A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez (x)

Szponzorált tartalom

A neuropátia a cukorbetegség jól ismert és veszélyes szövődménye

Érinti a perifériás idegrendszert, amely leggyakrabban az érzőidegek működési zavarával jár és érinti a mozgató idegeket, amely az izomcsoportok működészavarát eredményezheti. A neuropátia másik megnyilvánulása az autonóm, vagy vegetatív idegrendszer károsodása, amely a belső szervek működési zavarait okozhatja. A neuropátiás szövődmények klinikai tünetei igen szerteágazóak, amellett, hogy rontják a cukorbetegek életminőségét, kialakulásuk eredményeként az életkilátások is kedvezőtlenek

1

Mindezek ismeretében könnyű belátni, hogy a megelőzés, a diagnózis korai felállítása és az időben elkezdett kezelés első rendű fontosságú. A megelőzés, a diagnosztika és a kezelés sikere azon alapszik, hogy időben fordul-e a diabeteses egyén orvosához. Az 1-es típusú inzulinfüggő és az inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegek döntő hányada diabetológus specialista kezelése és gondozása alatt áll. Nagyszámú 2-es típusú diabéteszest, elsősorban azokat, akik étrendi, illetve tablettás kezelésben részesülnek, háziorvosuk ellenőrzi, illetve gondozza. A diabétesz gondozása során nagy jelentőséggel bír a szövődmények, köztük a neuropátia rendszeres vizsgálata, amelyre a kezelőorvosnak figyelmet kell fordítania. Ugyanilyen fontos, hogy a páciens időben eljusson a megfelelő szakemberhez, vagyis az, hogy az úgynevezett betegutak jól működjenek

2

neuropátis fájdalom

A neuropátia felismerésére irányuló alapvető vizsgálatokat (reflexek vizsgálata, painDetect: fájdalomértékelő kérdőív, lábvizsgálat, stb.) a háziorvos elvégzi, azonban gyanú esetén, illetve kétes esetekben speciális vizsgálatokra lehet szükség. Speciális vizsgálatok elvégzésére (eszközös vizsgálatok: vibráció, hideg-melegérzés, kardiovaszkuláris reflextesztek stb.) azonban csak a diabetes szakellátóhelyeken, gondozókban, illetve a neuropátia centrumokban van lehetőség. Magyarországon ma már a fővárosban, a megyeszékhelyeken és szinte minden nagyobb városban számos akkreditált cukorbeteg szakellátóhely működik, ahol a neuropátia felismeréséhez szükséges szaktudás és vizsgálómódszerek rendelkezésre állnak.

Az akkreditált szakellátóhelyek teljes listája és elérhetősége a Magyar Diabetes Társaság honlapján mindenki számára hozzáférhető

3 így a betegutak a háziorvostól a specialistákig nyitottak. Semmi sem indokolja tehát, hogy a betegek "elkallódjanak", ne kerüljenek el a megfelelő ellátási helyre. A háziorvos beutalója alapján a diabétesz szakellátóhelyeken felmérik a neuropátia fennállásának, veszélyének lehetőségét és speciális vizsgálatokat végeznek a pontos diagnózis megállapítása céljából, esetleg további neurológiai vizsgálatokat (pl. elektrofiziológia) javasolhatnak.

Amennyiben nem áll fenn a neuropátia, úgy a megelőzés érdekében a jó anyagcserebeállításra vonatkozó szakmai javaslatok, terápiás útmutatások hasznosak a háziorvosnak. Amennyiben megállapítható a neuropátia, úgy a kezelés beállítása a diabetes szakellátóhelyen megvalósítható. Mindezek alapján fontos, hogy a neuropátia megelőzése, diagnózisa és kezelése érdekében minden beteg eljusson a diabétesz szakellátóhelyre, speciális központokba.

Prof. Dr. Barkai László MTA doktor

egyetemi tanár

diabetológus

1. Jermendy Gy, Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Kempler P, Winkler G, Wittmann I: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60.

2. Barkai L, Blatniczky L, Halmos Tamásné, Hidvégi T, Jermendy Gy (szerk.), Kaló Z, Madácsy L, Vándorfi Gy, Winkler G, Wittmann I: Nemzeti diabetesprogram 2011. Diabetologia Hungarica 2011; 19 (Suppl 3): 5-39.

3. Magyar Diabetes Társaság honlapja: https://diabet.hu/upload/diabetes/document/diabetologiai_szakellatohelyek_listaja_2018.pdf?web_id

Anyaglezárás dátuma: 2019.07.19.

PP-CNS-HUN-0037

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: