Mikortól kérhetjük az influenza elleni oltást?

A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag. A rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára azonban már elérhető az 1,3 millió adag ingyenes vakcina - közölte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal és gyengeséggel járó megbetegedés. Előfordulhat, hogy a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra és intenzív terápiára szorul. Súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet a fertőzés. Az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint 2300 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel október 21-e és 27-e között. Ez alapján elmondható, hogy még nincs járvány az országban, így mostanában érdemes kérni az oltást. A vakcina beadása után két hét alatt alakul ki a védettség. Mivel az influenzavírus a legváltozékonyabb vírus, ezért évente, még a járvány előtt újra be kell oltatnunk magunkat.

influenza, fertőző betegségek, influenza elleni oltás, védőoltás,
influenza, fertőző betegségek, influenza elleni oltás, védőoltás,

Ideje felkészülni a járványra

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag védőoltás áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozók oltásához. Így például a várandós nők, a cukorbetegek, a szív-érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők ingyenesen kaphatják meg a védőoltást. Emellett az egészségügyi intézményekben, valamint az állattartás területén dolgozóknak is ajánlott a térítésmentes védőoltás beadatása.

A felnőttek számára térítésmentes 1,3 millió adag vakcinán kívül négyezer adag áll rendelkezésre a három év alatti (de fél évnél idősebb) gyerekek oltására. Aki pedig az idei influenzaszezon idejére tervezte a gyermekvállalást, szintén jól teszi, ha beoltatja magát.

Influenzaszerű tünetekkel mentek orvoshoz - részletek itt!

A betegség ellen a legjobb védekezés az oltás - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A szakemberek a járvány csúcsát jövő év elejére, az 5-6. naptári hétre várják. Az influenza elleni védőoltás idén is három komponensű - két A és egy B vírusvariánst tartalmaz. Az oltóanyagban nincs élő vírus, így az megbetegíteni nem tud.

Az állam által biztosított ingyenes védőoltást az elmúlt években egyre többen kérték háziorvosuktól, azonban tavaly a rendelkezésre álló mennyiségnek csak a 60 százaléka fogyott el, ami nem túl jó arány - tette hozzá a tisztifőorvos.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: