Agyi pacemakerekkel gyógyítanak Pécsen

Közép-Kelet Európában elsőként távprogramozást lehetővé tevő rendszert vezettek be a krónikus fájdalom vagy mozgászavarok miatt neuromodulációs terápiában részesülő páciensek számára a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján, valamint Idegsebészeti Klinikáján. A kezelés a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb idegrendszeri leépüléssel járó kórkép, amelynek előfordulása az utóbbi húsz évben megduplázódott. A lelassultsággal, ügyetlenséggel, időszakos remegéssel járó Parkinson-kór egyre gyakrabban jelenik meg a fiatal és munkaképes korosztályban is, és nagyon gyakran korai nyugdíjazáshoz vezet. A mély agyi stimuláció az olyan Parkinson-kóros betegeknek nyújt jelentős életminőségbeli javulást, akiknél a kombinált gyógyszeres kezelés már csak korlátozott hatékonyságú. A kezelés az életminőség megőrzésén és javításán kívül tehát segíti a munkaképesség megőrzését is – olvasható a Pécsi Tudományegyetem portálunkhoz eljuttatott közleményében.

„Mély agyi stimulációs kezelés során egy agyi pacemaker, úgynevezett stimulátor által leadott elektromos ingerléssel lehet az agyi működést normalizálni, ami a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi. A mély agyi stimuláció biztonságos eljárás, mely például a gyermekkori disztónia betegségben már hétéves kortól is alkalmazható” – mondta el Kovács Norbert, a PTE KK Neurológiai Klinika egyetemi tanára.

Már távolról is beállítható az agyi stimulátor

A Pécsi Tudományegyetemen 2001 óta több mint 500 beteg, köztük sok kisgyermek részesült mély agyi stimulációs kezelésben. Az eljárást a társadalombiztosítás is támogatja. Nehézség ugyanakkor, hogy a stimulátor időszakos beállítása és ellenőrzése eddig csak személyes vizsgálattal volt megoldható. Ez a klinikától távol élő páciensek számára jelentős utazással összefüggő terhet jelentett.

A Pécsen a közelmúltban bevezetett NeuroSphere Virtuális Klinika a maga nemében az első olyan megoldás, amely lehetővé teszi az Abbott stimulátort használó betegek számára, hogy személyes jelenlét nélkül, biztonságos internetes kapcsolaton keresztül konzultáljanak szakorvosukkal. Videóalapú programozás segítségével az orvosok távolról ellenőrizhetik a betegek állapotát és a stimulátor működését, illetve szükség esetén új beállításokat is elvégezhetnek. A virtuális klinika nemcsak a mély agyi stimuláció, hanem a krónikus fájdalomban alkalmazott gerincvelői stimuláció ellenőrzésére és távprogramozására is alkalmas. Az újítás célja, hogy javítsa azon érintett betegek ellátását, akik messze laknak a programozást végző klinikától, vagy pedig külső körülmények – így például a COVID-19 világjárvány – miatt akadályoztatva vannak, és nem tudják szakorvosukat személyesen felkeresni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra