Gerincpanaszok és ami mögötte van

A gerincártalmak az elmúlt évek felmérései szerint a népesség 70-80 százalékát érintik, s igen jelentős egészségügyi, gazdasági és szociális problémát jelentenek.

A számítógépek megjelenésével drámai módon nőtt a gerincpanaszokból eredő munkaképtelenség, különösen a 30-45 év közötti aktív dolgozóknál.

Hol kell keresnünk a gerincpanaszokat kiváltó okot, okokat?

Elsődleges oknak az ülőmunkát kell tekintenünk, ami állandó és egyoldalú terhelést jelent a gerinc számára. A napi 7-8 órás ülés olyan statikus mechanikai igénybevételt jelent a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre a gerincet felépítő elemi struktúrákban. A gerincpanaszok további okát az ülés okozta tartási rendellenességekben, valamint a mozgásszegény életmódban kell keresni.

A túlterhelés okozta károsodások megértéséhez ismerjük meg jobban gerincünket!

A gerinc felépítése

Gerincünk az emberi test csontos váza, támasztórendszere. Stabilitását és rugalmasságát több alkotóelem biztosítja: csontos csigolyák, csigolyaközti kisízületek, rugalmas porckorongok, erős szalagok és izmok. Gerincoszlopunk 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4 farkcsigolyából áll. Közöttük helyezkednek el a különböző vastagságú rugalmas porckorongok, melyek láncszerűen kapcsolják össze a csigolyákat. A gerincoszlop alakjával, élettani görbületeivel meghatározza törzsünk formáját, alakját, valamint az egyénre jellemző típusos testtartást. A nyaki, ágyéki gerincszakasz egy előrefelé mutató görbületet, homorulatot, a háti és keresztcsonti szakasz pedig egy hátrafelé irányuló domborulatot képez. Ha oldalról nézzük ezeket a görbületeket, akkor a nyaki és ágyéki görbület konkáv, a háti és keresztcsonti pedig konvex. Ezek a görbületek egymást kiegyenlítve biztosítják a gerinc nagyfokú rugalmasságát és sokirányú elmozdulását.

A csigolya közötti porckorong

Szerkezetileg egy rostos, külső gyűrűből és egy belső kocsonyás magból épül fel, melynek táplálása a gerinc mozgásakor diffúzió útján történik. Ez a rugalmas, elasztikus anyag rugóként működve védi a gerincet a ráható mechanikai erőktől (lökésgátló szerep). A porckorong nyugalmi helyzetében képes folyadékot felvenni (vízvisszaszívó hatás), amit később terheléskor lead. Ha ez a folyamat egyensúlyban van, a porckorong élettartamát megőrizve, megelőzhetjük az idő előtt kialakuló károsodásokat. A víztartalom csökkenésével a porckorong mechanikai tulajdonsága, lökésgátló szerepe nagymértékben megváltozik. A vízhiányos állapot következtében a porckorong kötőszöveti rostjai kiszáradnak, megrepedeznek, magasságuk a normáltól eltérő lesz, lelapulnak, ami a csigolyák közötti távolság csökkenését vonja maga után. Ennek következtében a gerinc biomechanikai tulajdonsága, ezen belül rugalmassága, teherbíró-képessége romlik. A ráható erőket mereven, egy rugalmatlan testként veszi fel, ami a csigolyák szerkezetében és a környező izmokban egy kóros folyamatot indít el. Tartós, állandó ülés a porckorong számára olyan statikus nyomóerőt jelent, ami a mozgás hiányában a porckorong táplálásának zavarához és ezzel károsodásához vezet.

<img src="https://media.hazipatika.com/cikkek/merev_hattal.gif" alt="" /> A gerincet megtámasztó izomrendszer

Gerincünk megtámasztásában és stabilizálásában a has- és hátizmok összehangolt működése szükséges. Ezek az izmok biztosítják törzsünk megtartását, a helyes tartás kialakítását. Bármely izom gyengülése ezt az összehangolt működést bontja meg, s ez az izmok túlterheléséhez, később fájdalmához vezet. Igen fontos a has- és hátizom edzettsége, mert csak ez biztosítja az ülés, állás és a járás során a gerinc helyes tartását, optimális terhelését. Helyes tartásról akkor beszélünk, ha minden mozgásszervi képlet; csigolyák, csigolyák közötti kisízületek, porckorongok, izmok, szalagok normál terhelés alatt működnek.

Mi a gerincpanaszok forrása?

 • A porckorong állományának kezdeti degenerációja, kopása
 • A gerinc túlterhelése
 • Az izmok gyengesége, edzetlensége
 • A helytelen testtartás
 • Rossz pszichés és fizikai kondíció
 • Hibás munkaterhelések, a nem gazdaságosan végzett munkavégzés
 • A nem megfelelő munkafeltételek; rossz irodabútorok (székek, asztalok)
 • A számítógép rossz elhelyezése

Melyek a gerincpanaszok fő jellemzői?

A fájdalom, melynek oka lehet:

 • A csigolyák közötti ízületi felszínek károsodása
 • Az ízületi tok és szalagok feszülése
 • A porckorong szerkezetének megbomlása
 • Ezeknek a károsodások következtében kialakuló izomfeszülések és izomrövidülések

A cikk következő részéből megtudhatják, milyen a helyes és a helytelen ülésmód, hogyan válasszuk ki a megfelelő munkaszéket, s arról is olvashatnak, hogy milyen szerepe van az ergonómiának a mindennapi életben. X.évf./2.szám

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: