Feküdjön otthon, vagy menjen orvoshoz?

Az összes légúti fertőzésre igaz, hogy érdemes ágyban maradni, pihenni, főleg, ha lázasak is vagyunk. Ha erre nincs mód, akkor is kerülni kell a megerőltető munkát, így a szervezet könnyebben meg tud birkózni a kórokozókkal.

Jó tudni! Olvassa el, mikor szükséges antibiotikumot szedni! Enyhébb tünetek esetén az első pár napban megpróbálhatja maga elkezdeni a kúrát. Vírusfertőzés esetén nem használ az antibiotikum, ilyenkor elsősorban a tüneteket lehet csökkenteni és vigyázni arra, hogy ne alakuljon ki bakteriális felülfertőződés. Sokan esküsznek ilyenkor nagy dózisú C-vitamin bevételére illetve egyéb immunerősítő készítmények szedésére. Igyunk sok folyadékot, ez segíti a váladék fellazítását, ürülését, és a folyadékveszteség pótlását, hiszen alázmiatt a szervezet több folyadékot párologtat el.

Érdemes megnövelni a szoba páratartalmát, fújja ki mindig az orrát, ha tele van, és ehhez lehetőleg használjon eldobható zsebkendőt, ami higiénikusabb.

Gyakran mossunk kezet, és egyébként jól tesszük, ha erre már minél kisebb korban megtanítjuk a gyermekeinket is.

A kaparó, fájó toroknak jól eshet a toroköblögetés, a torokborogatás és az inhalátoros kezelés. Ha a nyelés nagyon fájdalmas, különösen a gyerekeknek érdemes az ennivalót pépesíteni. Ilyenkor amúgy is jobban esik a meleg, folyékony étel, a leves, meleg tej, tea, kakaó. A nyak vizes borogatásával lehet enyhíteni a fájdalmas gyulladást. Az otthoni ágynyugalom és az előbb felsorolt praktikák tehát leggyakrabban elegendőek, hogy a betegséget néhány nap alatt leküzdje a szervezet.

Mindenképpen forduljunk azonban orvoshoz, ha olyan tüneteket észlelünk, amelyeket aggasztónak találunk, amelyek nem enyhülnek, például ha a magas láz néhány napnál is tovább tart, ha folyamatos a hidegrázás, ha a betegség kezdetétől számított 5-10. napon tér vissza egy már elcsitult láz, vagy ha ebben az időszakban rosszabbodnak a tünetek.

Keressük fel a háziorvosunkat, aki szükség esetén szakorvoshoz irányít, ha fejfájásunk több napig tart, fülfájást, bőrkiütést, mellkasi fájdalmat, szokatlan fáradtságot tapasztalunk. Ha a magas lázat nem tudjuk csillapítani, ha általános rosszullétet tapasztalunk, akkor is feltétlenül menjünk orvoshoz. Kérjünk beutalót fül-orr-gégészetre, ha hosszan tartó torokfájásunk van, ha fehéres vagy sárgás, pontszerű lepedéket látunk a manduláinkon vagy a torkunkon.

Kisgyermekek a szokottnál nyűgösebbek lehetnek, vannak, akik a fájdalmat rosszul tűrik, pedig a sírás, hangoskodás további fájdalmakat okozhat. Ilyenkor higgadtságunk megőrzése és a gyermek figyelmének lekötése átsegít a nehézségeken. Ha a gyermeknek nincs magas láza, illetve nem érzi magát rosszul, jól felöltöztetve lehet ágyon kívül is néhány órát, és gyermekorvosok szerint a rövid séta is jót tesz friss levegőn.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső