A neuropátiás fájdalom tünetei

A perifériás idegrendszer működési zavarait okozó neuropátia a szervezet különböző részein okozhat olyan tüneteket, mint például érzékkiesés, illetve fájdalomhiány a végtagokban, emésztési, látási vagy szexuális zavarok.

A neuropátiák tünetei

A tünetek lehetnek egy- vagy kétoldaliak, de ezek minden esetben a károsodott ideg típusától függenek. A perifériás neuropátia jellemzője az izomgyengeség, bizsergés, reflexkiesés mellett a zsibbadás, fájdalom, koordinációs problémák, illetve akár a nagyfokú érzékkiesés. Súlyos esetben az érintett akár egyáltalán nem érzi sem a tompa, sem az éles, szúró fájdalmat, sőt, még a máskor komoly kínokkal járó égési sérülésekkel szemben is érzéketlen maradhat.

Míg a motoros neuropátia gyengeséget okozhat a csípőben, combokban és lábakban, addig a hirtelen fellépő fokális neuropátia - ami egy-egy idegcsoportban van jelen - többfelé okozhat tüneteket: a mellkasban, medencében, hasfalban, Sőt, a látásra is hatással lehet. Amennyiben a szem az érintett terület, a problémára a nehéz fókuszálás, a kettős látás vagy a bizonytalan eredetű szemproblémák hívhatják fel a figyelmet.

A motoros neuropátiára szemproblémák hívhatják fel a figyelmet
A motoros neuropátiára szemproblémák hívhatják fel a figyelmet

Az autonóm neuropátia a belső szervek károsodását okozza, így elsősorban a szívet, a gyomrot, az érrendszert, a beleket, a húgyhólyagot és az ivarszerveket érinti. Tünetként jelentkezhet szédülés, ájulás, szapora szívverés. Előfordulhat, hogy az emésztőrendszert is érinti - hányás, hasmenés, székrekedés, diszkomfort érzet -, vagy éppenséggel vizelettartási, illetve szexuális zavarokat okozhat.

Diabéteszes neuropátia

A cukorbetegség súlyos szövődményei Az orvostudomány ma még nem képes gyógyítani a cukorbetegséget, a kezelés csupán a szövődmények kivédését szolgálja. Fontos azonban, hogy az esetek jelentős részében sokat lehet tenni a kórkép kialakulásának megelőzése vagy késleltetése érdekében. Olvasson tovább!

Magas glükózszint esetén a nagy mennyiségű cukor azokat az idegrostokat és ereket károsítja, amelyek az idegeket táplálják. A diabéteszes neuropátia kialakulásának kockázata nő az életkor előrehaladásával, valamint általánosságban elmondható az is, hogy minél hosszabb idegi cukorbeteg valaki, annál nagyobb az esélye az idegrostok és erek károsodásának. Mivel ez az állapot elsősorban avércukorszintoptimális beállításával kerülhető el a leghatékonyabban, ezért ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A cukorbetegek körében gyakori, hogy az idegek agy irányába történő jeltovábbító képességeire is negatív hatással van. Bár ez az állapot a szervezet bármely részét érintheti, többnyire az agytól legtávolabbra eső területeken mutatkozik meg először, így például jellemzően a lábban, amely így akár teljesen érzéketlenné válhat. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a kórkép azért is veszélyes, mert a nem balesetek következtében szükséges lábamputációk mintegy kétharmad részét a nem megfelelően kezelt diabéteszes neuropátia miatt kell elvégezni.

Kezelési módok

A diabéteszes neuropátia kezelésének elengedhetetlen része a vércukorszint folyamatos mérése - akár naponta négynél is többször - és az olyan életmódbeli változtatások, mint például a megfelelő étkezés, a rendszeres testmozgás, valamint szükség esetén a személyre szabott gyógyszerezés. A kezelőorvos például pregabalin tartalmú gyógyszer használatát javasolhatja, amelynek hatóanyaga a szervezet saját neurotranszmittereihez hasonló szerkezettel bír. Ezek a készítmények jelentősen segíthetik az idegsejtek egymás közötti kommunikációját.

A különböző kezelési módok mellett azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a tisztálkodásra és az esetlegesen kialakuló sebek, bőrkeményedések és fekélyek megelőzésére vagy azok megfelelő kezelésére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció