Szélütés után: hogy kommunikáljunk a beteggel?

Ha valamilyen agysérülés - stroke, tumor, trauma - következtében a nyelvhasználat, a beszédértés nem működik megfelelően, afáziáról beszélünk. Mit tegyünk, hogyan kezeljük az afáziásokat? Ehhez nyújtunk segítséget az alábbiakban!

A stroke-betegek mintegy 30 százalékánál marad vissza a beszédkészség korlátozódásával járó agyi károsodás vagy afázia, azaz idegrendszeri eredetű kommunikációs zavar, de hasonló következményekkel járhat a beszédkészségre nézve más baleset, koponyasérülés is. A beteg intelligenciája ugyan érintetlen, de beszédértési, illetve -kivitelezési képessége, olvasás és írástudása elromlik vagy elvész. Az ilyen betegekkel szemben a családtagoknak, barátoknak is rendkívüli türelmet kell tanúsítaniuk, illetve el kell sajátítaniuk néhány trükköt, ami a könnyebb kommunikációhoz szükséges.

Így kommunikáljunk az afáziás emberekkel!Az afázia következtében a beteg megértésének és önkifejezésének módja megváltozik. A fennmaradó kommunikációs lehetőségek maximális kihasználásával azonban az emberek így is tudnak kommunikálni az afáziásokkal. Egy súlyos afáziában szenvedő gyakran csak a legfontosabb szavakat érti meg egy mondatból; csak a "kulcsszavakat" fogja fel. A dolgok mindössze kulcsszavakon keresztül történő megértése azonban félreértésekhez vezethet, hiszen a kulcsszavak kombinációja és általános jelentése miatt a közléstartalom különféleképp értelmezhető. Gyakran egy egészséges és egy afáziás azt hiheti, jól megértette egymást, ám egy későbbi reakció olykor megcáfolja ezt.

Ha egy afáziásnak akar mondani valamit...

  • Először is hagyjon kellő időt a társalgásra! Üljön le kényelmesen és teremtsen szemkontaktust!
  • Ha tart a társalgástól, akkor először mondjon magáról valami egyszerű információt, aztán kérdezzen olyan dolgokat, melyekre maga már ismeri a választ!
  • Beszéljen lassan, használjon rövid mondatokat és hangsúlyozza a mondatok leglényegesebb szavait!
  • Írja le a legfontosabb szavakat! Ismételje meg a közlendőjét, és adja oda afáziás társának, amit leírt! Az írott információt a beteg emlékeztetőül, vagy kommunikációs eszközként is fel tudja használni.
  • Segítse afáziás társát az önkifejezésben mutogatással, gesztikulálással, rajzolással vagy írással; illetve kérdezze meg, ő meg tud-e mutatni, le tud-e rajzolni vagy írni bármit abból, amit ki akar fejezni! Keresgéljen vele együtt a zsebszótárban vagy a társalgási könyvben!

Ha egy afáziás akar mondani valamit Önnek

  • Először is tisztázni kell, kik az érintettek, mi történik vagy történt, illetve lehetőleg azt is, hogy az esemény hol és mikor történik/történt.
  • Nagyon fontos, hogy Ön megfelelő kérdéseket tegyen fel, legyen találékony, és a lehető legmódszeresebben haladjon előre a társalgásban!
  • Mindig törekedjen rá, hogy többválasztásos kérdéseket tegyen fel, melyekre felsorolja a választási lehetőségeket!

Kommunikációs segítségek

Számos országban speciális képes könyveket használnak szavakkal és rajzokkal. A szavakra vagy képekre való mutogatással a beteg világosan kifejezheti, amire gondol. Érdemes megkérdezni az orvost vagy a beszédterapeutát, hogy ezek a segédeszközök elérhetőek-e az adott országban. Ha nem, sajátkezűleg is készíthető ilyen kommunikációs könyv; mely tartalmazza az afáziás személy számára fontos képeket, rajzokat és szavakat. Ennek segítségével eseményekről és érzelmekről is lehet társalogni. Amikor egy ilyen könyv használatával kommunikálunk egy afáziással, vele együtt kereshetjük meg a társalgáshoz szükséges fogalmakat.

Gondoskodjunk róla, hogy legyen kéznél papír és ceruza! Így leírhatjuk egymás alá a beszélgetés legfontosabb szavait, ami megkönnyíti a társalgás tartalmának követését és felidézését.

A türelem mindent legyőz

Egy afáziással való társalgás rengeteg időt és türelmet igényel. A felsorolt tanácsok ellenére előfordulhat, hogy mégsem igazán működik a kölcsönös megértés. Ilyenkor hagyjuk a témát egy időre, majd próbálkozzunk vele később; valószínűleg úgy több sikerrel járunk.

Ha segítségre van szüksége, keresse az Afázia - Az Újrabeszélők Egyesületét! Web: www.aphasie.hu Facebook: www.facebook.com/ujrabeszelok

Forrás: Az Afázia Egyesület magyar nyelvű, " Mi az afázia?" című tájékoztatófüzete

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)