+16° - +35°
Nincs front

Tartósan károsítja az emlékezést a műtéti altatás

Azok a gyerekek, akik életük korai szakaszában műtéti mélyaltatásba kerülnek, azaz narkózisban operálják meg őket, azoknak az emlékezőképessége 25 százalékkal csökken egész életükre szólóan. A narkózist okozó szerek ugyanis befolyásolják az idegsejtek kommunikációját.

Ha egy gyerek két éves kora előtt műtőasztalra kerül, és mélyaltatásban operálják, károsodik az emlékezőtehetsége - olvasható a Die Welt cikkében.
Óriási felzúdulást keltett jó tíz évvel ezelőtt, amikor laboratóriumi állatkísérletekben Vesna Jevtovic-Todorovic aneszteziológus kimutatta, hogy a kisgyerekeknél műtéti altatásához alkalmazott szerek (amelyek narkózist váltanak ki), fiatal patkányok későbbi tanulását megnehezítették, emlékezetüket tartósan károsították.

Az altatáshoz használt szerek ugyanis a hippokampuszra, az emlékezetért felelős agyi szervre hatottak, illetve arra, hogy az ottani idegsejtek miként kapcsolódnak össze és hogyan kommunikálnak egymással. Jevtovic-Todorvic akkor a Journal of Neuroscience című tudományos szaklapban tette közzé az eredményeit.

A University of Virginia kutatói a néhány napos patkányokon végzett kísérleteikkel új kutatási irányt nyitottak. Újabb és újabb ellentmondásos tanulmányok születtek azóta a kisgyerekek agyára ható, narkózist kiváltó szerekről. Ezeknek az eredménye nem volt mindig egyértelmű azonban. A vita részben arról is folyt, hogy milyen más tényezők játszanak szerepet az esetleges problémák kialakulásában. (Azok a kisgyerekek, akiket 2 éves koruk előtt meg kell műteni, sokszor kis testsúllyal születnek, illetve koraszülöttek.)

A legtöbb kutató patkányokon végzett kísérleteket, és így szűrték ki a zavaró hatásokat, az esetleg más okokra visszavezethető károsodásokat. Különböző egyéb faktorok meglétekor alkalmaztak az egyik patkánycsoportnál narkózist, a másiknál nem. Így is kiderült, hogy a narkózist kiváltó szerek megzavarják az emlékezési és tanulási folyamatokat.

Most a kutatásokban áttörés következett be. Greg Stratmann, aki a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i részlegében kutat, munkatársaival együtt immár gyerekeken is igazolta a tudományos sejtést. Tanulmányukat minderről a Neuropsychopharmacology című szaklapban tették közzé.

Az altatás befolyásolja az emlékezést

Az altatás befolyásolja az emlékezést


A kutatók 28 gyereket vizsgáltak meg, akik 6-11 évesek voltak. Mindannyian kétéves koruk előtt mélyaltatáson estek át. A gyerekeket olyan kortársaikkal hasonlították össze, akik nem voltak narkózisban. A kísérletben résztvevő "párok" ugyanannyi idősek és neműek, hasonló intelligenciaszinten állók voltak, viselkedésük is hasonló vonásokat mutatott. Így például a párokat alkotó gyerekek (a narkózison átesett és az attól megkímélt is) visszahúzódó vagy impulzív volt.

A gyerekeket többszöri emlékezetpróbáknak vetették alá és folyamatosan kiértékelték a teljesítményüket. Ennek alapján megbecsülték, hogy felnőttkorukban milyen emlékezőtehetséggel rendelkeznek majd, és kiderült, hogy a narkózison átesettek teljesítménye 25 százalékkal kisebb, mint a másik csoportba tartozóké - egész életre szólóan.

A fiúk - úgy tűnik - inkább vannak veszélyben, mint a lányok. Ezt már az állatkísérletek is kimutatták. Az is kiderült: nem számít, hogy mekkora adag narkózist okozó szert adnak be a gyerekeknek: akit egyszer vagy többször operáltak, azok között nem volt különbség. Ugyanakkor nem volt mindegy, hogy mennyi ideig tartott az altatás: minél hosszabb időbe telt, annál nagyobb volt az emlékezés károsodása.

Mindennek az oka egyértelmű a kutatók szerint: az agy különösen kétéves korig koncentrál a hippokampuszra. Az idegsejtek nagy része ugyan már a születés előtt "elhelyezkedik" ott, de a köztük lévő kapcsolatok kétéves korig alakulnak ki. Ez az információk feldolgozása, átvitele szempontjából nagyon fontos kor tehát.

Az emlékezéssel az agy számos területe foglalkozik, és a közöttük lévő kapcsolatok is csak idővel alakulnak ki. Ezért figyelhető meg, hogy a háromévesnél fiatalabb korunkra nem emlékezünk vissza. A narkózist kiváltó szerek egy része az agyban a glutamát-receptorokat blokkolják, így akadályozzák az idegsejtek közötti információáramlást. (a glutamát neurotranszmitter, azaz idegi ingerületátvivő-anyag.) Más módszerekkel a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű neurotranszmitter szintjét emelik, ami az idegsejtek ingerlékenységét csökkenti, ezáltal akadályozva az információáramlást.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag