Áttörés jöhet a Parkinson-kór gyógyításában

Átprogramozott őssejtek agyba ültetésével kezelné a Parkinson-kórt egy japán kutatócsoport.

Átkódolt sejtekkel kezelnék a Parkinson-kórt

Szerdán kezdenek hozzá a klinikai kísérletekhez, amelyekkel áttörést szeretnének elérni a betegség kezelésében. Az elmúlt évben a Kiotói Egyetem kutatói sikerrel alkalmaztak emberi úgynevezett indukált pluripotens sejteket (iPS), hogy visszaállítsák majmok agysejtjeinek normál működését - írja az MTI értesüléseire hivatkozva az Index .

Új remény a Parkinson-kórban szenvedőknek, öreg, idős, nyugdjas, Parkinson-kór Japán Parkinson-gyógyszer Kiotói Egyetem iPS-sejtek
2023-ban jöhet az új Parkinson-gyógyszer

A cikkből kiderül, hogy az iPS-sejteket úgy hozzák létre, hogy eltávolítják egy egyén érett sejtjeit például a bőrből vagy vérből és újraprogramozzák, hogy úgy viselkedjen, mint egy embrionális őssejt. Ezután dopamintermelő agysejtekké alakítják.

Ez lesz a világ első klinikai kísérlete, amelynek során iPS-sejteket használnak Parkinson-kór kezelésére - mondta Takahasi Dzsun, a Kiotói Egyetem iPS-sejteket kutató központjának professzora a héten tartott sajtótájékoztatón.

A kutatóközpontot az a Jamanaka Sinja irányítja, aki 2012-ben John Gurdon brit tudóssal közösen kapta az orvostudományi Nobel-díjat az érett sejtek indukált pluripotens sejtekké való programozásának technikájáért. A kísérletben résztvevő pácienseket azok közül választják ki, akiket jelenleg kezelnek a Kiotói Egyetemi Kórházban.

2023-ban jöhet az új Parkinson-gyógyszer

Mint írják, a szakértők a társadalombiztosítás által fedezett kezelést kívánnak kifejleszteni. Mivel iPS-sejteket használnak emberi embrionális sejtek helyett, a kezelés elfogadható lesz például Írországban és több latin-amerikai országban, ahol az embrionális sejtek alkalmazása tiltott. A Sumitomo Dainippon gyógyszergyár közölte, hogy 2023 márciusára már elkezdené a megfelelő gyógyszer értékesítését a klinikai kísérlet alapján.

A szerdán kezdődő tesztek során másoktól levett és az egyetemen tárolt idegensejteket ültetnek be a páciensek agyába a sérült idegsejtek kiegészítésére. A beültetendő idegsejteket olyan emberektől származó sejtek felhasználásával állítják elő, akik olyan típusú immunitással rendelkeznek, amely csökkenti az átültetett sejtek kilökődésének kockázatát.

Japánban a becslések szerint 160 ezer ember szenved Parkinson-kórban. A legtöbb páciensnél az 50-es éveiben vagy később jelentkeznek a tünetek, a páciensek száma az öregedő társadalom miatt folyamatosan emelkedik.

Parkinson-kór: egy magyar beteg tapasztalatai A Parkinson-kórt általában a kézremegéssel kapcsolják össze, holott a betegek 30 százalékánál egyáltalán nem jelentkezik ez a panasz. Elsősorban a 65 év felettieket érinti, de az utóbbi években egyre több fiatalnál is diagnosztizálják. Korábbi cikkünkben egy neurológussal és beteggel is beszélgettünk a Parkinsonról .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: