Segíthet az idegrendszeri zavarok megértésében a zsonglőrködés

A zsonglőrködés olyan kéz-szem koordinációt igényel, melynek tanulmányozása segíthet megérteni, hogyan dolgozik együtt a látás és a tapintás a végtagok mozgatásában.

A Johns Hopkins University kutatói szerint az új információk segíthetnek a neurológiai zavarok megértésében, hatékonyabb terápiákat tehetnek lehetővé és jobb, hatékonyabb művégtagok megtervezéséhez is vezethetnek.

A szakemberek szerint a zsonglőrködés egyáltalán nem áll messze a mindennapos, összetett mozgásoktól, például a futástól, hiszen ugyanúgy ritmus, valamint a szemek és a végtagok együttműködése szükséges hozzá. A kísérletben önkéntesek egy ütővel egy virtuális labdát ütögettek. A kísérlet első részében csak egy képernyőn követhették a mozdulataikat, míg a másodikban a vizuális ingert egy rövid remegés is követte az ütőn.

Zsonglőrködés segít megérteni az idegrendszert (Fotó: Europress)

Úgy találták, hogyha a vizuális inger mellett a tapintási inger is megerősítette az ütés sikerességét, akkor az alanyok sokkal többször tudták elvégezni a feladatot - vagyis jobban tudták tartani a mozdulatsorhoz szükséges ritmust.

Noah Cowan, a kutatás egyik vezetője szerint a tapintás nagyon fontos érzék, hiszen újabb ingereket indít el az agyba. A futásnál, sétálásnál például, ahogy a talpunk a földhöz ér, arra készteti az idegrendszert, hogy megváltoztassa a mozgássort, így kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye a következő lépést.

A szakemberek szerint ezek a kutatási eredmények hatékonyabb művégtagok megtervezéséhez vezethetnek: a látás és a tapintás kombinációja ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosabbá váljon a mozgásunk.

A kutatás eredményeiről a című szaklapban számoltak be.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: