SM: mutatjuk, ezek a legjobb mozgásformák

Régebben kifejezetten ellenjavallt volt a testmozgás szklerózis multiplexszel (SM) élő betegek számára, napjainkra azonban mind több olyan kutatás lát napvilágot, amely ennek ellenkezőjét sugallja. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) közelmúltban indított mozgásprogramja tapasztalatai szintén alátámasztják, hogy a rendszeres gyógytorna és a jóga az SM-betegek fizikai és a mentális állapotára egyaránt kedvező hatással lehet.

Tavaly decemberben jelentette be az MSMBA, hogy ingyenes mozgásprogramot indít SM-betegek számára. A program keretei között Budapesten és Nyíregyházán gyógytornát szerveztek, az online térben pedig gerinctorna és jóga várta az érdeklődőket. Összesen több mint nyolcvan beteg regisztrált ezekre a foglalkozásokra, és a szélesebb körű részvételnek is csupán a rendelkezésre álló anyagi források szabtak határt – idézi Szántai Anitát, az alapítvány elnökét az MSMBA hétfőn kiadott közleménye .

online jóga, testmozgás, fiatal nő
A többi között a jóga is pozitívan hat az SM-betegek testi-lelki állapotára. Fotó: Getty Images

„A gerinctorna és a gyógytorna révén javulhat az SM-betegek tartása, koordinációs képessége, mozgáskészsége. A foglalkozások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a betegek megőrizzék önállóságukat, erőnlétüket” – hangsúlyozta a szervezet vezetője. A jóga létjogosultságáról szólva rámutatott, hogy a szklerózis multiplex egy idegrendszeri betegség. A jógaórán megtanult légzőgyakorlatok, a relaxáció, a koncentráció hozzájárulhat a feszültségoldáshoz, a betegséghez való lelki alkalmazkodáshoz, javíthatja az alvás minőségét, összességében pedig kedvezően hathat az idegrendszerre is.

A Sanofi által támogatott programot a nyár során a folyamatosság érdekében alapszinten biztosítja az alapítvány azok számára, akik már bekapcsolódtak. A tervek szerint ugyanakkor ősztől újabb kurzusok indulnak, hogy további SM-betegek számára is segítséget nyújthassanak.

„Az SM velem akar élni, mondhatni, hűségesebb, mint a férfiak. Viszont megbeszéltem vele, hogy ha velem akar maradni, akkor sportolnia kell. Így éljük együtt az életet. Néha ő szenved, néha meg én” – a közelmúltban dr. Szilárd Zsuzsannával, az MSMBA mozgásprogramja oktatójával beszélgettünk az SM-ről és tapasztalatairól a testmozgással kapcsolatban.

Magyarországon mintegy tízezren élnek SM-mel. Az immunrendszer hibás működése folytán a szervezet a saját idegrendszerét támadja meg, emiatt az idegeket szigetelő myelinhüvely károsodik. A lehetséges tünetek igen szerteágazóak: attól függően, hogy az idegrendszer melyik szakasza és milyen mértékben károsodik, jelentkezhet látáskárosodás, a végtagok elgyengülése, járásnehézség, szédülés, mozgáskoordinációs zavar, de károsodhat a gondolkodás, a beszéd képessége is. Az SM-betegek sorsa jelentős részben a korai diagnózison és a kezelés mielőbbi megkezdésén múlik, mert ezáltal fékezhetők le az idegrendszeri károsodást okozó autoimmun gyulladások. Az életminőséget ezen felül az elérhető rehabilitációs lehetőségek is befolyásolhatják.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: