A lábujjaink ezért görcsölhetnek

Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor hirtelen éles fájdalomra ébrednek a lábfejükben - de vajon mi okozhatja? Szakértők szerint az egyik leggyakoribb ok a túlerőltetés. Ha a görcs nem múlik, vagy rosszabbodik, orvoshoz kell fordulni, mert valamilyen betegség is lehet a hátterében.

Túlerőltetés, folyadék vagy ásványi anyagok hiánya is okozhatja a görcsöket. Ha például sokat sportolunk, vagy nagyon meleg van, a fokozott izzadás miatt sok ásványi anyagot veszítünk, ami az izmok akaratlan összehúzódásához vezethet. Ha sokat hordunk olyan cipőt, amely esetleg kicsi a lábunkra, akkor ez is kiválhat ilyesmit, mivel ilyenkor nem megfelelő az izmok vérellátása.

A görcs az izom nagyon erős, fájdalmas összehúzódása, megkeményedése, amely hirtelen jön, de viszonylag gyorsan el is múlik. Gyakran a lábunkban jelentkezik, méghozzá sokszor az éjszaka közepén. Mit tegyünk görcs esetén? Cikkünkben a válasz!

Az öregedés sem tesz jót ebből a szempontból. A lábujjak görcsölése ötven éves kor fölött gyakoribbá válhat, mivel ilyenkor a csontok kalciumot veszítenek, és az izmok rugalmassága is csökken. Emellett az izmok, idegek sem működnek úgy, mint fiatalabb korunkban.

Viseljünk megfelelő méretű cipőt!

A lábujjgörcsök elleni küzdelem a jó cipőknél kezdődik - se túl szűk, se túl bő ne legyen. A magassarkú lábbeliket érdemes kerülni, és inkább lapos talpú cipőket, sportcipőket hordani. Szakember segítségét is kérhetjük a megfelelő darabok kiválasztásában, illetve beszerezhetünk az adottságainknak, lábformánknak megfelelő talpbetétet is.

A magas sarkú lábbelik helyett érdemes inkább lapos talpú cipőket viselni
A magassarkú lábbelik helyett érdemes inkább lapos talpú cipőket viselni

Igyunk sokat!

Az is fontos, hogy a szervezet hidratált maradjon. Sportolás után ihatunk elektrolitokat tartalmazó speciális italt, illetve érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyekben bőven van kalcium és magnézium is.

Legyünk körültekintőek az edzéssel!

Ha sokat görcsöl a lábunk, érdemes lehet kicsit csökkenteni a sportolás mennyiségét, mivel a túlzásba vitt testmozgás felesleges stresszt ró az izmainkra. Ugyanakkor a mozgásszegény életmód sem tesz jót, tehát ettől is tartózkodjunk - a hangsúly a rendszeres, de mértékletes edzésen legyen. Ne fussunk maratont, de ne is üljünk egész nap a fotelben, hanem találjuk meg az arany középutat. Soha ne feledkezzünk meg a bemelegítésről és a nyújtásról sem, mert mind a kettő fontos ahhoz, hogy izmaink megőrizzék a rugalmasságukat! Jót tehet a masszázs és alkalmanként a meleg lábfürdő is.

Forrás: rodalesorganiclife.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)