Az „ördög leheletével” mérgezik a turistákat Kolumbiában

A szkopolamin hatóanyagot tartalmazó természetes drog zombivá változtatja a gyanútlan turistát, aki akaratát vesztve kifosztható, vagy bármilyen – általa nem kívánt – cselekményre rávehető - írja a Telex cikke.

A Dél-Amerikába induló hátizsákos turisták sokszor hallhattak arról, hogy droggal átitatott névjegykártyákat adhatnak át nekik, amelyből az anyag rögtön felszívódik a bőrön át, a turista zombivá lassul, és gyakorlatilag mindent megtesz a rosszakarójának. Bizarr mese vagy rémes valóság? A Telex cikke bemutatta az „ördög leheletének” is hívott szer hatásait.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Korábban mi is írtunk a Dél-Amerikában őshonos növény nedveiből származó szkopolaminról. Az „ördög leheletének” vagy „burundangának” nevezett szer nem véletlenül kapta az elrettentő nevet. Nagyobb mennyiségben delíriumot, érzéki csalódást, hallucinációkat okozhat, de használják gyógyszerként is például tengeribetegség, utazás közbeni hányinger, illetve műtétek utáni rosszullét kezelésére. Amikor a vegyület belép a véráramba, azonnal hatást gyakorol az agyra, amely egyfajta hipnotikus állapotba kerül, és az áldozat hisz annak, amit hall, így kontroll nélkül engedelmeskedik a "parancsoknak". Ha pedig a szkopolamint összekeverik más idegrendszerre ható anyagokkal, azzal olyan szert állíthatnak elő, amelyet Dél-Amerikában bűncselekmények tízezreinél alkalmaznak.

Angyaltrombita: szép, ám veszélyes növény. Fotó: Getty Images
Angyaltrombita: szép, ám veszélyes növény. Fotó: Getty Images


A drog a Brugmansia (magyar nevén Angyaltrombita) növény kivonatából származik. Egy bogotai jelentés szerint a szkopolamin hatása miatt kórházba került betegek hetven százalékát elkábították és kirabolták, míg három százalékát a drog használata után szexuálisan zaklatták. Mivel a turisták előszeretettel látogatják a helyi bárokat, így az italfogyasztás során könnyen poharukba csempészhetik a színtelen, szagtalan drogot.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Az elkábított turistákról szóló történetek igazságtartalmától függetlenül érdemes figyelmesnek lenni, ha valaki olyan országba utazik, ahol az ilyen anyagok használata gyakori (leginkább a dél-amerikai országok). Figyeljünk az első tünetekre: a szájszárazságra, a magas pulzusra, a szapora szívverésre, a beszéd- és a tájékozódási zavarra. Ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, a korai ellátás lényegesen csökkentheti a szer veszélyeit. Míg a hatóanyag körülbelül hat órán belül elhagyja a szervezetet, a hatások bizonyos esetekben hosszantartóak lehetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra