Megérkezett az influenza

Az elmúlt héten mintegy 4600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon. Idén először fordult elő, hogy a rutinszerűen beküldött mintákban ténylegesen ki tudták mutatni influenzavírus jelenlétét a laboratóriumi szakemberek.

Hogyan működik az influenza elleni oltás? Mikor érdemes beadatni? Részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, november 18-24. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint arányosan a legtöbb influenzaszerű megbetegedést Vas megyében és Budapesten regisztrálták. A betegek 27 százaléka a 14 év alatti, 36,7 százaléka a 15-34 év közötti, 26,9 százaléka a 35 és 59 év közötti, 9,4 százaléka pedig a 60 év feletti korosztályból került ki.

Egyelőre nincs járvány, de egyre több az influenzaszerű megbetegedés
Egyelőre nincs járvány, de egyre több az influenzaszerű megbetegedés

Az NNK-hoz összesen 18 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati minta. Ezekből a mintákból egy esetben igazolták influenza A(H3N2) vírus jelenlétét a virológiai vizsgálatok. Ezzel egyidejűleg a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett vizsgálatok nem találtak influenzafertőzést, tehát úgy tűnik, a kórházakban még nem jelent meg a kórokozó.

Összességében elmondható, a 47. héten 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 47 beteg fordult orvoshoz influenzára utaló panaszokkal. Ez az arány messze nem éri még el a járványküszöböt. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár még november elején úgy fogalmazott, az influenzajárvány december végén, január elején érheti el az országot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció