes hüvelyflóra karbantartására: az említett készítmények rendszeres alkalmazása hosszútávon hatékony fertőzés-megelőzést jelent.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra