"Egy kis hátfájással együtt lehet élni"

Sok felnőtt szenved alkalmankénti vagy krónikus hátfájásban, és valószínűleg ez az oka, hogy olyan sok tévhit kering ezzel kapcsolatban.

Tévhit: "a hátfájás azt jelenti, hogy valami baj van a gerincemmel"

Bizonyos esetekben gerincgondok is okozhatják a hátfájást, de legtöbbször a háttérben a rossz tartás, illetve a gyenge, merev izmok állnak. Ez azt jelenti, hogy a hátfájás ellen nagyon sokat tehetünk azzal, ha javítunk a tartásunkon, illetve erősítjük a hát izomzatát. Ha afájdalomezek után sem múlik el, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Tévhit: "ha a fájdalom megszűnik, akkor minden rendben van"

A hátfájás kiújulásának nagy az esélye, éppen ezért ha megszűnik a fájdalom, akkor ez nem jelenti, hogy abbahagyhatjuk a tartásjavító gyakorlatokat, illetve a hátizomzat erősítését. A kiújulás megelőzésének legjobb módja, ha ezeket folyamatosan csináljuk, illetve rendszeresen nyújtunk, és szükség esetén úgynevezett "emlékeztetőhevedert" hordunk, amely segít, hogy folyamatosan kihúzzuk magunkat.

Ezek a leggyakoribb tévhitek a hátfájással kapcsolatban
Gyakran a rossz tartás áll a hátfájdalom mögött (Fotó: 123rf)

Tévhit: "az edzéstől erősödhet a hátfájásom"

Ez sem igaz, épp ellenkezőleg: a megfelelő testmozgás kifejezetten segít, hogy hátunk kevésbé fájjon. A vázizomzat erősítése csökkenti a gerincre nehezedő nyomást és ezáltal a fájdalmat is enyhíti. Szintén jótékony hatású, ha a vádli, illetve a far és a comb izmait is rendszeresen erősítjük. Kerülni kell viszont a sok ugrálást, illetve az olyan gyakorlatokat, amelyek terhelik a gerincet, például a hasprést is.

Tévhit: "egy kis hátfájással még együtt lehet élni: ez nem olyasmi, ami miatt aggódni kellene"

Sokan hajlamosak tudomást sem venni a hátfájásról, amíg a fájdalom elviselhető, és nem akadályozza őket a hétköznapi teendőik elvégzésében. Ez viszont rossz ötlet, mivel egy kutatás szerint a figyelmen kívül hagyott hát-, illetve gerincfájás 13 százalékkal megnövelheti a korai halálozást. Ha tehát a fájdalom krónikussá válik, még ha enyhe is, mindenképpen tegyünk ellene.

Szinte minden felnőtt ember megtapasztalta már a hátfájdalmat, amelynek számos oka lehet. A szakember szerint a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb gyógymódot kell megtalálni. Melyek a hátfájás leggyakoribb okai? Kattintson!

Tévhit: "a hátfájás teljesen természetes velejárója az öregedésnek"

Ahogy öregszünk, egyre több mindenünk fáj és sajog, mivel csökken a csontjaink szilárdságra, az izmaink mennyisége, és a legtöbben kevesebbet is mozognak. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a legtöbben elkerülhetik a hátfájást, ha megfelelő szokásokat vesznek fel, mint a rendszeres mozgás, a vázizomzat edzése, illetve olyan étrend, amelyben minél kisebb arányban szerepelnek gyulladáskeltő élelmiszerek.

Tévhit: "a pihenéstől elmúlik a fájdalom"

Egy-két nap pihenés valóban jót tesz, ha komoly hátfájásról beszélünk, de az ennél hosszabb időn át tartó fekvés és inaktivitás még akár súlyosbíthatja is a fájdalmainkat. Valamilyen könnyed mozgást, például sétát vagy tai chit érdemes mindenképpen bevetni: ez a fájdalmat is enyhítheti.

Forrás: care2.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció