A fogamzásgátló módszerek lehetséges késői hatásai

A közvéleményt és a szakembereket egyaránt foglalkoztató kérdés az egyes fogamzásgátló módszerek késői utóhatásának, különösképpen az esetleges meddőséget vagy nehezített fogamzó képességet okozó hatásának tisztázása.

A közvéleményt és a szakembereket egyaránt foglalkoztató kérdés az egyes fogamzásgátló módszerek késői utóhatásának, különösképpen az esetleges meddőséget vagy nehezített fogamzó képességet okozó hatásának tisztázása. A leggyakrabban a fogamzásgátló tabletták, illetve a méhen belüli eszköz, közismert nevén a spirál használata után felmerülő meddőségi panaszok jelentettek kihívást az orvosoknak.

A ma leggyakrabban használatos második, illetve harmadik generációs, modern fogamzásgátló tabletták alacsony hormontartalma és kedvező összetétele az esetek legnagyobb részében nem okoz a szedést követően valós meddőségi panaszokat. Átmenetileg előfordulhat a saját vérzési ciklus nehezített helyreállása, de ez legtöbbször spontán vagy egyszerű gyógyszeres kezeléssel rendezhető.

A tabletta rendelésének egyik legfontosabb alapszabálya, hogy lehetőleg a már rendszeresen menstruáló nőknek rendeljük, így fiatalok esetében pl. az első vérzést követő két évben szedése ellenjavallt. Amennyiben ezt a szabályt betartjuk, úgy a tabletta szedését követően rendellenes vérzéssel, meddőségi gondokkal ritkábban találkozunk.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz vagy közismert nevén a spirál, potenciális meddőséget okozó hatása már sokkal kevéssé vitatott. A méh üregébe helyezett eszköz jelzőszála - mely az eszköz helyzetének ellenőrzésére, szükség esetén az eltávolítás megkönnyítésére szolgál - közvetlen összeköttetést teremt a lényegében steril méhűr, és a hüvelyben mindig igen nagy számban található baktériumflóra között, megteremtve a hüvely felől felfelé terjedő méhűri, majd a petevezetőkre is terjedő gyulladásos folyamatok alapját.

Még a legenyhébb petevezető- gyulladás késői következménye is lehet az igen vékony petevezető szűkülete, illetve teljes elzáródása, mely meddőséghez vezet, de súlyosabb kismedencei gyulladás esetén a beteg életének megmentése érdekében esetenként akár a méh és függelékeinek eltávolítására is kényszerülhetünk. IX. évfolyam, 1. szám

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső