Segít felismerni az Alzheimer-kórt ez a rajz

Egy süteményt elcsenő gyermek balesetét ábrázolja az a rajz, amely segíthet felismerni az Alzheimer-kórt már jóval az első tünetek megjelenése előtt.

AzAlzheimer-kórkorai felismerését segítő mesterséges intelligenciát hoztak létre kutatók Nagy-Britanniában. A program aközben elemzi az embereket, amíg azok egy képet figyelnek. Egy egyszerű rajzról van szó, amely egy mosogató nőt, illetve mögötte süteményt lopó gyerekeket ábrázol. A tesztalanyokat arra kérik, meséljenek róla, mit látnak a képen, hanghordozásuk alapján pedig a rendszer képes felismerni a betegséget már korai szakaszában is - írja a BBC.

Miért nem gyógyítható az Alzheimer-kór? A várható élettartam növekedésével egyre emelkedik az Alzheimer-kórban szenvedők száma a világon. A betegség mind nagyobb terhet ró a társadalomra, ennek ellenére nincs olyan gyógyszer, amely akár csak késleltetni is tudná a kórkép kialakulását. Lássuk, miért - kattintson!

Hét évvel a diagnózis előtt felismerhetik

Az Alzheimer-kór igen gyakori betegség - világszerte körülbelül 18 millió embert érint. A 65 éves lakosság körében körülbelül 1 százalékos az előfordulása, e kor felett viszont ötévente megduplázódik az érintettek száma. Mivel a betegség kialakulása soktényezős, még nem találtak olyan módszert, amely önmagában elegendő a pontos diagnózis felállításához, még kevésbé a szűréshez. A tünetek megjelenése után körülbelül 90 százalékos valószínűséggel lehet megmondani a baj eredetét. Abszolút bizonyossággal csak az agyszövet boncolásával lehet állítani, hogy valaki életében Alzheimer-kóros volt.

Az Alzheimer-kór világszerte körülbelül 18 millió embert érint. Fotó: Getty Images
Az Alzheimer-kór világszerte körülbelül 18 millió embert érint. Fotó: Getty Images

A kutatók efféle rajzos feladatokat már évtizedek óta használnak az Alzheimerrel járó agyi leépülés detektálására. A mesterséges intelligencia azonban olyan apró, az ember számára szinte észrevehetetlen jeleket is felismer a vizsgált személyek hanghordozásában, amelyek a kognitív hanyatlást jelezhetik előre. A különböző nyelvbotlások, furcsa mondatszerkezetek használata szintén árulkodhat a betegségről.

A mesterséges intelligenciát fejlesztő IBM egészségügyi kutatásokat vezető részlegének alelnöke, Ajay Royyuru szerint már hét évvel a klinikai diagnózis előtt 70 százalékos pontossággal képesek felismerni a betegséget. Bár hatékony gyógymód továbbra sincs az orvosok kezében, az Alzheimer korai felismerésével a leépülés folyamata is lassítható.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső