Fesztiválozók figyelem! Életveszélyes lehet a tánc

Német orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a főként a metálzenével összefüggésben emlegetett fejrázás hívei akár az agyi károsodást is kockáztatják.

A BBC értesülései szerint erre azután került sor, hogy egy 50 éves férfinál agyi vérzést diagnosztizáltak egy Motörhead koncert után. A férfi állandó fejfájásra panaszkodott, végül a hannoveri klinika idegsebészeinek kellett megoperálni, négy héttel a koncert után.

Egy agyi szkennelés során vérrögöt találtak az agy jobb oldalán, amelyet sebészeti úton kellett eltávolítani. Egy az agy sérüléseivel foglalkozó jótékonysági szervezet szerint az eset rendkívül különösnek bizonyult.

Agysérülést okozhat a túlzott headbangelés

A Lancet szakfolyóiratban dr. Ariyan Pirayesh Islamian és kollégái, a hannoveri klinika munkatársai úgy fogalmaztak, a névtelenséget kérő férfinál korábban nem diagnosztizáltak feji traumát, emellett nem fogyasztott sem alkoholt, sem kábítószereket. Azt beismerte, hogy a Motörhead koncertjén headbangelt, vagyis a zene ütemére rendkívül gyorsan és nagy erővel forgatta, rázta a fejét.

A német orvosok arra figyelmeztettek, hogy aki túlzott lendülettel veti bele magát a metál élvezetébe, különféle sérüléseket kockáztat. Korábban összesen három hasonló esetben találtak összefüggést az agyi bevérzés és a headbangelés között. A mostani műtét során a vérrög eltávolítása után az orvosok egy cisztát is találtak, amely akár agyvérzést is okozhatott volna.

"Úgy véljük, hogy a headbangelés agresszív előre-hátra irányuló mozdulatai, illetve az ehhez köthető gyorsulás és lassulás az áthidaló vénák repedéséhez vezethet, így bevérzést okozhat a koponyán belül" - fogalmaztak a hannoveri orvosok. Hozzátették, előfordulhat a sérülésnek enyhébb változata is, amely kisebb intenzitású fejfájást okozhat. A headbangelést egyébként korábban összefüggésbe hozták olyan a nyak és a gerincoszlop sérüléseivel is, azonban ezek ritkaságszámba mennek.

"A fej agresszív és ismétlődő mozgása az agy károsodását is okozhatja, mivel az elmozdul a koponyaűrön belül" - figyelmeztetett Luke Griggs, a fejfájást tapasztal, amely napokkal később sem múlik el, az mindenképpen forduljon orvoshoz."

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: