A perifériás neuropátia típusai

Többféle panasz fellépése esetén is felmerülhet a perifériás idegek károsodásának gyanúja. Lássuk, miről ismerhető fel a probléma.

Perifériás, avagy környéki idegrendszernek hívjuk összefoglalóan azokat az idegeket, amelyek nem tartoznak a központi idegrendszerhez, tehát nem az agy vagy a gerincvelő részei. A környéki idegek feladata, hogy ingerületté alakítsák és elvezessék az agyba a különböző ingereket, illetve ezeken keresztül mozgatják izmainkat az agyból és a gerincvelőből kijutó ingerületek. Nagyon leegyszerűsítve tehát a perifériás idegek által működteti szervezetünk az érzékeinket, valamint a tudatos és tudattalan (vegetatív) testi funkciókat.

A neuropátiák hátterében álló okok Az idegek sérülése sokféle tünettel járhat, amelyek nagyban függnek attól, hogy mi áll a neuropátia hátterében. Ezeket az okokat azonban még orvosi segítséggel sem mindig egyszerű pontosan meghatározni. Kattintson a részletekért!

Ezek az idegek számos okból károsodást szenvedhetnek. Az esetek többségében krónikus betegségek szövődményeként jelentkezik a probléma: kifejezetten gyakran okoznak például idegkárosodást, avagy neuropátiát anyagcserezavarok, elsősorban a cukorbetegség. A magasvércukorszintközvetlenül is károsítja ugyanis a környéki idegeket, csökkentve a jeltovábbító képességüket, másfelől az idegeket ellátó kapillárisokat is roncsolja, aminek végeredményben szintén az idegek látják kárát. Ezen felül - a teljesség igénye nélkül - alkoholizmus, mérgezések és bizonyos gyógyszerek mellékhatása, autoimmun betegségek, fertőzések, egyes vitaminok hiánya, daganatos vagy érrendszeri kórképek egyaránt állhatnak a háttérben.

Az idegek sérülése miatt érzészavarok és izommozgatási nehézségek jelentkezhetnek. Fotó: iStock
Az idegek sérülése miatt érzészavarok és izommozgatási nehézségek jelentkezhetnek. Fotó: iStock

Tünetek, amelyek perifériás neuropátiára utalnak

Az idegkárosodás nyomán fellépő lehetséges tünetek skálája igen széles, hiszen maguk az idegek is többféle szerepet töltenek be. A perifériás neuropátiának háromféle típusát különböztetjük meg, így beszélhetünk szenzoros, motoros és autonóm neuropátiákról. Attól függően ugyanis, hogy pontosan mely idegek sérültek meg, jelentkezhetnek

  • érzészavarok;
  • izommozgatásban jelentkező nehézségek;
  • valamint gyengülhetnek vegetatív funkciók, mint amilyen például a test hőszabályozása, a vizeletürítés vagy a belek mozgása.

Leggyakrabban végtagokat érintő érzészavar fordul elő, ami egyaránt jelenthet zsibbadást, bizsergést, illetve érzéskiesést. Ez utóbbi nyomán a beteg érzéketlenné válhat a hőhatásokra, a fájdalomra, vagy éppen ellenkezőleg, olyasmit érezhet, ami nincs is ott. A mozgatóidegek sérülése nyomán izomgyengeség léphet fel, sőt, az állapot súlyosbodásával bénulás is kialakulhat. Emellett mind a szenzoros, mind a motoros neuropátia esetén jelentkezhet fájdalom, ami lehet állandó jellegű vagy időszakosan, esetleg bizonyos ingerek hatására visszatérő panasz.

Az autonóm neuropátia a többi között szédülést, vizeletürítési nehézségeket, szexuális problémákat, emésztési zavarokat, szívritmuszavart és izzadáshoz kötődő zavarokat okozhat. Cukorbetegeknél gyakran előfordul továbbá, hogy nem érzik az alacsony vércukorszint jeleit, aminek az a veszélye, hogy így könnyen hipoglikémiás kómába eshetnek.

Hogyan kezelhető a perifériás neuropátia?

Amennyiben felmerül az idegkárosodás gyanúja, javasolt mihamarabb orvoshoz fordulni. Ahhoz ugyanis, hogy megelőzhető legyen a további állapotromlás, először is a pontos kiváltó okot kell megtalálni és kezelni. Ez gyakran több orvosi szakterület együttműködését és komplex kivizsgálást igényel. A már meglévő tünetek enyhítése igen összetett feladat, aminek része lehet a fájdalomcsillapítás, valamint az idegsejtek kommunikációját segítő gyógyszerek alkalmazása is. Ez utóbbiak közé tartoznak például az olyan - eredetileg azepilepsziakezelésére kifejlesztett - rohamgátló készítmények, amelyek pregabalint tartalmaznak hatóanyagként.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)