Megérkezett az influenza

Az elmúlt héten mintegy 4600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon. Idén először fordult elő, hogy a rutinszerűen beküldött mintákban ténylegesen ki tudták mutatni influenzavírus jelenlétét a laboratóriumi szakemberek.

Hogyan működik az influenza elleni oltás? Mikor érdemes beadatni? Részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, november 18-24. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint arányosan a legtöbb influenzaszerű megbetegedést Vas megyében és Budapesten regisztrálták. A betegek 27 százaléka a 14 év alatti, 36,7 százaléka a 15-34 év közötti, 26,9 százaléka a 35 és 59 év közötti, 9,4 százaléka pedig a 60 év feletti korosztályból került ki.

Egyelőre nincs járvány, de egyre több az influenzaszerű megbetegedés
Egyelőre nincs járvány, de egyre több az influenzaszerű megbetegedés. Fotó: iStock

Az NNK-hoz összesen 18 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati minta. Ezekből a mintákból egy esetben igazolták influenza A(H3N2) vírus jelenlétét a virológiai vizsgálatok. Ezzel egyidejűleg a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett vizsgálatok nem találtak influenzafertőzést, tehát úgy tűnik, a kórházakban még nem jelent meg a kórokozó.

Összességében elmondható, a 47. héten 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 47 beteg fordult orvoshoz influenzára utaló panaszokkal. Ez az arány messze nem éri még el a járványküszöböt. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár még november elején úgy fogalmazott , az influenzajárvány december végén, január elején érheti el az országot.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: