A neuropátiák hátterében álló okok

Az idegek sérülése sokféle tünettel járhat, amelyek nagyban függnek attól, hogy mi áll a neuropátia hátterében. Ezeket az okokat azonban még orvosi segítséggel sem mindig egyszerű pontosan meghatározni.

Diabéteszes neuropátia

Melyek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei? Részletek itt.

Ahhoz, hogy az idegek megfelelőképpen működjenek, fontos az egészséges vérellátás. Diabétesz esetén azonban - különösen 40 éves életkor felett - nagyban megnő a neuropátia kockázata. A magas vércukorszint által okozott idegrost- és érkárosodás miatt az idegek és az agy közötti jeltovábbító képesség csökken, ami miatt érzékkiesés vagy akár a fájdalomérzet teljes megszűnése is beállhat. A diabéteszes neuropátia kialakulásának - vagy az állapot romlásának - hatékony megelőzéshez elengedhetetlen a vércukorszint megfelelő beállítása, az étkezési szokások optimalizálása, valamint a rendszeres testmozgás beiktatása a mindennapokba.

A diabéteszes neuropátia leggyakrabban érzéskiesésest és izomgyengeséget okoz
A diabéteszes neuropátia leggyakrabban érzéskiesésest és izomgyengeséget okoz. Fotó: iStock

Tartós nyomás és traumák

Gyakran okozhat neuropátiát az idegek közvetlen sérülése valamilyen baleset, trauma, esetleg olyan tartós nyomás esetén, mint például törések után felhelyezett gipsz, csontkinövés, daganatos állapot, túl szoros ruházat, illetve ha egy testrészek hosszú ideig marad természetellenes pózban. Bizonyos sportok - például teniszezés, golfozás -, valamint egyes hangszerek is okozhatnak idegkárosodást.

Alkohol, vegyszerek és gyógyszerek

A különböző toxikus anyagok, oldószerek, ragasztók, hígítók, rovarirtó szerek, valamint az alkohol és ritkán - elsősorban a nagy dózisban szedett és/vagy daganatellenes - gyógyszerek közvetve és közvetlenül is károsíthatják az idegsejteket. A probléma általában a végtagokban, főként a lábakban okoz tüneteket, ami idővel akár a járást is akadályozhatja.

Amennyiben a neuropátiát túlzott alkoholfogyasztás okozza - ez az alkoholisták 20 százalékánál klinikailag is igazolható probléma -, az állapot romlása érdekében fontos törekedni a teljes absztinenciára. Ha a munkakörülmények miatt alakul ki idegkárosodás - például vegyszerekkel dolgozunk, vagy folyamatosan ismétlődő, illetve erős mozgást kell kifejtenünk -, érdemes elgondolkodni a mielőbbi váltáson.

Betegségek és vitaminhiány okozta neuropátia

A diabéteszen kívül elsősorban immunrendszert érintő betegségek okoznak neuropátiát. Ilyenek például egyes autoimmun betegségek, így a reumatoid artritisz, lupus, szklerózis multiplex , kéztőalagút-szindróma, továbbá a szerzett vagy örökölt immunhiány, illetve krónikus gyulladások. Egyes bakteriális és vírusos fertőzések, daganatos betegségek, illetve vese-, máj- vagy pajzsmirigybetegségek szintén járhatnak idegkárosodással. Érdemes megemlíteni az örökletes hajlamot, valamint azt is, hogy bizonyos vitaminok - pl. az A-, B1-, B6-, B12-, E-vitamin - hiánya, illetve a vészes vérszegénység is perifériás neuropátiához vezethet.

Kezelési lehetőségek

Az állapotromlás megelőzéséhez - vagy késleltetéséhez - a fő cél a neuropátiás tünetek hátterében álló okok megtalálása. Ehhez gyakran több szakorvos együttes közreműködésére és komplex kivizsgálásra van szükség. A kiváltó okoktól függően egyéni terápiára kerül sor, aminek része lehet a fájdalomcsillapítás, valamint olyan gyógyszerek alkalmazása is, mint például a pregabalintartalmú készítmények. Ez a szervezet saját neurotranszmittereihez hasonló szerkezetű hatóanyag segíti az idegsejtek egymás közötti kommunikációját, így oldva a mindennapokat sokszor nagyban megkeserítő neuropátiás tüneteket.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)