Műtéttel jobban kezelhető az epilepszia

Az Epilepsia című tudományos folyóirat oldalain közölt tanulmányból kiderült: a sebészeti kezelés a betegek 48 százalékában megszüntette a rohamokat és 80 százalékban javította az életminőséget.

Az epilepsziát célzó sebészi kezelés egy biztonságos, és hatásos beavatkozásnak tekinthető, mégis a terápia első vonalában inkább a gyógyszerek állnak. Azonban Dr. Matthew Smyth és a Washington Egyetem (St. Louis, Egyesült Államok) munkatársainak átlagosan 26 éves utánkövetési időszakkal dolgozó vizsgálata igen kedvező eredményekről számol be a sebészeti megoldást illetően.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatbázisa szerint szerte a világon mintegy 50 millióan szenvednek epilepsziás rohamoktól. Ezek a betegek megromlott egészségi állapotuk miatt alacsonyabb életminőséget érnek el, és magas a társbetegségek aránya is, általában alacsonyabb a munkavállalók és a házasságok aránya, illetve a végzettség is. Korábbi vizsgálatok szerint a betegek zöme reagál a gyógyszeres kezelésre, 30 százaléknál azonban nem tapasztalható javulás. Ez utóbbi esetben próbálkoznak a sebészeti beavatkozással.

Az elmúlt években egyre növekszik a műtétek száma, és a szakirodalomban megjelent cikkek szerint a beavatkozás igen hatékony, azonban még mindig igen ritkán alkalmazzák. Egy 2001-es adat szerint csupán a várhatóan előnyösen reagáló 4 millió beteg csupán 0,1 százalékán hajtottak végre ilyen beavatkozást. A műtét előnyeit alátámasztandó a kutatók 361 beteg esetén vizsgálták a beavatkozás eredményességét, akik 1967 és 1990 között estek át az operáción. Az értékelés a jelentkező görcsökre és az életminőségre terjedt ki.

A 361 esetből 117-ben (41 százalék) teljesen megszűntek a rohamok. A betegek 80 százaléka jobb életminőségről számolt be, mint a beavatkozás előtt. Ugyanakkor a kutatók nem tapasztaltak számottevő hosszútávú szövődményeket.

Animáció: HáziPatika.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció