"Egy láthatatlan betegség bénított le"

A poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma (rövidítve POTS) kevéssé ismert betegség, mert sokáig rejtőzködhet, tüneteit pedig gyakran félrediagnosztizálják. Egy ausztrál nőnél is csak 26 éves korában derült ki, hogy ez okozza panaszait, majd teljesen megváltozott az élete.

"Egészséges és fitt voltam, életem egyik legizgalmasabb szakaszában. New York-ba költöztem, hogy egy család mellett dolgozzak, mint kisgyereknevelő. Azonban 6 héttel később haza kellett utaznom Ausztráliába, mert kiderült, hogy súlyos betegségben szenvedek" - kezdi történetét Sylvia Arotin, aki visszaköltözése után 1 hónapot töltött kórházban. Képtelen volt menni vagy felállni. Folyamatosan szédült, hányingerrel és migrénnel küzdött, nem bírt koncentrálni, sokszor elájult. Az orvosai hosszas vizsgálódás után egy speciális tesztet rendeltek el nála: ennek során ágyhoz kötözték, majd különböző irányokba forgatták, és közben végig monitorozták a vérnyomását és oxigénszintjét. A vizsgálat közben Sylvia elájult, és azután sem tudott mozogni, hogy magához tért. Ekkor diagnosztizálták poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómával.

Mit is jelent az autoimmun betegség? Az autoimmun betegség kifejezés egy betegségcsoportot takar, az ide tartozó kórképek a szervezet védekező mechanizmusának apró kisiklásai miatt alakulnak ki. Mik a tünetei, hogyan kezelhető, megelőzhető-e? Itt mindent megtudhat.

A fiatal nő először megijedt a betegségtől, de orvosai elmagyarázták, hogy szerencsés, amiért egyáltalán rájöttek, mi a baja, mert a POTS-ban szenvedőknél nem ritka, hogy félrediagnosztizálják őket (leggyakrabban szorongásos neurózissal). A poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma lényege, hogy hirtelen helyzetváltozáskor (például lefekvéskor vagy felálláskor) szélsőségesen megemelkedik a pulzusszám, közben csökken az agy és/vagy szív vérellátása. Ennek eszméletvesztés, súlyosabb esetben szívleállás is lehet a következménye. "Teljesen megváltozott az életem. A legnehezebb feladat az volt, hogy elfogadjam, beteg vagyok, és egyszerűen többé nem képes a testem azokra a dolgokra, amiket korábban gond nélkül megcsináltam" - idézi fel Sylvia, mi játszódott le benne, mikor szembesült egészségi állapotával.

A POTS-ban szenvedőknek sokszor a felkelés is lehetetlen feladat. Fotó: Getty Images
A POTS-ban szenvedőknek sokszor a felkelés is lehetetlen feladat. Fotó: Getty Images

Nem gyógyítható, de javítható állapot

Az orvostudomány mai álláspontja szerint a POTS nem gyógyítható betegség, de a panaszok enyhíthetőek. Jellemző, hogy a páciensek kezdetben csak azt tapasztalják, szaporábban ver a szívük, mikor felállnak. Ha ezzel nem foglalkoznak, később egyszer csak ijesztő tüneteket produkálhat a szindróma, ahogy Sylviánál is történt. "Volt, hogy az is kihívást jelentett, hogy az ágytól elsétáljak a kanapéig. Közben migrénem volt, hőhullámok gyötörtek, az agyamra pedig mintha sűrű köd telepedett volna. Nem akartam beletörődni, hogy mostantól ilyen élet vár rám."

Sylvia ezek után a gyógyszeres kezelés mellett egészségesebb étrendre váltott, akupunktúrás terápiára és jógázni kezdett járni. Állapota pedig lassan javult. A panaszai időről-időre így is megjelennek, de most már megtanulta figyelni a teste jelzéseit és tudja, mi idézhet elő egy újabb POTS-rohamot. "Az ilyen autoimmun betegségeknél az a legfurcsább, hogy szinte semmi nem látszik rajtam. Ha egy idegennek először mesélek arról, hogy POTS-om van, az illető általában elcsodálkozik, és azt mondja, nem érti, hiszen egészségesnek tűnök. Valóban, a betegségem láthatatlan, mert nincsenek állandó fizikai tüneteim, de ettől még nagyon súlyos" - magyarázza.

A most már 32 éves nő ennek ellenére próbál hétköznapi életet élni, amelyben nagy segítségére van családja. Mesterdiplomát szerzett, majd elindította saját Montessori-óvodáját, ami régi álma volt. Ma már maradéktalanul képes ellátni munkáját, de folyamatosan figyelnie kell rá, hogy ne ingadozzon a vérnyomása, ne essen le a vércukra és ne erőltesse meg magát, ezek ugyanis mind rohamokat idézhetnek elő.

Forrás: Medical News Today

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció