A csípőfájdalom ezért alakul ki

A csípőízületi kopást bizonyos pajzsmirigybetegségek, az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás is felgyorsíthatja.

A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni kezelését, hogy esetleg megelőzhető legyen a csípőprotézis-beültetés. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Az ízületi gyulladás kezelése természetes gyógymódokkal Az ízületi gyulladás előjelek nélkül jelentkezhet és megkeserítheti életünket. Kezelésére különös gondot kell fordítani.

10 ok, amely növeli a csípőfájdalom rizikóját

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás , amely igen súlyossá is válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, amely növeli kialakulásának rizikóját. Ezek a következők:

  1. Rendellenes testtartás
  2. Korábbi csípő- vagy lábsérülés
  3. Születési rendellenesség (csípőízületi dysplasia) és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása
  4. Bizonyos anyagcserebetegségek (mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigybetegségek)
  5. Ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység
  6. Tartós szteroidhasználat
  7. Alkoholizmus
  8. Női nem (férfiaknál ugyanis ritkábban jelentkezik)
  9. Elhízás (minél nagyobb a csípőre nehezedő teher, annál gyorsabbá válhat a folyamat)
  10. Túlzásba vitt vagy nem megfelelően felépített edzés

A csípőfájdalom nem csak az idősebb korosztálynál okoz problémát
A csípőfájdalom nem csak az idősebb korosztálynál okoz problémát

A csípőízületi kopás fázisai

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és a fennállás időtartamától függenek, de a legjellemzőbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg.

Első fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és "bejáratás után" megszűnik.

Második fázis: komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a fellépés a buszra, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is észlelhetőek a csontban.

Harmadik fázis: már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, és gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.

Ezért kell orvoshoz fordulni már az első panaszoknál

"A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy már az első, zavaró panaszok esetén orvoshoz kell fordulniuk. Ezzel nemcsak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatát megfogadni" - hangsúlyozta dr. Páll Zoltán.

A szakember szerint kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását. Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és az életminőség-javításra is, így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazható például a lökéshullám-terápia , a Bemer-kezelés és az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúra, amelyekkel jelentős életminőség-növekedés érhető el. Végső soron azonban, a legsúlyosabb esetekben sor kerülhet csípőprotézis-műtétre is - mondta el a sportorvos.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: