Influenzaszerű tünetekkel mentek orvoshoz

A 40. naptári héten Magyarországon is megkezdődött az influenza-figyelőszolgálat működése. A 2019-20-as influenzaszezonban több mint 1300 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján monitorozzák influenzaszerű megbetegedések előfordulását.

A legutóbbi influenzaszezonnak több száz áldozata volt - részletek itt!

A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok közül 100-at kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől. Erre azért van szükség, hogy azonosítani tudják a megbetegedések kórokozóját - írja oldalán a Nemzeti Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

influenza, influenzaszerű tünetek, influenza-figyelőszolgálat, influenzaszezon
influenza, influenzaszerű tünetek, influenza-figyelőszolgálat, influenzaszezon

A virológiai vizsgálatok eredménye alapján hétről hétre nyomon követhető az influenzavírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében. Emellett a fekvőbeteg-ellátó intézmények is hetente jelentik majd a vizsgálattal igazolt influenzapozitív eredményeket.

3600-an fordultak orvoshoz

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján 2019. szeptember 30-a és október 6-a között az országban 3600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A páciensek 19,1 százaléka 14 évnél fiatalabb, 39,1 százaléka 15 és 34 év közötti, 24,5 százaléka 35 és 59 év közötti, 17,3 százaléka pedig 60 évnél idősebb volt.

A 40. héten mindössze egy influenzagyanús betegtől küldtek mintát a virológiai vizsgálatra, ez negatív lett. Pozitív eredményről ezen a héten nem érkezett jelentés, valamint az influenzaszerű megbetegedések halmozódását sem tapasztalták még.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: