Korrigálni a természetet

A végtagok közötti, sokszor kimutathatatlan okból kialakuló hosszkülönbség életet megrontó probléma lehet az érintett és egész családja számára. Hasonlóan régi igény a született vagy balesetből eredő deformitás, csonthiány korrekciója is.

Húsz évvel ezelőtt nagy szenzációt keltett az a tévéműsor, amelyben Ilizarov professzor eljárását mutatták be, amelynek lényege csonthosszabbítás, egyenesítés a csontok tartós rögzítésére és változtatására alkalmas fémszerkezettel. Mára Ilizarov szerkezete és más méretű, más terhelhetőségű és funkciójú, itthon kifejlesztett eszközök segítségével alkalmazott eljárás rutinszerűvé vált Magyarországon is, évente több tucatnyi gyermek esetében alkalmazzák sikerrel.

Végtagproblémák

Ha az alsó végtagok közötti különbség kevesebb, mint három centiméter, akkor a kiegyenlítés eszköze a cipő magasítása, esetleg emelt betét. Ezekkel a probléma a legtöbb esetben megnyugtatóan orvosolható: elkerülhető a gerinc és az ízületek deformitása. A három centimétert meghaladó különbségek esetén a szakorvosok már mérlegelik a műtéti kiegyenlítés lehetőségét, különösen akkor, ha nemcsak hosszanti, hanem tengelyirányú korrekció is szükséges a csonton. Műtéti eljárás segíthet például a fejlődési rendellenességen, amikor más irányba állnak a végtagok, a rossz helyen eltört csont elégtelen gyógyulása, az álízület képződése is ekképpen korrigálható, és ezt a megoldást választják olyan fejlődési problémák esetében is, amelyekre választ találni csak csonthosszabbítással, csontpótlással lehet, egyénre szabott kezelési tervvel.

Az Ilizarov-eljárás

Az Ilizarov professzor által kidolgozott fémszerkezet a csontok tartós rögzítésére és a kívánt irányú helyzetváltoztatására ad lehetőséget. A professzor felismerte, hogy a csonttörés gyógyulásakor keletkező callus (kéreg) fokozatos széthúzásakor a csont meghosszabbítható, mivel ezen a helyen teljes értékű csontszövet képződik. A kezelések körülbelül a műtét utáni második hét után otthon végezhetők, mer a sebek ápolása és a változtatás a szülők döntő többségének hamar megtaníthatók. Annak a jelentőségét pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha nem a kórházi, hanem otthoni környezete segíti át a kis beteget a napi nehézségeken. A módszer lényeges része a teljes súllyal való járás, a gyógytorna, a lehető legteljesebb napi tevékenység visszaadása, beleértve például a zuhanyozást is. Az ortopédiában ismert eljárások már korábban is megadták a csont 5-10 százalékos hosszabbításának lehetőségét, de a fokozatos nyújtás mellett ez az érték 15-20 százalékosra is növelhető. Például a húsz százalék egy harminc centiméter hosszú combcsonton 6 cm hosszabbítást jelent. A kezelés során jelentkező nehézségek (izomnyújtás, érfeszülés, stb.) ezen határok között jól kézben tarthatók. Vannak azonban olyan betegcsoportok is, például a chondrodystrophiás törpék, akiknél lényegesen nagyobb, összesen akár 20 centiméternyi hosszabbodás is elérhető, mivel az ő esetükben a csontok rövidek ugyan, de az izmok és az erek normál hosszúságúak, és a változtatásra jól reagálnak.

Nem hiúsági kérdés: egészségi probléma

A törpeség korrekciójakor a végtag akár több szinten - például az alkaron és a felkaron párhuzamosan - hosszabbodhat, és az értékek összegződnek. Az egyéb elváltozás nélküli alacsonyság esetleges korrekciója már nem csak szakmai, hanem etikai kérdéseket is felvet: milyen esetekben lehet indokolt az egyébként egészséges csontot a műtét, a nyújtás, a sebgyógyulás kockázatának és nehézségeinek kitenni. Ez a határ nem centiméterben van megadva - fejtegette Marschalkó Péter -, hanem a páciens életkörülményeinek gondos mérlegelése után, szükség esetén pszichológus bevonásával születik meg a döntés. Például egy alacsony, de egyébként egészséges fiatal lány arányos felnőtt testének megváltoztatása nem indokolt, nem éri meg a nyerhető néhány centiméter a műtéttel járó kockázatot. Viszont ha arról van szó, hogy egy gyerek azon az áron kerülhet közelebb az önellátáshoz, hogy csonthosszabbítással megnöveljék a felkarját, mert ez hiányzik ahhoz, hogy önállóan tudjon vécére járni, hogy felérje a csengőt stb., már érdemes mérlegelni a műtét lehetőségét.

A Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályán 2002-ben 38 hosszabbítást végeztek (harminc betegen). Azoknak a volt betegeknek, akik ilyen jellegű műtéteken estek át, klubot szerveztek: félévente találkozhatnak, kicserélhetik tapasztalataikat, illetve segíthetnek azoknak, akik még csak készülnek a beavatkozásra. 2004. júniusában új honlap indult útjára, www.ilizarov.hu címmel, ahol az érdeklődők a műtéti eljárás részleteiről, megtörtént esetekről olvashatnak izgalma beszámolót.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció