Implantátum segített a Parkinson-kóros férfin

Korábban állni is alig volt képes, most azonban egy, a gerincébe ültetett implantátumnak köszönhetően kilométereket gyalogol.

A franciaországi Bordeaux-ban élő Marc Gauthier-nél több mint húsz évvel ezelőtt diagnosztizáltak Parkinson-kórt. A 63 éves férfi neurodegeneratív betegsége előrehaladott stádiumba jutott. Emiatt a lábai többször is „lefagytak”, ilyenkor pedig rendszeresen el is esett. Mostanra azonban egy kísérleti gerincbeültetésnek köszönhetően gond nélkül képes járni, sőt kilométereket is megtesz. Az implantátum úgy segít, hogy elektromos stimulációkat juttat a gerincvelő alsó részébeszámol be az innovatív eljárásról az IFL Science.

A gerincvelő-stimulációs eljárás kifejlesztői szerint további kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy az implantátumot széles körben alkalmazni tudják, ezért azt terveik szerint jövőre további hat betegnél tesztelik majd.

"Minden vasárnap kimegyek a tóhoz"

Az implantátum egy úgynevezett neuroprotézis, amely elektromos ingerlést juttat a gerincvelőbe, hogy ezzel aktiválja a járást befolyásoló, diszfunkcionális idegi áramköröket. Ezt a módszert már korábban is alkalmazták Parkinson-kórban szenvedőknél, ám akkor a gerinc felső és középső része fölé helyezték az implantátumokat, így azok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Gauthier esetében a kutatók ehelyett a hát alsó részébe helyezték be az eszközt, stimuláláskor ugyanis az így tudja megfelelően aktiválni a gerincvelő és a lábizmok közötti neuronokat. Az implantátumot a férfi lábain elhelyezett mozgásérzékelők indítják be, hogy az elektromos ingerlést juttasson a gerincébe. Az ingerlés szintjét személyre szabottan állították be, miután részletesen kielemezték, hogyan járt korábban. 

"Minden vasárnap kimegyek a tóhoz és 6 kilométert sétálok. Ez hihetetlen" – mondta el a férfi, aki korábban az esései miatt egyre gyakrabban maradt inkább otthon, három évvel ezelőtt pedig még a munkáját is kénytelen volt feladni.

A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű neurodegeneratív betegség. Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek az érintett agysejtjeik legalább 80 százalékát már elveszítették.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra