A lábujjaink ezért görcsölhetnek

Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor hirtelen éles fájdalomra ébrednek a lábfejükben - de vajon mi okozhatja? Szakértők szerint az egyik leggyakoribb ok a túlerőltetés. Ha a görcs nem múlik, vagy rosszabbodik, orvoshoz kell fordulni, mert valamilyen betegség is lehet a hátterében.

Túlerőltetés, folyadék vagy ásványi anyagok hiánya is okozhatja a görcsöket. Ha például sokat sportolunk, vagy nagyon meleg van, a fokozott izzadás miatt sok ásványi anyagot veszítünk, ami az izmok akaratlan összehúzódásához vezethet. Ha sokat hordunk olyan cipőt, amely esetleg kicsi a lábunkra, akkor ez is kiválhat ilyesmit, mivel ilyenkor nem megfelelő az izmok vérellátása.

A görcs az izom nagyon erős, fájdalmas összehúzódása, megkeményedése, amely hirtelen jön, de viszonylag gyorsan el is múlik. Gyakran a lábunkban jelentkezik, méghozzá sokszor az éjszaka közepén. Mit tegyünk görcs esetén? Cikkünkben a válasz!

Az öregedés sem tesz jót ebből a szempontból. A lábujjak görcsölése ötven éves kor fölött gyakoribbá válhat, mivel ilyenkor a csontok kalciumot veszítenek, és az izmok rugalmassága is csökken. Emellett az izmok, idegek sem működnek úgy, mint fiatalabb korunkban.

Viseljünk megfelelő méretű cipőt!

A lábujjgörcsök elleni küzdelem a jó cipőknél kezdődik - se túl szűk, se túl bő ne legyen. A magassarkú lábbeliket érdemes kerülni, és inkább lapos talpú cipőket, sportcipőket hordani. Szakember segítségét is kérhetjük a megfelelő darabok kiválasztásában, illetve beszerezhetünk az adottságainknak, lábformánknak megfelelő talpbetétet is.

A magas sarkú lábbelik helyett érdemes inkább lapos talpú cipőket viselni
A magassarkú lábbelik helyett érdemes inkább lapos talpú cipőket viselni

Igyunk sokat!

Az is fontos, hogy a szervezet hidratált maradjon. Sportolás után ihatunk elektrolitokat tartalmazó speciális italt, illetve érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyekben bőven van kalcium és magnézium is.

Legyünk körültekintőek az edzéssel!

Ha sokat görcsöl a lábunk, érdemes lehet kicsit csökkenteni a sportolás mennyiségét, mivel a túlzásba vitt testmozgás felesleges stresszt ró az izmainkra. Ugyanakkor a mozgásszegény életmód sem tesz jót, tehát ettől is tartózkodjunk - a hangsúly a rendszeres, de mértékletes edzésen legyen. Ne fussunk maratont, de ne is üljünk egész nap a fotelben, hanem találjuk meg az arany középutat. Soha ne feledkezzünk meg a bemelegítésről és a nyújtásról sem, mert mind a kettő fontos ahhoz, hogy izmaink megőrizzék a rugalmasságukat! Jót tehet a masszázs és alkalmanként a meleg lábfürdő is.

Forrás: rodalesorganiclife.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)