Menopauza alatt is teherbe lehet esni

A klimax sokak számára egyet jelent a terméketlenséggel, ezért úgy gondolják, ekkor már nincs is szükség fogamzásgátlásra. Pedig a menopauza hosszú évek alatt megy végbe, és amíg nem áll le teljesen a peteérés, addig teherbe is lehet esni.

Klimax alatt a legtöbben azt az időszakot értik, amikor már megszűnt amenstruációés a peteérés, így már a teherbeesés esélye sem fenyeget. Igen ám, de a menopauzának ez csupán az utolsó állomása, a posztmenopauza. Ezt megelőzi még a pre- és a perimenopauza is. Előbbi során csupán a progeszteron mennyisége csökken, később már az ösztrogéné is. Igazi klimaxról akkor beszélhetünk, ha már 1 éve nem jelentkezett menstruáció. Addig azonban lehet peteérés, tehát megtermékenyítés is - főleg a premenopauza fázisában -, így nagyon fontos ekkor is gondoskodni megfelelő fogamzásgátlásról. De vajon mely típusúfogamzásgátlómódszerek a legideálisabbak az érettebb korosztálynak? A kérdésre Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza válaszol.

menopauza, klimax, változókor, fogamzásgátlás, fogamzásgátló módszerek, peteérés
A menopauza ideje alatt is gondolni kell a fogamzásgátlásra. Fotó: iStock

Hogyan kell védekezni?

Az érettebb nők is ugyanolyan lehetőségek közül választhatnak, mint a fiatalabbak, ám a magasabb trombózisveszély miatt az idősebbeknek már nem nagyon ajánlják a magasabb hormontartalmú és a két komponensű készítményeket. Éppen ezért már 40-45 éves kor körül érdemes más módszert választani a fogamzásgátló tabletták helyett. Általánosságban elmondható, hogy az első szakaszban tovább folytatható az addigi védekezés, ám a második szakaszban - amikor már jelentkeznek a tipikus tünetek, például a hőhullámok - már érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, mivel váltásra lehet szükség.

A legjobb módszerek

Ahogy fent már említettük, a fogazásgátló tabletták szedését a második szakaszban a nagyobb trombózisrizikó miatt már nem ajánlja a legtöbb nőgyógyász. Ha mégis ragaszkodnánk ehhez a módszerhez, akkor inkább az egy komponensű - csak progeszteront tartalmazó - készítményeket javasolják.

További fogamzásgátló módszerek:

 • gumi óvszer
 • művi meddővé tétel
 • gesztagénes injekció
 • Az idősebbek előszeretettel teszik le a voksukat a spirál mellett, hiszen ez fizikai akadály képez a megtermékenyítésnek. A hormontartalmú változatok még nagyobb biztonságot eredményeznek, ráadásul a vérzészavarokra is megoldást jelenthetnek. A spirál 3-5 évig maradhat a méhben, ám le- és kivétele az orvos feladata.

  A spermicid - vagyis spermaölő - szerek egyre elterjedtebbek manapság, és kúp vagy hüvelykrém formájában használhatóak. Ezek hormonmentes készítmények, a hátrányuk viszont az, hogy alacsonyabb PEARL index-szel rendelkeznek, tehát nem ezek a leghatékonyabb készítmények a nem kívánt terhesség megelőzésére.

  )
  mRNS vakcinák (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +15, +22 °C
  Minimum: +10, +15 °C

  Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Eső