A gyenge menstruáció lehetséges okai

A nők többsége könnyebbségként tekint a megszokottnál gyengébb vérzésre, pedig bizonyos esetekben aggodalomra is okot adhat.

A menstruáció minden nőnél más: különbözhet a ciklus hosszúsága, a vérzési napok száma, valamint a vérzés erőssége is. Érdemes viszont felfigyelni arra, ha az adott havi menstruáció gyengébb, mint amilyet megszoktunk. Mutatjuk, mi állhat a hátterében!

Várandósság

Bár a terhesség egyik egyértelmű jele a kimaradó menstruáció, egyes nőknél előfordulhat, hogy megjön a havi vérzésük, de az a megszokottnál gyengébb. Ilyenkor a vérzés elmúlását követően ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt az esetleges várandósság igazolásáért.

Fogyás/ hízás

A súlynövekedés vagy -csökkenés, illetve a gyakran ingadozó testsúly összezavarhatja a hormonháztartást, így a menstruációs ciklust is. Így a testsúly változása is eredményezhet rövidebb, enyhébb menstruációt.

menstruáció, havi vérzés, ciklus, gyengébb vérzés,
Nem kell bepánikolni a gyenge vérzéstől, de jobb, ha nem is vesszük félvállról. Fotó: 123rf

Pajzsmirigy-túlműködés

Ha a pajzsmirigy túl aktív , az szív-, vérnyomás- és izomproblémákhoz vezethet, sőt, gyenge vagy kimaradó menstruációt is eredményezhet.

Hormonális fogamzásgátlás

A fogamzásgátló tabletta szedése a gyengébb menstruáció egyik leggyakoribb oka. Néhány orvos kimondottan azoknak a nőknek szokta a hormonális módszereket javasolni, akiknek nagyon erős a vérzésük. Aki nemrég kezdett fogamzásgátló tablettát vagy más hormonális fogamzásgátló eszközt használni, az a szakértők szerint nagy valószínűséggel emiatt tapasztalhat enyhébb havi vérzést.

PCOS

A policisztás ovárium szindróma ( PCOS ) egy összetett és elég gyakori betegség, ami a hormonokra is hatással van. A PCOS miatt nem jön létre normális ovuláció, ami kellemetlen tünetek sorozatát okozza, a zsíros és pattanásos bőrtől a súlynövekedésen és szőrösödésen át a szabálytalan vagy kimaradó menstruációig. Ha megjön a havi vérzés, az többnyire jóval erősebb vagy sokkal gyengébb az átlagosnál.

A stressz is bezavarhat A mindennapos, kisebb stresszfaktorok valószínűleg nem zavarják meg túlságosan a szervezetet, de például a depresszió, a gyász vagy a túl sok edzés már képes lehet erre. A tartós stressz negatív hatásairól itt olvashat bővebben!

Korai menopauza

A kor előrehaladtával a vérzés is változik. Ez nem feltétlenül jelenti a korai klimax beköszöntét, de a szakorvosok szerint nem árt ezt is számításba venni.

Dilatáció és kürettázs

Ezen hasi eljárások alkalmazása után a méh általában komplikációk nélkül gyógyul. Előfordulhat azonban, hogy hegek vagy összenövések alakulnak ki, amelyek a korábbinál enyhébb menstruációt okozhatnak.

Cervical stenosis

A cervical stenosis egy ritka, de kellemetlen probléma, amely során a méhnyak - egy korábbi orvosi beavatkozás vagy alacsony ösztrogénszint miatt - összeszűkül vagy összezáródik.

Sheehan-szindróma

Ritka betegség, ami nagyobb vérveszteség, például szülés után alakulhat ki. Az agyalapi mirigyet ellátó erek összeszűkülnek, így az itt termelődő hormonok kiesnek, az általuk irányított endokrin mirigyek működése pedig károsodik. Ez a változás a pajzsmirigyre, illetve a menstruációs ciklusra is hatással van, gyakori következménye a gyengébb vérzés.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)