SM: mutatjuk, ezek a legjobb mozgásformák

Régebben kifejezetten ellenjavallt volt a testmozgás szklerózis multiplexszel (SM) élő betegek számára, napjainkra azonban mind több olyan kutatás lát napvilágot, amely ennek ellenkezőjét sugallja. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) közelmúltban indított mozgásprogramja tapasztalatai szintén alátámasztják, hogy a rendszeres gyógytorna és a jóga az SM-betegek fizikai és a mentális állapotára egyaránt kedvező hatással lehet.

Tavaly decemberben jelentette be az MSMBA, hogy ingyenes mozgásprogramot indít SM-betegek számára. A program keretei között Budapesten és Nyíregyházán gyógytornát szerveztek, az online térben pedig gerinctorna és jóga várta az érdeklődőket. Összesen több mint nyolcvan beteg regisztrált ezekre a foglalkozásokra, és a szélesebb körű részvételnek is csupán a rendelkezésre álló anyagi források szabtak határt – idézi Szántai Anitát, az alapítvány elnökét az MSMBA hétfőn kiadott közleménye .

online jóga, testmozgás, fiatal nő
A többi között a jóga is pozitívan hat az SM-betegek testi-lelki állapotára. Fotó: Getty Images

„A gerinctorna és a gyógytorna révén javulhat az SM-betegek tartása, koordinációs képessége, mozgáskészsége. A foglalkozások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a betegek megőrizzék önállóságukat, erőnlétüket” – hangsúlyozta a szervezet vezetője. A jóga létjogosultságáról szólva rámutatott, hogy a szklerózis multiplex egy idegrendszeri betegség. A jógaórán megtanult légzőgyakorlatok, a relaxáció, a koncentráció hozzájárulhat a feszültségoldáshoz, a betegséghez való lelki alkalmazkodáshoz, javíthatja az alvás minőségét, összességében pedig kedvezően hathat az idegrendszerre is.

A Sanofi által támogatott programot a nyár során a folyamatosság érdekében alapszinten biztosítja az alapítvány azok számára, akik már bekapcsolódtak. A tervek szerint ugyanakkor ősztől újabb kurzusok indulnak, hogy további SM-betegek számára is segítséget nyújthassanak.

„Az SM velem akar élni, mondhatni, hűségesebb, mint a férfiak. Viszont megbeszéltem vele, hogy ha velem akar maradni, akkor sportolnia kell. Így éljük együtt az életet. Néha ő szenved, néha meg én” – a közelmúltban dr. Szilárd Zsuzsannával, az MSMBA mozgásprogramja oktatójával beszélgettünk az SM-ről és tapasztalatairól a testmozgással kapcsolatban.

Magyarországon mintegy tízezren élnek SM-mel. Az immunrendszer hibás működése folytán a szervezet a saját idegrendszerét támadja meg, emiatt az idegeket szigetelő myelinhüvely károsodik. A lehetséges tünetek igen szerteágazóak: attól függően, hogy az idegrendszer melyik szakasza és milyen mértékben károsodik, jelentkezhet látáskárosodás, a végtagok elgyengülése, járásnehézség, szédülés, mozgáskoordinációs zavar, de károsodhat a gondolkodás, a beszéd képessége is. Az SM-betegek sorsa jelentős részben a korai diagnózison és a kezelés mielőbbi megkezdésén múlik, mert ezáltal fékezhetők le az idegrendszeri károsodást okozó autoimmun gyulladások. Az életminőséget ezen felül az elérhető rehabilitációs lehetőségek is befolyásolhatják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra