Influenza elleni oltás: ez a legnagyobb kérdés

A tavalyinál erősebb lehet idén az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt. A fő kérdés az, jut-e mindenkinek vakcina.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn közleményben jelezte: ahogy a tavalyi rendkívüli helyzetben, úgy idén is mindenki számára ingyenesen biztosítják az influenza elleni oltást. Mint arra azonban a Népszava felhívta a figyelmet, nem biztos, hogy lesz elég vakcina. Arról ugyanis nem esett szó, hogy a szokottnál nagyobb kontingenst rendeltek volna.

A tavalyinál erősebb lehet idén az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt.
A tavalyinál erősebb lehet idén az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt. Fotó: Getty Images

A magyar kormány 24 éve - így idén is - itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni oltást, amelyet a rizikócsoportba tartozók térítésmentesen megkaphatnak a háziorvosnál. Egy átlagos évben ennek alig fele szokott elfogyni, ám tavaly, amikor a járvány miatt mindenkinek térítésmentes elérhetőséget ígértek, mintegy 1,244 millió adag fogyott. Akkor az 1,3 millió adag hazai gyártású 3Fluart mellé 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát vásárolt a kormány közvetlenül a gyártótól. Csakhogy tavaly nem volt influenzajárvány, míg idén kifejezetten erős várható.

50 százalékkal több megbetegedés

COVID-19, influenza vagy nátha: mire utalnak a tünetek?

Ezt Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője is megerősítette: a szakember a járványügyi matematikusok előrejelzésére hivatkozva azt mondta, az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenzaszerű megbetegedés várható az idei szezonban. Az emberek kevésbé védettek az influenzavírusok mutációival szemben, mint a megelőző években (ennek több oka van, az egyik például az, hogy nincsenek a légúti cseppfertőzést akadályozó járványügyi intézkedések), így a tavalyinál nagyobb lehet az érdeklődés az influenza elleni védőoltások iránt.

60-70 százalékos átoltottság kellene

Bár az állam által biztosított 1,3 millió adagon felül október végétől ismét elérhető lesz a patikákban, recept ellenében a Vaxigrip Tetra (ebből a gyártó mintegy 200 ezer adagot szállít), ezzel a mennyiséggel sem lehet elérni a hatékony védelemhez szükséges átoltottságot - ami egyébként 60-70 százalék lenne. A G7 portál kalkulációja szerint, ha csak a veszélyeztetett csoportok jelentős része díjmentesen felvenné az oltást, akkor ahhoz Magyarországon évente 3,5-4 millió adagra lenne szükség.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)