A Parkinson-kór már magzatkorban kialakulhat

A Parkinson-kór eredete a születés előttre vezethető vissza azoknál az embereknél, akiknél 50 éves koruk előtt megjelenik a degeneratív idegrendszeri betegség - állapították meg az amerikai kutatók.

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív idegrendszeri betegség, amely a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár. Jellemző tünetei a mozgás lelassulása, az izmok merevsége, a remegés és egyensúlyvesztés, amelyek az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válnak. Az esetek többségében a neuronok pusztulásának pontos oka nem ismert, és a betegségre nincs gyógymód.

Rendellenes agysejtek

A Cedar-Sinai Egészségközpont kutatói kimutatták, hogy azok az emberek, akiknél 50 éves koruk előtt fedezték fel a Parkinson-kórt, rendellenes agysejtekkel születtek, ami évtizedeken át észrevétlenül maradt. Az amerikai kutatók fiatal Parkinson-kóros betegek vérsejtjeiből hoztak létre indukált pluripotens őssejteket, amelyek képesek átalakulni bármilyen más sejtté vagy szövetté. Ezeket a speciális őssejteket dopamint termelő idegsejtekké alakították, és laboratóriumban tenyésztve vizsgálták a neuronok működését.

Parkinson-kór, neurológia, neurodegeneratív betegség, idegrendszeri betegség, agysejtek, neuronok, dopamin,
A betegek egy része már rendellenes agysejtekkel született. Fotó: iStock

A kutatók két kulcsfontosságú rendellenességet állapítottak meg a dopamint termelő neuronokban. Az egyik az úgynevezett alpha-synucleinfehérjefelhalmozódása, amely a Parkinson-kór egyik fő jelének tartott struktúra, a Lewy-testek kialakulásához vezet. A másik a lizoszómák rendellenessége. Ezek olyan sejtstruktúrák, amelyek a sejtek számára "szemetesvödörként" működnek a fehérjék lebontásához és a tőlük való megszabaduláshoz. Ez a rendellenesség okozhatja az alpha-synuclein felhalmozódását.

A Parkinson-kór legkorábbi jeleiről ebben a cikkünkben olvashat!

"Amit az új modell használatakor láttunk, azok a Parkinson-kór fiatalkori megjelenésének első jelei. Úgy tűnik, hogy a dopamint termelő idegsejtek ezeknél a betegeknél 20-30 éven át bántalmazták az alpha-synuclein fehérjét, ami a Parkinson-kór tüneteinek a megjelenését eredményezte" - magyarázta Clive Svendsen, a tanulmány egyik vezetőszerzője.

Találtak egy gyógyszert is

A kutatók az őssejtmodell felhasználásával több gyógyszert is teszteltek, amelyek esetleg visszafordíthatják az általuk megfigyelt rendellenességet. Találtak egy olyan gyógyszert, amelyet már az amerikai élelmiszer-és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) már engedélyezett bőrrák előtti állapot kezelésére. Ez a szer csökkentette az alpha-synuclein szintjét - a dopamint termelő neuronokban és az egérkísérletekben egyaránt.

A tudósok további kutatásokat is terveznek, hogy megállapíthassák, vajon ezek a fiatalkori Parkinson-kórra jellemző rendellenességek a betegség már formáiban is léteznek-e.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: