A fogamzásgátló módszerek lehetséges késői hatásai

A közvéleményt és a szakembereket egyaránt foglalkoztató kérdés az egyes fogamzásgátló módszerek késői utóhatásának, különösképpen az esetleges meddőséget vagy nehezített fogamzó képességet okozó hatásának tisztázása.

A közvéleményt és a szakembereket egyaránt foglalkoztató kérdés az egyes fogamzásgátló módszerek késői utóhatásának, különösképpen az esetleges meddőséget vagy nehezített fogamzó képességet okozó hatásának tisztázása. A leggyakrabban a fogamzásgátló tabletták, illetve a méhen belüli eszköz, közismert nevén a spirál használata után felmerülő meddőségi panaszok jelentettek kihívást az orvosoknak.

A ma leggyakrabban használatos második, illetve harmadik generációs, modern fogamzásgátló tabletták alacsony hormontartalma és kedvező összetétele az esetek legnagyobb részében nem okoz a szedést követően valós meddőségi panaszokat. Átmenetileg előfordulhat a saját vérzési ciklus nehezített helyreállása, de ez legtöbbször spontán vagy egyszerű gyógyszeres kezeléssel rendezhető.

A tabletta rendelésének egyik legfontosabb alapszabálya, hogy lehetőleg a már rendszeresen menstruáló nőknek rendeljük, így fiatalok esetében pl. az első vérzést követő két évben szedése ellenjavallt. Amennyiben ezt a szabályt betartjuk, úgy a tabletta szedését követően rendellenes vérzéssel, meddőségi gondokkal ritkábban találkozunk.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz vagy közismert nevén a spirál, potenciális meddőséget okozó hatása már sokkal kevéssé vitatott. A méh üregébe helyezett eszköz jelzőszála - mely az eszköz helyzetének ellenőrzésére, szükség esetén az eltávolítás megkönnyítésére szolgál - közvetlen összeköttetést teremt a lényegében steril méhűr, és a hüvelyben mindig igen nagy számban található baktériumflóra között, megteremtve a hüvely felől felfelé terjedő méhűri, majd a petevezetőkre is terjedő gyulladásos folyamatok alapját.

Még a legenyhébb petevezető- gyulladás késői következménye is lehet az igen vékony petevezető szűkülete, illetve teljes elzáródása, mely meddőséghez vezet, de súlyosabb kismedencei gyulladás esetén a beteg életének megmentése érdekében esetenként akár a méh és függelékeinek eltávolítására is kényszerülhetünk. IX. évfolyam, 1. szám

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain és az északkeleti megyékben sok napsütés valószínű, arrafelé várható legkisebb számban, valamint eséllyel csapadék. Másutt erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen lehet zápor, főként felhőszakadással kísért zivatar is. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.