Nem bírja a csámcsogást? Beteg lehet

Mindenki ismeri az érzést, amikor valamilyen hang hallatán elfogja a düh, de legalább is ideges lesz, s a legerősebb vágya, hogy véget vessen az irritációnak. Ráadásul nem kell falfúrásra vagy az ablak alatti útfeltörésre gondolni, sokkal hétköznapibb hangok is kiválthatják a reakciót. Ez az úgynevezett miszfónia, amelynek okairól eddig elég keveset tudtunk. Most azonban közelebb kerültünk a titok megfejtéséhez.

Amerikai tudósok bizonyítékot találtak rá, hogy a miszfóniások jellegzetes agyi aktivitást mutatnak, amikor meghallják az irritáló hangokat. Az agyi folyamatok meghatározása segíthet kialakítani a problémával való megküzdés stratégiáit és kezeléseit.

Vannak hangok, amelyek sok ember számára kellemetlenek, sőt olykor undort keltőek is. A kréta csikorgása az iskolai táblán, amelyen a körömmel kaparás is hasonló hatást gyakorol, a polisztirol csikorgatása az ablaküvegen, vagy a léggömbből vinnyogtatva kiengedett levegő hangja egyaránt kiválthatja az irtózást. Egyéb zajok, például más emberek evésének hangjai, különösen a csámcsogás nagyon sok embert képes kikergetni a világból. Azaz a legtöbbünk bizonyos mértékig érzékeny egyes hangokra, de vannak akiknél a helyzet sokkal súlyosabb, ők az igazi miszfóniások.

kellemetlen zaj
Elviselhetetlen hangok. Nem csak kényeskedés

"Akik a miszfóniától szenvednek gyakran képesek megváltoztatni az egész életvitelüket, csak ne kelljen hallaniuk bizonyos hangokat. Ez egy elég sajátos betegség, amiről nehezen tudjuk elképzelni, hogy milyen hátrányokat is okozhat" - mondták Miren Edelstein és V. S. Ramachandran a University of California (San Diego) kutatói.

A miszfónia egy "új" betegség, amely a nevét csak 2000-ben kapta, s 2013-ig összesen két tanulmány foglalkozott vele behatóbban. Azóta azonban egyértelmű bizonyítékok alapján kiderült, hogy a jelenség nem valamilyen másik probléma, például a valamilyen kényszerbetegség tünete, és nem is mások rosszmodorára, viselkedésére való túlérzékenység. Egyes tanulmányok, beleértve Ramachandran és Edelstein vizsgálatait is, arra jutottak, hogy a kellemetlen hangok a "küzdj vagy menekülj" reakciót váltják ki az érintett emberekben.

Most azonban a jelenség megfigyelésén és dokumentálásán túllépve valószínűleg sikerült neurológiai magyarázatot találni. A brit Newcastle University kutatói, Sukhbinder Kumar és csapata, egy tesztsorozatban 20 önkéntest vizsgált, akiknél a miszfónia súlyos formája alakult ki, valamint 22 másik önkéntest is, akiknél nem jelentkezett ilyen gond. A Current Biology folyóiratban ismertetett tanulmány szerint mindkét csoport hallgatott semleges hangokat, mint az eső dobolása; kellemetlen hangokat, mint a babasírás; illetve olyan hangokat is - köztük rágási vagy légzési zajokat -, amelyek kiválthatják a miszfónikus reakciót.

Mindkét csoport hasonlóképpen reagált a semleges és kellemetlen hangokra, de a miszfóniások pulzusa felszökött és megnőtt a bőrük elektromos vezetőképessége, amint meghallották a "zűrös zajokat". Ezek a változások pedig egyértelmű jelei a szervezet "küzdj vagy menekülj" válaszreakciójának.

Agyi képalkotó vizsgálatok során kiderült, hogy a miszfóniásoknál fokozott aktivitást mutatott az elülső insuláris kéreg (AIC), egy olyan területe az agynak, amelynek központi szerepe van annak meghatározásában, hogy mely dolgokra kell figyelnünk. Amikor a "zűrös" hangokat játszották, az nem csak nagyobb aktivitást okozott ebben a régióban, hanem abnormálisan magas kapcsolati szintet is kialakított a többi régióval. "Az AIC hiperkapcsolatba lépett olyan struktúrákkal, amelyek részt vesznek az érzelmek szabályozásában és a memória működtetésében" - mondta Kumar.

Afélelemtanult viselkedés, amely segít azonosítani fenyegetéseket. Ez a képesség tette lehetővé az emberi faj számára, hogy túlélje a ragadozókkal való találkozást és a természeti katasztrófákat. Ma azonban másra is használjuk. Részletek!

Az eredmények végül is arra utalnak, hogy azokat a rendszereket, amelyek általában befolyásolják, hogy mire figyeljünk, és hogyan válaszoljunk érzelmileg, a miszfóniás embereknél meg vannak zavarodva. A kutatók remélik, hogy a mostani eredmények jobban ráirányítják a figyelmet e betegségre, amelynek tanulmányozása intenzívebbé válik, s megfelelő gyógymódokat találnak a miszfóniások számára.

Forrás: newscientist.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)